Сподели

БР Техника: Новият задвижващ механизъм SVA R2 на Bosch Rexroth е предвиден за използване в системите на бъдещето

12 юли 2021 г.

 

 

Призът Hermes Award e сред най-престижните международни индустриални награди. През 2021 г. по време на тазгодишното издание на Хановерския индустриален панаир той бе връчен на Bosch Rexroth. „Наградата е признание за приноса на изключително компактния електрически задвижващ механизъм SVA R2, предназначен за вентили под вода, в постигането на по-екологични и по-устойчиви процеси. Подобни революционни иновации спомагат за значително намаляване на CO₂ емисиите от технологичните системи и на рисковете от замърсяване на околната среда“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената българска инженерингова и търговска компания Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център на Bosch Rexroth у нас.

Задвижващият механизъм SVA R2 е предвиден за използване в технологичните системи на бъдещето за производство на екологично чист водород, както и в приложения за улавяне и съхранение на въглерод.

„Когато става въпрос за устойчиви и надеждни решения, иновациите играят решаваща роля за технологичния прогрес. Със SVA R2 Bosch Rexroth предлага изцяло ново решение за процесната индустрия. За първи път потребителите ще могат да заменят конвенционалните хидравлични цилиндри с електрически задвижващи механизми с доказани в практиката системи за безопасност, които също така ще заемат и по-малко инсталационно пространство“, коментира г-н Томас Фехнер, старши вицепрезидент на направление „Нови бизнес сфери“ в Bosch Rexroth.

Задвижващият механизъм за вентили в приложения под вода SVA R2 отваря и затваря вентилите в технологични системи. „Досега в корабостроителниците тази задача обикновено се изпълняваше от хидравлични цилиндри, чието захранване изисква хидравлични линии с дължина няколко километра. Предишни опити те да бъдат заменени от електрически задвижващи механизми нямаха успех, тъй като се изискваше по-голямо пространство, а аварийното захранване с батерии бе твърде скъпо. Освен това не бе възможно да се интегрират доказаните в практиката системи за безопасност“, поясниха от БР Техника.

„Проектантският екип на Bosch Rexroth се справи с тези предизвикателства, внедрявайки революционно нова технология. За първи път задвижващият механизъм за вентили в приложения под вода SVA R2 комбинира електрическо задвижване, доказани в практиката системи за безопасност и система за управление на движението, като не заема повече място от използваните досега хидравлични цилиндри. Целият модул е предназначен за подводно използване на дълбочини до 4000 m“, допълниха от доказаната инженерингова, производствена и търговска компания.

Методи за гъвкава разработка на футуристични приложения

Електрификацията на задвижващите механизми значително намалява емисиите на CO₂ от технологичните системи, тъй като с нея отпада необходимостта от използването на хидравлични тръбопроводи с дължина няколко километра, заедно с централен хидравличен агрегат. Наличното към момента захранване на сензорите може да се използва в допълнение към това на задвижващите механизми. Благодарение на компактния дизайн на решението, системите за безопасност, които са се доказали в хидравлични цилиндри в продължение на десетилетия, вече могат да бъдат интегрирани в система за управление на движението. „Това не беше възможно при всички предишни опити. Системата, също така, позволява контрол на работното състояние. Мониторингът на състоянието допълнително повишава безопасността на чувствителните екосистеми“, заявиха от БР Техника.

Проектантският екип на иновативния електрически задвижващ механизъм за вентили в подводни приложения в Bosch Rexroth използва гъвкави методи за разработка и работи в тясно сътрудничество с оператори, доставчици и университети. Едно от първите предвидени приложения на модула е електрификацията на подводни съоръжения за производство на енергия. Благодарение на SVA R2, разходите за придобиване и експлоатация на тези съоръжения са по-ниски, тъй като те са по-енергийно ефективни и по-безопасни. Други области на употреба включват технологичните системи от бъдещето за производството на екологично чист водород, при които например в морските ветрогенераторни паркове ще се произвежда възобновяема енергия и водород на място, който след това ще се транспортира на сушата по тръбопроводи. Задвижващият механизъм, също така, играе роля в плановете за улавяне и съхранение на въглерод, за да се отстрани CO₂ от атмосферата и да се съхранява под вода в стари подводни производствени съоръжения.

„Bosch Rexroth тества различни прототипи на задвижващия механизъм на специално изграден изпитателен стенд в съответствие с най-строгите международни стандарти за подводни приложения. В сравнение с други области, те имат най-високите изисквания по отношение на функциите и безопасността на използваните компоненти и модули“, информираха още от БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето