Сподели

БР Техника: Във фабриката на бъдещето само стените, подът и таванът са неизменни – всичко останало е гъвкаво

09 декември 2020 г.

 

 

Производственият свят се променя, а заедно с него и предизвикателствата, пред които е изправен той. Сложните системи за автоматизация, които не могат да бъдат променяни, вече са неподходящи за настоящето, в което продуктите са с все по-кратък жизнен цикъл, а конкуренцията – все по-силна. „Днешните производства изискват по-гъвкави системи, които да бъдат в крак с повсеместната висока скорост на внедряване на иновации. Визията на Bosch Rexroth за „Фабриката на бъдещето“ е отговор на тези тенденции – само стените, подът и таванът на фабриката остават неизменни – всичко останало е гъвкаво. Фабриката на бъдещето е призвана да реагира динамично на изискванията и винаги да осигурява оптималните решения“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth у нас.

Визията на Bosch Rexroth бележи началото на нов етап в развитието на автоматизацията, базирайки се на ориентирана към потребителя платформа. Със своя компактен контролер ctrlX CORE лидерът в индустриалната автоматизация Bosch Rexroth дефинира промишлената система за управление на производството, която гледа към бъдещето. „Отворената и гъвкава архитектура на платформата премахва границите между индустриалните компютри, вградените системи и платформите, базирани върху технологиите на задвижване“, допълниха от БР Техника. Тази мащабируема универсална система за управление на всички задачи предлага многобройни предимства. Тя изисква по-малко компоненти и труд за разработване на проектите по автоматизация, като в същото време осигурява по-висока производителност. Bosch Rexroth обяви, че вградената система за контрол ctrlX CORE е напълно достъпна за всички и е влязла в етапа на серийно производство.

„Контролерът ctrlX CORE е сред най-гъвкавите, последователни и отворени платформи за управление на автоматизацията към момента на пазара. Той отговаря на нарастващите изисквания и може да се използва за най-различни приложения – от чист PLC контролер в машините до приложения за преместване в задачи по манипулиране и типични платформени приложения“, заяви г-н Щефен Винклер, вицепрезидент на направление „Продажби на решения за автоматизация и електрификация“ в Bosch Rexroth AG. „Вграденият контролер вече е тестван от избрани ключови клиенти в продължение на няколко месеца и е готов за по-широко практическо използване“, допълни той.

 

Платформата за автоматизация ctrlX Automation на Bosch Rexroth предоставя всички елементи, необходими за цялостно решение за автоматизация. Системата е изключително мащабируема и отговаря на изискванията на почти всяко приложение. В „сърцето“ ѝ се намира контролерът ctrlX CORE. Неговото основно предимство е отворената архитектура на софтуера с гъвкава технология за приложенията. „Защото днес автоматизация означава разработване на софтуер. Контролерът ctrlX CORE е с многоядрена технология, която осигурява базата за управление на автоматизацията, като отворената му архитектура предлага на потребителите изцяло нови възможности за настройка на функциите“, поясниха от БР Техника.

С модулния набор от софтуерни инструменти ctrlX WORKS специалистите, разработващи проектите по автоматизация, могат да избират необходимите приложения или да използват софтуер с отворен код. Освен това е възможно клиентът да стартира собствен софтуер на отворената платформа и да конвертира функциите в приложенията на всички често срещани езици за програмиране. Освен това индустриалните приложения могат да бъдат предлагани в ctrlX App Store. Приложения на трети страни също е възможно да бъдат инсталирани. Слоят за достъп до данните ctrlX Data Layer, който е свързан към контролерите, осигурява комуникацията между приложенията и управлява защитения информационен достъп до всички приложения.

Компанията Bosch Rexroth е разработила и портал ctrlX Device Portal за лесно администриране, поддръжка и обслужване на софтуера. Той дава възможност за централизирано администриране на системите за управление на производствените мощности. Всички налични приложения могат да бъдат присвоени на ctrlX CORE и да подлежат на актуализация.

„Когато разработвахме най-новото поколение на нашата платформа за управление, от особена важност бе да освободим нашите клиенти от ограниченията на конвенционалните решения за автоматизация и да им дадем по-голяма гъвкавост и възможности за приложение, като в същото време да им осигурим и по-висока производителност. За целта използвахме операционната система на Linux за работа в реално време, унифицирани отворени стандарти, технология на приложенията, уеб базирано проектиране и IoT комуникации с широк диапазон“, обобщи г-н Щефен Винклер. Освен задачи за автоматизация на машини и инсталации, ctrlX CORE дава решение също на предизвикателства в области като автоматизация на сгради, интралогистика и стокова логистика, производство и разпределение на енергия и все по-нарастващи случаи на автоматизация на мобилни приложения.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth, freepik.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето