Сподели

Бъдещето настъпва днес за дигитално трансформираните бизнеси, възползващи се от SaaS решенията на Солтех

12 юли 2023 г.

 

 

„Дигиталната трансформация в контекста на облачните пространства позволява неограничен достъп, като потребителите могат свободно да персонализират и мащабират операциите си. Това се очертава като път към индустриалния и бизнес прогрес във вълнуващите времена, които предстоят“, коментираха от доказаната българска фирма Солтех – „посланик“ на Индустрия 4.0 у нас. В следващите редове специалистите ще Ви разкажат повече за концепцията SaaS (софтуер като услуга) – новаторско решение, което осигурява значително конкурентно предимство на предприятията сред хаоса на променящата се глобална икономика.

Пандемията, причинена от Covid-19, оказа съществено отражение върху световната индустрия по редица начини. Един от основните ефекти, свързан с работните процеси, включваше насърчаването на безопасността, сигурността и гъвкавостта при отдалечен достъп на служителите. Временното преустановяване на редица дейности наложи необходимост от адаптация на бизнеса към „новото време“. Ръководителите на компаниите откриха решението в дигиталната трансформация, което даде сериозен тласък за индустриалното развитие.

Важно е да се отбележи, че дигиталната трансформация е комплексно понятие, което обхваща: въвеждането на нови процеси или методологии, нови начини за решаване на често срещани проблеми, автоматизация в производствата, справяне с предизвикателствата на устойчивото развитие, както и дигитализирането на работна среда, което осигурява нови и по-ефективни начини за разработка или производство в индустрията.

 

SaaS в комбинация с решенията, базирани на облачни технологии, води до демократизиране на иновациите в различните индустрии по целия свят. Идеята за „софтуер като услуга“ не е нов модел. От години компаниите продават софтуер на абонаментен принцип, което позволява на клиентите да плащат само за услугите, използвани от тях. SaaS намалява или изцяло елиминира разходите за първоначално закупуване, инсталиране и поддръжка на софтуер. „Освен това SaaS предлага на компанията възможност за абонамент, който отговаря на настоящите и бъдещите нужди на организацията, с което бюджета за IT разходи значително се намалява, а разпределението му се оптимизира. Използването на SaaS за изграждане на мобилни и уеб приложения чрез облак е особено привлекателно за IT мениджърите, тъй като елиминира скъпото оборудване и текущите разходи за поддръжка, обикновено свързани със софтуера на настолни компютри“, поясниха от българското инженерингово и търговско дружество.

„SaaS решенията могат да бъдат хоствани в облак в режим 24/7 чрез организацията, независим доставчик на софтуер (ISV) или доставчик на облак от трета страна, като AWS (Amazon Web Services), Microsoft или Google. По този начин отдалечената свързаност и управлението на SaaS осигуряват едновременно удобство и лекота на използване на софтуерните решения, които могат да се ползват от IТ отдела на компанията, служителите, доставчиците и клиентите“, допълниха професионалистите.

Основните предимства на SaaS включват:

  • Ниски разходи за внедряване  продуктите се намират на сървър в облака, което елиминира разходите за инсталиране или обновяване на хардуера. Няма нужда от използването на локални специализирани сървъри, виртуални частни мрежи (VPN), защитни стени, системи за съхранение и възстановяване след авария или системи за архивиране на мрежата. Общата цена на притежание и финансовите рискове се намаляват с облачните услуги;
  • Сигурност – разработчиците на облачни технологии непрекъснато предприемат мерки за сигурност, за да защитят данните в облака, тъй като сигурността е от решаващо значение и засяга най-вече IT мениджмънта и ръководителите на компаниите. За защита на услугите SaaS се използват методи за сигурност, като например удостоверяване в няколко стъпки;
  • Мащабируемост  служителите използват своя уеб браузър, за да инициират приложенията SaaS. Внедряването и автоматичните актуализации на софтуера се осъществяват значително по-бързо в сравнение с традиционните методи, за които са необходими часове, дори дни;

 

  • Лесна интеграция – Инсталирането на SaaS изисква само регистрация и изтегляне на приложенията чрез уеб браузър;
  • Достъпност и екипно сътрудничество – „Достъпът до SaaS с постоянни актуализации на софтуера позволява на екипите да си сътрудничат едновременно, благодарение на общото използване на файловете с данни. Microsoft Office 365 е пример за SaaS, при който потребителите могат да синхронизират споделените си файлове с лекота от всяко устройство, независимо дали е лаптоп или мобилен телефон. Актуализациите на софтуера са автоматично достъпни за всички потребители с цел ефективно екипно сътрудничество по проекти“, коментираха от Солтех;
  • Надеждност чрез облака – SaaS автоматично съхранява данни чрез облака, като защитава информацията в сървърите, разположени в различни географски райони. В случай на извънредни ситуации е възможно да се осъществи достъп до резервните сървъри, за да се извлекат съхранените данни. Това превръща SaaS в решение за компаниите и техните клиенти.

 

Бизнес лидерите на IT отделите и C-suite мениджърите могат да се възползват от SaaS за разработването на стратегия „първо в облака“, която да оптимизира производителността, ресурсите, операциите и крайната рентабилност. Гъвкавостта, достъпността и мащабируемостта на SaaS са ключови предимства за дигиталната трансформация на бизнеса, които го въвеждат в бъдещето още днес.

„В практиката си всеки ден се сблъскваме с примери за преминаването на компании, в диапазона от стартиращи фирми до глобални предприятия, към облачните технологии. Без съмнение изчисленията в облак и добре изпълнената SaaS стратегия са от решаващо значение за успешната дигитална трансформация. Нашите клиенти могат да се възползват от разнообразните SaaS пакети за инженерен софтуер, които Siemens Digital Industries Software предлага. Богатият асортимент предоставя гъвкави възможности на всеки мениджър за оптимизация на предприятието, съобразена със спецификите и нуждите на дейността му“, допълниха българските експерти.

Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.

Източник на снимковия материал: Солтех (Soltec), Siemens Digital Industries Software, canva.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето