Сподели

Ефективни, интелигентни и компактни – новите хидравлични агрегати на Bosch Rexroth за работа във фабриката на бъдещето

23 ноември 2018 г.

Съвременните начини на мислене и новите подходи при проектирането правят хидравличните мощности ключови компоненти на ефективната и интелигентна фабрика на бъдещето. Дори днес най-новите агрегати повишават ефективността на производството чрез тяхната енергийно ефективна работа, иновативен дизайн и интелигентна работа в мрежа.

„Свързването на машини и съоръжения с IT системите отваря огромен потенциал за по-икономична, по-бърза и по-интуитивна хидравлична технология. Такъв е новият хидравличен агрегат CytroBox на Bosch Rexroth, който с интелигентния си енергийно ефективен модулен дизайн предлага ново решение за средния работен диапазон от 7.5 до 30 kW. Чрез интегрирането на технологиите на Интернет на нещата той проправя също така пътя за последователно прилагане на концепциите на Industry 4.0“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth.

 

CytroBox е хидравличен агрегат със среден клас производителност от 7.5 до 30 kW. Предварително настроените контролери в задвижванията с честотно регулиране на помпите внасят корекции в енергийните потребности на индивидуална основа. Това означава, че скоростта се намалява при частично или липсващо натоварване, за да се спести енергия и обратното – увеличава се при пълно натоварване чрез високодинамична реакция. По този начин се спестява до 80% от енергията в сравнение с устройствата с непрекъснато задвижване. Високата степен на ефективност на колекторния блок, произведен по комбиниран метод на 3D печат с пясъчни форми, също допринася за ефективната му работа. С този метод за адитивно производство, колекторният блок е до 40% по-компактен и с усъвършенствана хидравлика на каналите. Други негови отличителни характеристики са подобрен поток на маслото, намалени загуби на налягане и минимизиран брой на местата, откъдето могат да се появят течове.


Интелигентно свързване към мониторинга на състоянието

Оборудван със сензорен пакет и отворени интерфейси, CytroBox е предназначен за използване в мрежова среда. Вградените и кабелно свързани сензори предоставят информация за състоянието на филтъра на потока, маслото или задвижването. Събраните данни се обработват от контролера на устройството. С помощта на Open Core интерфейса те могат да бъдат допълнително обработени и интегрирани в съвременните машинни концепции.

„CytroBox предлага на операторите и възможност за свързване. Това улеснява реализирането на потенциала на IoT технологиите като услуга, за която се плаща само при използване, лесно и без риск. Цялата информация относно CytroBox – от състоянието на компонентите и експлоатационния статус или предстояща поддръжка, до анализи за прогнозна поддръжка, е достъпна чрез онлайн мрежата за диагностика на Rexroth (ODiN: Rexroth’s Online Diagnostics Network). В резултат на това информацията винаги е на разположение“, разказаха от БР Техника.

Максимална ефективност при заемане на минимално пространство

Гъвкавостта и пространственият дизайн са важни критерии при избора на компоненти. CytroBox съчетава малки размери на заеманото подово пространство с компактен дизайн. Това включва и резервоар с оптимизирана дегазация и поток. Благодарение на математическото моделиране, чрез изчислителна хидродинамика (CFD), обемът на маслото се намалява със 75% – от 600 до 150 l. Използването на синхронна технология също допринася за пестене на място. Високопроизводителните синхронни двигатели с водно охлаждане са с до 80% по-малки от асинхронните. Всички функции се обединяват в компактен контролен шкаф. В резултат на това CytroBox може да бъде интегриран в съществуващи производствени линии по гъвкав начин, като позволява да се спести от заеманото пространство.

По-ниски емисии на шум за по-голям комфорт при работа

Звукът, който се разпространява по въздуха, се абсорбира изцяло от компактното подреждане на всички компоненти в един единствен корпус и от вградените звукоизолационни подложки. Така агрегатът не пропуска никакъв звук. За да се намалят емисиите на шум, произтичащи от структурния шум, групата помпи на двигателите е здраво монтирана към фундамент от полимерен бетон. Демпфериращите лагери, които обикновено пренасят шума към резервоара, са напълно отстранени. Следователно емисиите на шум от CytroBox са по-малко от 75 dB (A) – дори при пълно натоварване. За сравнение, подобни агрегати имат средно ниво на шум от 85 dB (A). Това намалява необходимостта от мерки и разходи за намаляване на шума и също така прави работата много приятна, дори в непосредствена близост до хидравличния агрегат.

„Със CytroBox Bosch Rexroth революционизира хидравличните агрегати и постоянно променя представите на хората за хидравликата. Компанията пише нова глава в историята на технологите за хидравлично задвижване“, коментираха в заключение от БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето