Сподели

БГ Роботи: Роботизация от бъдещето, или как робот на KUKA произвежда прибори за хранене от екологично устойчиви материали

17 юни 2021 г.

 

 

Компанията robomotion е разработила гъвкава роботизирана клетка за леене под налягане на базата на робот KUKA от серията KR AGILUS. Техническото решение е внедрено в дружеството Gindele в Пфорцхайм, Германия, оптимизирайки многостепенен технологичен процес за производство на екологично безопасни пластмасови прибори за хранене. „Преминаването от продукти за еднократна употреба към рационални и устойчиви изделия — това е целта, която студентите от Технически университет Ройтлинген са си поставили като част от техен проект, в който се търси алтернатива на пластмасовите прибори за еднократна употреба, използвани по време на търговски изложения“, разказаха за Инженер.bg/ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба. Под ръководството на проф. д-р Щефан Ритер са създадени прибори за многократна употреба, изработени от висококачествена пластмаса, като за автоматизация на манипулациите на машината за леене под налягане е използван робот KUKA.

Проектът е технически обезпечен от компаниите robomotion, Gindele и KUKA.  Фирмата robomotion е разработила гъвкава роботизирана клетка за леене под налягане на базата на робот KUKA от серията KR AGILUS. Техническото решение е внедрено в дружеството Gindele в Пфорцхайм, Германия, оптимизирайки многостепенен технологичен процес за производство на екологично безопасни пластмасови прибори за хранене. Именно там е реализиран и академичният проект.

Автоматизирано производство с роботизирана клетка за леене под налягане

Разработените прибори за хранене отговарят на всички изисквания на хранителната индустрия и са едновременно многофункционални и екологично безопасни. Производственият процес в Gindele се осъществява с помощта на роботизирана клетка за леене под налягане.

Роботите за шприцмашини осигуряват голям обем и пълен цикъл на производство

Това, което започва като университетски проект, се превръща в история за успешно внедряване. Търсенето на прибори за многократна употреба се увеличава, което налага и постигането на по-големи производствени обеми.

„За се произвеждат сложни изделия в големи количества, задължително технологичните процеси трябва да бъдат автоматизирани. Техническия университет Ройтлинген, компаниите Gindele, robomotion и KUKA обединиха усилията си, за да демонстрират как функционира роботизираната клетка „flexobot“ в реална производствена среда на компанията за леене под налягане“, коментираха от KUKA.

Изключителна гъвкавост: KR AGILUS осигурява надеждно захващане на детайли със сложна форма

Компанията Gindele прави отливки от висококачествена пластмаса чрез шприцмашини, като произвежда прибори за хранене с различен дизайн. Изключително гъвкавата роботизирана клетка flexobot на robomotion извършва манипулациите по шприцмашината, както и трудоемката по-нататъшна обработка. Това включва отстраняване на леяците, проверка на качеството посредством система за машинно зрение и сглобяване. В клетката е интегриран робот KUKA за шприцмашини от серия KR AGILUS, който е в самия център на системата.

Роботизираната клетка за леене под налягане завършва трудоемкия процес на обработка

Взаимодействието между роботи, металообработващи машини и шприцмашини има огромен потенциал. Благодарение на своите шест оси роботът KR AGILUS е изключително гъвкав и осигурява надеждно захващане, дори на детайли със сложна геометрия. Роботът за шприцмашини изважда отлетите прибори за хранене и ги подава към системата за машинно зрение за проверка на качеството. Тъй като изделието е все още много горещо, първоначално то се оставя настрана, за да се охлади. След охлаждането роботът взима обратно изделието и отстранява леяка. За целта роботът KUKA е оборудван с грипер, който е произведен чрез 3D печат.

Решението за автоматизация на производството при леене под налягане flexobot увеличава вертикалната интеграция

Матиас Гинделе, изпълнителен директор на компанията Gindele, коментира производствените резултати: „С роботизираната клетка за леене под налягане ние успяхме да постигнем впечатляваща степен на вертикална интеграция след шприцмашината. Резултатите от този пример показват, как можем да изпълняваме изключително сложни задачи по напълно автоматизиран начин“. Господин Гинделе има предвид и гъвкавостта, тъй като роботизираната клетка може да се използва за различни проекти. Решението за автоматизация flexobot е изключително подходящо и за по-малки обеми на производство.

Лесна промяна в конфигурацията: роботизираната клетка flexobot е изключително мобилна

„Flexobot е с достатъчно тънък профил, който му позволява позициониране в непосредствена близост до шприцмашината. По този начин той е в състояние да изпълни възможно най-много задачи на едно място“, поясниха още от БГ Роботи.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето