Сподели

FANUC създава нов технологичен фундамент в електроерозийната обработка с машините ROBOCUT α-CiC

12 май 2021 г.

 

 

Глобалният лидер в областта на нишковата електроерозийна обработка FANUC обяви пазарния дебют на най-новата серия α-CiC от продуктовата гама машини ROBOCUT. „Благодарение на редица нововъведения в полза на потребителите, ROBOCUT α-CiC се отличават с изцяло нова механична конструкция, компенсация на несъответствието в стъпката по цялата работна повърхност, значително опростяване на регулирането при обработка на наклонени повърхности и закалена работна маса, включена в стандартното изпълнение“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България.

 

През 1975 г. FANUC пусна на пазара първата си машина ROBOCUT за нишкова електроерозийна обработка (EDM). Оттогава експертните специалисти на компанията работят непрекъснато по нови усъвършенствани изпълнения, за да осигурят на клиентите на FANUC конкурентно предимство. С най-новата EDM машина ROBOCUT α-CiC е достигнат още един връх по пътя на това развитие“, допълниха българските експерти.

„Предлагайки висококачествен процес на обработка от всички страни и безкомпромисна надеждност за множество приложения, новата електроерозийна машина ROBOCUT α-CiC ще доведе до реални печалби както за доставчиците на части, така и за производителите на оригинално оборудване“, коментира г-н Щефан Раф, ръководител на отдел „Продажби на ROBOCUT машини“ във FANUC Europe. „Почти половин век, след като FANUC разработи своята марка EDM машини ROBOCUT, ние полагаме нов технологичен фундамент в електроерозийната обработка, който да отговори на изискванията на производителите от ново поколение“, допълни той.

В основата на някои от подобренията е повишаване на якостта и твърдостта на механичната структура на главните линейни оси. Такава реконфигурация на конструкцията на ROBOCUT потиска деформирането на детайлите и способства за по-добра стабилност, което от своя страна води до по-висока точност на рязане и повишена надеждност на машината в съответствие с основната философия на FANUC.

Новата ROBOCUT α-CiC ще осигури на потребителите допълнително повишаване на точността благодарение на въвеждането на функция за прецизна компенсация на неточността в стъпката. Специална фабрично калибрирана компенсационна решетка осигурява корекция на неточността на стъпката по цялата XY площ на масата, а не по една централна точка, което осигурява значително предимство за постигане на прецизни размери на детайла. При новите машини няма значение къде точно се намира детайлът върху работната повърхност, като в резултат се постига същото ниво на оптимална прецизност на размерите.

Подобренията в производителността на обработка на наклонени повърхности и лесната настройка са още едно забележително постижение в тази насока. Традиционно сложната операция за настройка и регулиране на електроерозийната обработка на наклонени повърхности вече е значително опростена благодарение на наличието на приспособление, чието управление се реализира чрез ясни инструкции на екрана.

Друго предимство за потребителите е включването в стандартното изпълнение на машината на закалена и износоустойчива маса за обработка на детайлите, която намалява риска от появата на драскотини.

Подобрен контрол на процеса

„FANUC обръща специално внимание на управлението на процеса, което е от първостепенно значение за качествената електроерозийна обработка. Фокусът при усъвършенстване на контрола на ROBOCUT чрез най-новия многофункционален потребителски интерфейс iH Pro на FANUC е върху използването на предимствата на новата механична конструкция за по-ефективно рязане“, поясниха от ФАНУК България. Новият потребителски интерфейс, със своя 15-инчов широкоекранен мултисензорен LCD дисплей, осигурява по-интуитивна работа и позволява лесно обслужване на машината дори и от тези, които сравнително отскоро работят с EDM машини.

Това високо ниво на практичност се разпростира върху много други функции на машината, включително върху нейния монтаж и поддръжка. Сега инсталирането отнема средно 2 часа по-малко, докато различните опции за техническо обслужване са значително по-бързи. Например поддръжката на подаващите ролки отнема само 5 min, а не 40 min. С цел намаляване на и без това малко вероятната възможност от повреда, FANUC iH Pro е в състояние да регистрира възможността от появата на проблеми преди да се стигне до авария, като дори може да предостави видео или изображение, което да описва необходимите действия, за да се сведе престоят до минимум.

Машините ROBOCUT α-CiC разполагат и с технология за електрически разряд от ново поколение, чрез която се постигат по-високи скорости на рязане без прекъсване на нишката, особено при груба обработка. Алтернативно потребителите могат да изберат грапавост на повърхнината на среза (до Ra 0,3 µm), без това да води до компромиси в скоростта на обработка. „За се подпомогне оптималната настройки за скорост/грапавост на повърхността за конкретен детайл, инженерите на FANUC са въвели изключително проста функция за регулиране. Благодарение на нея, вместо да се отчитат параметри от сложна таблица, потребителите могат да регулират производителността на рязане чрез просто управление +/- посредством плъзгач, като същевременно поддържат съответното разстояние за електрическия разряд, осигурявайки стабилна обработка“, допълниха от българския офис на компанията.

Бързо прокарване на нишката

Новият дизайн на ROBOCUT α-CiC предлага повече пространство за лесно и бързо прокарване на нишката за електроерозийна обработка. По отношение на функциите, свързани с нишката за електроерозийна обработка, машината запазва наложили се функции от предишното поколение ROBOCUT, включително високонадеждното устройство за автоматично подаване. Технологията ROBOCUT AWF позволява автоматично подаване на нишката до 500 mm при условия на потапяне в зависимост от машинната конфигурация.

Машините се доставят стандартно със софтуер ROBOCUT-Linki за управление на производството и информация за качеството. Потребителите могат да наблюдават операциите, да получават предупреждения по имейл, да управляват консумативите и да зареждат програми. С Linki клиентите имат възможността да свържат до 32 машини ROBOCUT α-CiC, предназначени за работа в среда на IoT.

Допълнителните възможности, предлагани на клиентите, включват: високопрецизна ротационна маса ROBOCUT-CCR, която предоставя още повече възможности за използване (например спирално рязане и обработка с PCD инструменти); нишкозареждащо устройство за допълнително увеличаване на периодите на непрекъсната автоматична обработка, както и възможност за присъединяване на робот/кобот чрез единичен Ethernet кабел. За да се създадат решения, които отговарят на специфични изисквания, е възможна пълна персонализация или на етапа на заявка, или през произволен етап от експлоатацията на машината.

По-компактна конструкция в сравнение с предишното поколение машини

Благодарение на по-компактния дизайн в сравнение с предишното поколение EDM машини, се предлагат два типоразмера: ROBOCUT α-C400iC и ROBOCUT α-C600iВ. Потребителите могат да зареждат детайли с размери до 1050x775x400 mm по осите X, Y и Z, съответно с максимално тегло до 1000 kg.

„Важно е да се отбележи, че благодарение на обширната си европейска мрежа от сервизни центрове, FANUC може да предложи доживотна поддръжка за своите машини, независимо от отработените часове или възрастта на управленията. Надеждността на машините е такава, че често клиентите използват EDM машини ROBOCUT в продължение на няколко десетилетия“, заявиха от ФАНУК България. „Тази надеждна производителност, съчетана с широкия спектър от услуги, позволява на клиентите да се концентрират върху основната си дейност на производство без грижа за поддръжката. Където и в света да работят електроерозийните машини на FANUC, компанията има местни представителства, гарантиращи, че помощта никога не е далеч“, допълниха още от българския офис на японския производител.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето