Сподели

AC-DC: С Energy Harvester на ABB измерванията на процесните характеристики стават изцяло автономни

13 септември 2021 г.

 

 

ABB разработи първите в света безжични измервателни устройства със самостоятелно захранване, които не изискват окабеляване, външно захранване и в идеалния случай не се нуждаят от подмяна на батерията

ABB е световен лидер в дигитализацията на решения за автоматизация на индустриални процеси. Компанията непрекъснато развива иновативни измервателни и аналитични технологии. „Платформата ABB Wireless Platform осигурява на потребителите безжичен достъп до важни данни за процесите и инсталациите по безопасен и надежден начин. Стандартното изпълнение на безжичните устройства е с комуникация WirelessHART*. Такива устройства са температурният сензор TSP300-W, трансмитерът за температура TTF300-W и трансмитера за налягане 266“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска инженерингова и търговска фирма АС-ДС, официален партньор на ABB Automation Products за България.

Издръжливи батерии и надеждни мрежи

„Безжичните устройства на ABB са изключително ефективни поради уникалното управление на енергийното потребление, благодарение на разработеното конструктивно решение със свръхниско потребление. Сериозно удълженият живот на батерията повишава надеждността на мрежата. Възможно е постигането на много по-бързи скорости на актуализация на данните, а интервалите за смяна на батерията са значително увеличени“, допълниха българските специалисти.

- Интервали за смяна на батерията до 10 години;

- Литиевите елементи със стандартен размер D могат да бъдат закупувани самостоятелно;

- Остатъчният ресурс на батерията е възможно да бъде конфигуриран с различна продължителност;

- Възможна е смяна на батерията в Ex зона;

- Улеснено е създаването на безжична мрежа от контролно-измервателни прибори;

- Интуитивна и стандартизирана e работната концепция, целяща лесно конфигуриране на данните за достъп до мрежата, параметрите на устройството и отстраняването на неизправности;

- Устройствата на ABB с комуникация WirelessHART могат да бъдат конфигурирани със стандартно използваните портативни HART пултове;

- ABB доставя предварително конфигурирана безжична мрежова за измерване с възможност за бързо, надеждно и рентабилно внедряване. 

 

Безжична измервателна технология за малки и големи проекти

Базово изпълнение ABB Wireless „Basic“

Базовото решение ABB Wireless „Basic“ позволява създаването на безжична мрежа със съдействието на специалисти от ABB посредством услугата за дистанционна поддръжка, включително:

  • Обучение по въвеждане в експлоатация на устройството;
  • Виртуално обследване на обекта;
  • Препоръки по изграждане на мрежата;
  • Безжичните модули са с предварителна фабрична конфигурация.

Готово решение за улесняване на измерването ABB Wireless „Full“

Решението ABB Wireless „Full“ за създаване на безжична мрежа осигурява инженерна поддръжка на място за безпроблемно внедряване на мрежа с комуникация WirelessHART, включително:

  • Обучение по въвеждане в експлоатация на устройството;
  • Виртуално обследване на обекта;
  • Препоръки по изграждане на мрежата;
  • Безжичните модули са с предварителна фабрична конфигурация;
  • Създаване и пускане в експлоатация на безжичната мрежа на място;
  • Опционална свързаност със системата за управление.

ABB Wireless „Pro“ — индивидуално решение „до ключ“

С решението ABB Wireless 'Pro' клиентите получават персонализиран обхват на доставката според мащаба на проекта, от началния етап на проектиране до пускането в експлоатация.

Предимствата на измервателните продукти ABB WirelessHART включват:

- Намалени разходи за инсталиране с 30% в сравнение с кабелна HART комуникация;

- По-кратко време за внедряване: до 75%;

- Пълен дистанционен достъп за диагностика на устройството;

- По-малко необходимо пространство: без разпределителни кутии или кабелна инфраструктура;

- Мащабируемост: лесна инсталация на допълнителни измервателни уреди;

- Измерване и комуникация с инсталации, което не е възможно чрез кабелни връзки (например мобилни устройства);

- Устройствата с технологията Energy Harvester позволяват да се увеличи потенциала на мрежовата инфраструктура за осигуряване на максимална надеждност на мрежата въз основа на приблизително 50 трансмитера.

 

„Вашите измервания на процеса вече са по-гъвкави, могат да бъдат направени на повече места и са по-лесни за изпълнение, увеличавайки производителността и ефективността на инсталацията“, поясниха от АС-ДС.

Технологията Energy Harvester – фундаментална иновация

„ABB има над 130 години опит в производството на измервателно оборудване. Придобитите през този период знания са изградили здрава основа за разработване на фундаментални технологични иновации. С технологията Energy Harvester измерванията стават изцяло автономни. Първите в света безжични измервателни устройства със самостоятелно захранване, които не изискват окабеляване, външно захранване и в идеалния случай не се нуждаят от подмяна на батерията“, анонсираха техническата иновация от AC-DC.

При Energy Harvester енергията постъпва през вградения термоелектрически микрогенератор (Mikro-TEG). Той използва разликата в температурите на процеса и околната среда. „По този начин с основание може да се определи като надеждно и компактно решение за генериране на енергия от процесите с висока и ниска температура. Тъй като при повечето технологични процеси се отделя топлина, енергията, която постъпва от Mikro-TEG, е достатъчна за захранване на безжичните температурни сензори“, допълниха още от водещата българска компания.

*WirelessHART е регистрирана търговска марка на FieldComm Group, Остин, Тексас, САЩ.

Повече информация за АС-ДС ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: АС-ДС, ABB Automation Products

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето