Сподели

Бимекс Лимитид: Робот на Kawasaki повишава със 150% производителността в завод за акумулатори в САЩ

16 август 2021 г.

 

 

Автоматизация на производството – това вече е първото решение, което съвременният индустриалец обмисля, когато планира да увеличи производителността. Независимо дали има за цел по-голямо количество произведена продукция или намаляване на разходите за труд, роботизацията дава възможност на предприятия от всякакъв мащаб и дейност да повишат ефективността на производството си и да се възползват от предимства, за които не са и подозирали.

„Когато американският производител на оловни промишлени акумулатори Battery Builders (BBI) от щата Илинойс стартира модернизация на своето производство, решението за роботизация на тяхната COS (Cast-On-Strap) машина с шест технологични операции е напълно логично. До този момент във фабриката работят с интегратора на роботи MAC Engineering от Бентън Харбър, Мичиган, който инсталирал робот на Kawasaki с голям полезен товар и роботизирана клетка, изпълняващи и шестте технологични операции. Почти веднага след интеграцията на робота, Battery Builders са свидетели и на значително по-високо качество на произвеждания продукт – полза, която оказва огромно влияние върху техния бизнес“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата българска инженерингова и търговска фирма Бимекс Лимитид, която предлага системите и решенията на Kawasaki Robotics на българския пазар.

Техническа задача с много предизвикателства

От инженерния екип на BBI имали две основни изисквания към робота: да бъде с по-голям полезен товар и с висока степен на повторяемост на движенията, за да повдига и точно да позиционира акумулаторните пластини. Компанията планирала увеличаване на производителността на дневна база повече от два пъти, за да успее да постигне производство от 1000 акумулаторни батерии на ден, без да увеличава работния персонал.

Надеждността като основен приоритет

Ръчното обслужване и остарялата техника за обслужване на COS машината са били проблем за BBI, тъй като заради ниската производителност и честите аварии в завода били регистрирани загуби от престои от по 4 до 5 часа всяка седмица.

Грижа за здравето и увеличаване безопасността на труда

Процесът на ръчно подреждане на акумулаторните пластини и тяхното поставяне в корпуса на акумулатора е с повишен риск от злополуки заради голямото им тегло, но значително по-голяма опасност за хората представлява оловният прах във въздуха. За компанията BBI било важно не само да увеличат производителността, но и да подобрят условията на труд и екологичността на технологичния процес.

Един робот, шест технологични операции

За да се увеличи ефективността на производството, на BBI бил нужен робот, който да извършва до 500 цикъла на ден по поставяне на алуминиеви пластини с тегло над 130 kg. Технологичният процес включва в себе си центриране на пластините, почистване на крайните контакти, след това потапяне в разтопеното олово и поставяне в пластмасовия корпус. За изпълнение на тези различни операции компанията се нуждаела от универсален робот.

Оптимизация на производствените процеси и минимизиране на човешкия труд и рискови задачи

Една от основните цели за автоматизация на производството била увеличаване на общата ефективност на инсталацията и количеството произведени акумулатори, без да се наема допълнително работна ръка. За тази цел ръководството планирало да освободи и пренасочи към други технологични операции хората, които обслужвали до този момент COS машина, чийто технологичен процес изисквал не по-малко от 9 служители.

По-малък брой оператори на машината и по-високо качество

Внедряването на само един робот на Kawasaki се оказало достатъчно да се обслужва целият процес. Броят на операторите на машината бил сведен до 7 служители, а предимствата на роботизацията се отразили върху качеството на крайния продукт. „Веднага забелязахме видима промяна в качеството на нашите акумулатори“, коментира заместник директорът на BBI.

Акумулаторните пластини се преместват ръчно на конвейер, след което роботът ги подравнява и прави междинен тест на геометрията. В резултат на оптимизацията пластините се преместват само хоризонтално, което е по-ергономичен процес. След като роботът вземе пластините, той почиства контактите, прекарвайки ги през голяма четка, а след това последователно ги потапя в разтворител, калай и разтопено олово. Технологичният процес завършва с поставяне на пластините в пластмасов корпус.

„Едно от предимствата на използвания промишлен робот ZX300S на Kawasaki с полезен товар 300 kg е неговият широк работен обхват с минимална мъртва зона. Той е оптимално решение за операции, изискващи прецизно манипулиране на тежки товари с висока степен на повторяемост (± 0.3 mm). Комбинацията от тези функции дава отлично решение на компанията BBI, тъй като роботът е в състояние да обслужва няколко технологични операции с различна работна височина“, поясниха експертите от Бимекс Лимитид.

„Когато става въпрос за прецизност, по-новите роботи с голям полезен товар на Kawasaki от сериите B и CX се отличават с още по-висока степен на повторяемост с диапазон от ± 0.06 до ± 0.08 mm“, допълниха от българската компания.

Подобрена работна среда за операторите

Един робот ZX300S обслужва целия технологичен процес на COS машината с шест работни операции. Броят на операторите, необходими за сглобяването на акумулаторните батерии, е по-малък, а повишеният риск за тяхното здраве от вдишване на оловен прах е сведен до минимум. Роботизацията е довела до постоянно високо качество на крайния продукт, а производителността се увеличила със 150%.

Повече информация за Бимекс Лимитид ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Бимекс Лимитид, Kawasaki Robotics

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето