Сподели

БГ Роботи: Новото поколение палетизиращи роботи KR QUANTEC PA е световен шампион по отношение на скоростта

31 март 2022 г.

 

 

Още по-бърз и още по-добър: лидерът в областта на автоматизацията на процесите KUKA напълно преработи палетизиращия си робот KR QUANTEC PA. Той е създаден специално за сложни задачи по палетизиране на материали и стоки. Конструкцията на второто поколение роботи KR QUANTEC PA, чийто пазарен дебют бе през октомври 2021 г., се отличава с оптимизирано тегло и център на тежестта, както и с подобрени задвижващи устройства, които се основават на най-новите технологии в областта на редукторите и двигателите.

„С полезна товароносимост до 240 kg и изпълнение, използващо смазочни материали NSF H1, този робот е сертифициран за работа с хранителни продукти. Благодарение на намалената монтажна площ роботът изисква много малко пространство. Новият KR QUANTEC PA задава също така нови стандарти в автоматизираното производство по отношение на времето за един работен цикъл. В сравнение със своя предшественик с аналогичен полезен товар, той работи до 10% по-бързо“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната инженерингова и търговска фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

Още по-висока производителност

„Във второто поколение на палетизиращите роботи KR QUANTEC PA постигнахме оптимален баланс между скоростта на осите и ускорението, за да реализираме най-доброто време на работния цикъл“, коментира Михаел Лауб, продуктов мениджър в KUKA. Така например робот с полезна товароносимост от 240 kg изпълнява 28.3 цикъла в минута. „Освен това ние се фокусирахме и върху увеличаване на скоростите на осите, например при оформянето на редовете по време на палетизирането или изпълнението на дълги завъртащи движения на 180°“, допълва той.

За да отговори на повишените изисквания на индустрията за потребителски стоки, и по-специално на хранително-вкусовата промишленост, компанията KUKA предлага палетизиращия робот в изпълнение със смазка Hygienic Oil (б.ред. хигиенична смазка). Всички оси, както и линиите за енергийно захранване използват смазки NSF H1, които са сертифицирани за прилагане при контакт с хранителни продукти.

Устойчива във времето рентабилност

Стандартните модели KR QUANTEC PA и техните HO изпълнения са проектирани на базата на най-новия контролер за управление на роботи KR C5 на KUKA. Второто поколение палетизиращи роботи KR QUANTEC впечатлява също с отличните показатели за обща стойност на придобиване (TCO). Значително подобреното средно време между отказите (MTBF) по отношение на механиката на робота достига до 400 000 часа, като в същото време разходите за поддръжка са намалени с 50% в сравнение с предшестващите модели. „Роботът с новия дизайн се нуждае само от визуална проверка, смазване на лагерите на системата за балансиране и смяна на маслото на всеки 20 000 работни часа. Това прави KR QUANTEC PA едни от най-добрите роботи в своя клас“, поясниха от БГ Роботи.

Иновативни концепции за роботизирани клетки

„KR QUANTEC PA е устойчива инвестиция в бъдещето на всяко производството“, заявява Михаел Лауб. „В съчетание с технологичния пакет KUKA.PalletTech роботът позволява реализацията на иновативни концепции за работни клетки, предназначени за палетизиране, преди всичко в сферата на производството на потребителски стоки“, допълва той. В подобни приложения максималната производителност се съчетава с минимални усилия за програмиране, което води до изключително бързо пускане в експлоатация.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето