Сподели

БИБУС България: Елегантни, естетични и функционални работни маси за коботи с алуминиевите профили на item

03 април 2023 г.

 

 

При проектирането на своите нови маси за коботи компанията GRIP Handhabungstechnik поставя основния акцент върху естетиката. Но наред с това, важна роля в създаването на оптимална среда за работа с леки роботи играят също функционалността и ергономичността. „Това е основната причина GRIP Handhabungstechnik, която е специализирана в производството на периферни устройства за роботи, да използва алуминиеви профили на item като основа за рамката на масата, която предлага възможности за разделно съхранение. Комбинирайки надеждна защита с бърз и лесен достъп, чекмеджетата и отделенията на масата са отлично решение за разполагане на контролния шкаф, контролния блок и допълнителни инструменти“, коментираха за читателите на ДигиталнаИндустрия.bg от водещата търговска и инженерингова компания БИБУС България, която предлага изделията на item в България, както и проектира, изгражда и внедрява ергономични работни места.

Освен разработването на специални захващащи устройства и системи за бърза смяна, предназначени за роботи, GRIP също проектира и произвежда приспособления до ключ и специализирани решения в областта на машиностроенето, които са адаптирани към изискванията на клиента. GRIP вече е сертифициран партньор на UR+, което означава, че доставя компоненти, които могат лесно и удобно да се използват за леките роботи на датския производител на роботи Universal Robots.

Профилната технология на item като основа за високофункционална маса за коботи

Откакто през 2013 г. стана сертифициран партньор на item, GRIP непрекъснато разширява тази мрежа от партньори със своя експертен опит областта на роботиката и манипулиращите операции. „Използваме профилите на item за цялото си тестващо и асемблиращо оборудване“, заявява управителният директор на GRIP, г-н Хасан Канти. „Системата Building Kit System е много гъвкава, затова я използваме и за специализирани приспособления, заграждения, стелажи, предпазни парапети и работни маси. Нашата нова маса за коботи също се основава на системни профилни компоненти на item“, добавя той.

Проектирана специално за използване за колаборативни роботи, масата е с естетичен и многофункционален дизайн. Тя е изработена от алуминиеви профили Line XMS на item. За да се улесни транспортирането ѝ, нейните габаритни размери от 1200 x 800 mm са специално съобразени с размера на европалет. Коботът може бързо и лесно да се фиксира върху основната плоча с канали Groove Plate с помощта на различни адаптори и конектори на GRIP. Тази система за бърза смяна прави задачата за свързване на манипулиращата ръка на робота и масата много лесна, което означава, че роботът може да бъде фиксиран на място с абсолютна прецизност само с едно просто действие. Към кобота е възможно да се присъедини специално устройство от алуминиеви профили. То се използва в качеството си на държач на няколко грипера на GRIP. Благодарение на автоматичния конектор на компанията, роботът е в състояние бързо да сменя различни грипери в зависимост от приложението. Резултатът е работна маса, която оптимално интегрира компонентите на GRIP и може да бъде адаптирана към съответните изисквания, благодарение на своята модулна структура.

Интелигентни компоненти и атрактивен дизайн

„Искахме да интегрираме цялата роботизирана технология и периферни устройства в масата, без да правим компромис с цялостния й външен вид. Работейки в тясно сътрудничество с продуктовия консултант Джулиано Лонго и други служители от item, ние разработихме естетично и висококачествено решение“, заявява г-н Канти. Например, контролният шкаф не е монтиран по обичайния начин, а в чекмедже, което означава, че не се вижда отвън.

Чекмеджето може да се издърпа при необходимост, а капакът на контролния шкаф - да се отвори отгоре. Това прави достъпът до клемите в контролния шкаф много по-ергономичен и удобен. Вместо да бъде монтиран към външната страна на конструкцията, за по-добра защита контролният блок за програмиране на кобота също се прибира в чекмедже, когато не се използва. Предвиденият отделен изход позволява оптимално окабеляване. Друго чекмедже предлага място за инструменти, комплекти за сглобяване и други компоненти. Долната част на масата може да се използва за съхранение на допълнителна техника и електроника – например за WLAN връзка. Масата също е отворена в долната част, което осигурява отлично отвеждане на топлината, докато заключващите се врати предпазват критичното оборудване от неоторизиран достъп.

„Освен функционалните аспекти, дизайнът на масата за коботи впечатлява със своя изчистен, линеен дизайн, подобен на лабораторна маса“, подчертава г-н Канти.

Гъвкава адаптация по всяко време

Масата за коботи е с колелца, които могат да бъдат фиксирани стабилно на място към неподвижни опори или да се премества на различни места за инсталиране. Освен връзката към електрозахранването, масата има също пневматична връзка, осигуряваща работата на гриперите и други периферни изпълнителни механизми.

Стандартната версия на масата вече предлага много функции, но също така може да бъде модифицирана и усъвършенствана според нуждите, тъй като модулният елемент Building Kit System предлага множество опции за конфигурация. Например, контролният блок може по избор да бъде инсталиран на фиксирано място на масата. Тази гъвкава конфигурация се простира и до приставки, които могат да се адаптират перфектно към конкретната задача. Компоненти като предпазни заграждения, допълнителни чекмеджета, технологии за безопасност и осветителни тела могат да бъдат добавени към масата за коботи по всяко време. Габаритните размери на масата също могат да бъдат променени, за да отговарят на специфичните изисквания на клиента. От компанията GRIP се надяват, че масата за коботи ще получи UR+ сертификат за включване в допълнителните периферни изделия за колаборативни роботи, произведени от Universal Robots.

„Дизайнът на масата е неподвластен на времето, качеството на компонентите е ненадминато, а гъвкавостта на изделието е изключителна“, подчертава г-н Канти. item непрекъснато разработва нови компоненти и се отличава с изключителна надеждност на доставката. Независимо дали поръчвате 10 или 1000 компонента, те пристигат за 48 часа“, заявява той и допълва, че поръчката през онлайн магазина е лесна и удобна. Това, което GRIP цени най-много обаче, е техническата поддръжка, която item предлага. Наред с това компанията получава експертната помощ и високата степен на професионализъм в етапите на проектиране и реализация, благодарение на това, че е част от сертифицираните партньори на item.

Използване на множество предимства като сертифициран партньор на item

„Когато item ни информира относно концепцията за мрежа от сертифицирани партньори, ние се включихме незабавно и сега сме щастливи да бъдем част от тази мрежа от експерти и специалисти по индустриални технологии“, казва Канти. Той добавя, че основната концепция за обединяване на различни компании от подобни специализирани области е довела до реализацията на множество успешни проекти. Споделянето на идеи в партньорство е много полезно и бизнесите могат да си осигурят оптимална подкрепа при успешното разработване на нови продукти и справянето със сложни задачи чрез съвместна работа с партньори от различни отрасли на индустрията.

Повече информация за Бибус България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БИБУС България, item

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето