Сподели

Бимекс Лимитид: „Бетонни“ доказателства за надеждността и производителността на роботите Kawasaki

17 юли 2020 г.

  

 

Британската компания Morris Brothers е един от най-старите производители на машини за отливане на бетонни елементи във Великобритания. „При изпълнението на една от най-новите поръчки за чуждестранен клиент отлично решение се оказва използването на робот ZX-165U на Kawasaki, който осигурява спазването на сроковете за експорт на инсталацията, и гарантира необходимата производителност на пресата за бетон“, разказаха за Инженер.bg от фирма Бимекс Лимитид, която предлага системите и решенията на Kawasaki Robotics на българския пазар.

Morris Brothers е създадена през 1948 г. от братята Фред и Хари Морис и започва своята дейност като сервизен център за поддръжка, сервиз и ремонт на камиони и автобуси. Клиент на компанията, който се занимава с производството на изделия от глина, привлича Morris Brothers за съдействие при ремонта на машина за формоване на глина. След като успешно изработват необходимата част за машината, братята Морис се преориентират към производството на части за машини за формоване на глина. Оттук започва възходът на компанията като специализиран производител на окомплектовани преси за бетон по поръчка на клиента. Днес брандът Morris Brothers е познат в целия свят.

Сред най-новите поръчки на Morris Brothers е за клиент от Турция, който се нуждае от преса с 3 станции, която е в състояние да произвежда големи бетонни елементи, и то в мащабни количества. След получаване на поръчката, производственият директор на Morris Brothers, г-н Мик Хъмфрис, който работи в компанията от 1977 г., сформирал развоен екип. Един от основните етапи на процеса на формоване в това приложение, който бил с най-голям потенциал да забави производството на бетонните плочи, е процесът на изваждане. При него готовите бетонни елементи се отстраняват от пресата и се поставят върху палети. Обичайното тегло на бетонния елемент, в зависимост от дизайна, е между 9.5 kg и 12.5 kg, а исканата производителност на пресата била 4 500 броя, които трябва да се извадят и подредят върху палети в рамките на една смяна от 9 часа.

Така Мик Хъмфрис и екипът му решили, че трябва да се обърнат към компания, която произвежда роботи. „През годините сме работили с много доставчици на роботи, но преди известно време се спряхме на Kawasaki като наш предпочитан доставчик. Те спечелиха своето място на доверен партньор по отношение на роботите с качественото си оборудване, подход, инженерни умения и увереност, които ни позволяват да направим максималното – или минималното – по отношение на дизайна и интеграцията, в точно съответствие с изискванията“, пояснява г-н Хъмфрис. В описаното приложение процесът за демонтаж на готовите бетонни елементи изисква всеки от тях да бъде захванат от вакуумни държачи в хоризонталната равнина. Елементите се повдигат и след това се въртят на 90° по вертикалата, докато рамото на робота се придвижва към разположения в съседство палет за подреждане, където те се поставят вертикално в стойките за съхранение и транспортиране.

Ръководители на проекта на Morris Brothers от страна на Kawasaki Robotics са Иън Хенсман и Алан Уилямс. След като взели под внимание кратките срокове, заложени в поръчката, те се обърнали към своя колега Хари Накис, опитен инженер по внедряванията в Kawasaki Robotics, да ускори работата си и да създаде активна симулация на базата на известните факти към този момент.

Екипът на Kawasaki Robotics стигнал до решението, че роботът ZX-165U на компанията е най-подходящият избор в този случай. „Това е мощна машина, която предлага необходимата скорост и прецизност, и лесно може да повдигне тежестите, заложени в спецификациите. Роботът ZX-165U на Kawasaki е 6-осно устройство с обхват на рамото 2.651 m. Той има въртяща се китка, която дори когато е с максимален товар, може да се завърта със скорост от 260 °/s, като същевременно осигурява гарантирана точност на повторяемите движения от +/- 0.3 mm, при максимален обхват“, поясниха от Бимекс Лимитид.

Използването на този конкретен модел робот предоставя на новия клиент на Morris Brothers и още едно предимство, което не е в заданието, но е прието с изключително задоволство, а именно вграден потенциал за разширение, или по-точно казано, съвременно решение, с възможност за използване и в бъдеще време. Роботът не само работи добре в съответствие с проектната спецификация, но клиентът би могъл също така да го използва и в бъдеще за още по-големи натоварвания или при решаване на различни технически задачи и при повишена скорост с минимално препрограмиране.

Иън Хенсман заявява: „Когато за първи път разговаряхме с MorrisBrothers за този проект, техният екип вече бе създал детайлния дизайн на пресата и бяха определили точно какво искат да прави роботът като част от тази машина с три станции. Това, че успяхме да постигнем точност на работните параметри с Morris Brothers на толкова ранен етап от проекта, означаваше, че много бързо успяхме да им предоставим компютърна симулация от нашето подразделение за автоматизиран инженеринг в Уорингтън. Като резултат всички страни успяха да потвърдят в рекордно кратък срок, че предлаганият робот ZX-165U наистина би бил оптимално решение за изискванията, посочени в спецификацията“.

Новата преса за бетонни елементи на Morris Brothers, окомплектована с робот Kawasaki, е доставена на клиента в рамките на договореното време и вече произвежда хиляди бетонни плочи седмично в завода в Турция. Мик Хъмфрис допълва в заключение: „Изборът да работим с Kawasaki Robotics, като част от нашия екип по този проект, помогна на моите колеги и на мен да преминем от етапа на първоначалното запитване до напълно завършена и пусната в експлоатация инсталация само в рамките на 26 седмици“.

Повече информация за Бимекс Лимитид ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Бимекс Лимитид, Kawasaki Robotics, pexels.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето