Сподели

БР Техника: Готови ли сте за следващото ниво на мехатронните системи? Smart MechatroniX на Bosch Rexroth е тук!

10 юли 2023 г.

 

 

Стремежът към подобряване гъвкавостта, лекотата при работа, технологичното време и качеството на монтажните операции, характерно за които е използването на инструменти за обработка, пресоване или съединяване, е все по-сериозен предвид важността им за постигане на висока конкурентноспособност. Този вид процеси са широко застъпени в редица индустриални приложения, включително производството на крепежни елементи.

В днешния свързан свят това означава да бъдат добавени интелигентни функции към производствените платформи в синхрон с принципите на Industry 4.0. За постигане на още по-голяма ефективност е важно да се осигури проследяване на производствената информация и производителността на машините с възможност за споделяне на данните в реално време.

„Тъй като голяма част от производителите вече започнаха да се възползват от предимствата, които предоставя Industry 4.0, това доведе до развитието на нова концепция, наречена „интелигентна мехатроника“, която предлага още повече интелигентност и функционалност при монтажните операции. Системата Smart MechatroniX на Bosch Rexroth за пресоване и сглобяване е добър пример, който демонстрира този интуитивен модел“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената българска инженерингова и търговска фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център у нас на компанията.

„Мехатронните системи са устройства, снабдени с напълно интегрирани механични и електрически компоненти, благодарение на комбинацията от сензори, електрически вериги и приложения за управление на движението“, уточниха още те.

До известен смисъл мехатронните системи могат да се считат за предшественик на Industry 4.0. Те съчетават различни механични и електронни компоненти в решения, изпълняващи специфични задачи, свързани със сглобяване и транспортиране на продукти. Такива решения са например декартовите роботи и възможностите им да се движат в различни линейни направления, както и инструментите за формоване и кримпване.

„Монтажните операции вече могат да се изпълняват не от отделни продукти, а от цялостни производствени комплекси, които осигуряват бързи решения за обработка, съединяване и пресоване. Тези комплекси събират и данни в реално време. Потребителите имат възможност да въвеждат параметри като машинен ход, тегло на детайла и време на цикъла, което генерира изход, който може да бъде проверен в CAD среда“, коментираха специалистите от БР Техника.

От съществена важност за потребителя е както прецизният контрол и изпълнение на операциите, но също така и възможността за автоматизирано проследяване на производствената информация и безпроблемната свързаност със системите за управление на производството. Ценовият аспект също е от голямо значение. Необходимостта от разработването на икономически ефективно решение с нужните гъвкавост, компактни размери и минимално време за интеграция е все по-голяма.

„По-лесното и по-бързо въвеждане в експлоатация е значителен напредък, осигурен от новите и по-интелигентни мехатронни системи и технологията, която ги поддържа. Еднакво ценни са подобрената ефективност, гъвкавост и производителност, които те предоставят на крайните потребители, търсещи лесни за работа автоматизирани решения“, заявиха от БР Техника.

Времената се променят, изискванията и процесите в индустрията също. „За да бъдат в крак с новите тенденции, производителите на крепежни елементи преминават към цялостна дигитализация на производствените операции, изцяло съобразени с философията на Industry 4.0. Интелигентните мехатронни решения, като Smart MechatroniX на Bosch Rexroth, прилагат улеснена за работа „Drag-and-Drop“ функционалност и опростено програмиране“, поясниха още от БР Техника.

Smart MechatroniX предоставя многобройни конкурентни предимства, сред които простота и бързина от разработката до въвеждането в производството, както и висока оперативна производителност и устойчивост благодарение на постоянните подобрения и гъвкавата работа на компонентите и модулите на Bosch Rexroth.

„Част от гамата Smart MechatroniX на Bosch Rexroth са мехатронните смарт подсистеми Smart Function Kit, предназначена за манипулиране, пресоване и дозиране, и Smart Flex Effector – сензорно-базиран компенсационен модул, който придава на роботите и декартовите линейни системи чувствителността на човешка ръка”, допълниха още специалистите на БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth, Canva.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето