Сподели

БР Техника: Сензори и кинематика с шест степени на свобода на Smart Flex Effector разширяват възможностите за автоматизация

23 май 2022 г.

 

Малкият компонент с голям ефект – това е новият Smart Flex Effector на Bosch Rexroth. Той представлява базиран на сензори модул за компенсация, който предоставя на роботите и декартовите линейни системи чувствителност, подобна на човешката, и по този начин открива нови възможности за автоматизация на производството. Процесите, които са трудни за управление, вече могат да бъдат автоматизирани, оптимизирани и наблюдавани чрез лесна модернизация. „Благодарение на кинематична система, която има шест степени на свобода, тактилното универсално устройство със сензорен контакт записва прецизно позицията на детайла и предава информацията към блока за управление на робота с цел активна компенсация. Типичните приложения на Smart Flex Effector са процеси на съчленяване с минимални толеранси, сложни асемблиращи дейности или трудни манипулационни задачи. Грешките и отказите са сведени до минимум, а обучението и въвеждането в експлоатация могат да се извършват още по-лесно и бързо“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената българска инженерингова и търговска компания Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център на Bosch Rexroth у нас.

Модулът Smart Flex Effector е предназначен за работа с товари до 6 kg. За производителите и потребителите на машини той отваря широк спектър от нови приложения, които са били трудни или невъзможни за реализация с предишно оборудване, като пасивни компенсационни модули, силомоментни сензори и системи за визуализация. Приложенията варират от автоматизация на процеси и мониторинг на качеството до обучение и контролирано манипулиране на обекти.

Качествен скок в автоматизацията на процесите

Със своята диференцирана кинематика, тактилното универсално устройство е в състояние да коригира процеси с голяма сложност и малки допустими отклонения. Такива са например случаи на отклонения в позиционирането между инструмента и детайлите или сложни процеси на свързване с минимални допуски.

„Благодарение на тази тактилна чувствителност, задачи, които досега не са могли да бъдат автоматизирани, вече се изпълняват от роботи“, допълниха от БР Техника.

По-бързо обучение на робота и внимателно манипулиране на обекти

Smart Flex Effector намалява и времето, необходимо за обучителните процеси. Благодарение на записа на позицията с шест измерения, роботизираната система за управление вече чете директно точните координати за точките на захващане и поставяне. Това прави възможно автоматизираното многократно обучение на робота по време на работа. Роботите могат да се обучават и ръчно чрез преместване на ръка върху точната позиция.

Дори по време на установяване на размерите, Smart Flex Effector е в състояние да разпознава позиционни отклонения и с помощта на сензорната система да определи точната позиция на обекта. Роботът прецизно взема асемблираните или манипулираните обекти, позиционира ги контролирано и надеждно ги поставя или ги сортира. Дори части, изработени от стъкло или други чувствителни материали, вече могат да се манипулират безопасно. За да се осигури максимална производителност, компенсационният модул може да бъде приведен в неутрално положение и електромеханично заключен за бърз трансфер на обектите.

Подобрено качество благодарение на прозрачността

„Като част от мониторинга на процеса, Smart Flex Effector улеснява не само неговото документиране. Качеството също може да се подобри, тъй като недопустимите отклонения се разпознават незабавно и се коригират или докладват на системата за контрол. Това избягва грешки и ненужни разходи, дължащи се на брак или последваща доработка“, поясниха от БР Техника.

Висока свързаност и лесна инсталация

„Smart Flex Effector предлага RS-485 и I/O интерфейс за обмен на данни. Монтажът е изключително лесен. При пасивна компенсация Smart Flex Effector просто се завинтва към фланеца на робота и грипера. Функциите за заключване и прехвърляне на данни са достъпни веднага, щом уредът се свърже към захранването и системата за управление“, допълниха още българските специалисти.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето