Сподели

FANUC създава технологичен мост между дигиталния и реалния свят с концепцията за пълна автоматизация ONE

17 ноември 2021 г.

 

 

Провелото се през октомври европейско изложение за индустриална автоматизация, машини и инструменти EMO Milano 2021 даде старт на постепидемичната ера в света на металообработката. В него взеха участие компании от 91 държави. Международният форум посрещна над 60 000 посетители. „EMO Milano 2021 се превърна в арена за изява на иновативните производствени технологии и на световния лидер FANUC, като много от представените продукти отбелязаха и своя европейски дебют“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България.

На щанда си с площ от 1250 m2 FANUC представи продукти, технологии и решения, които превръщат бъдещето на автоматизацията в днешна реалност. Компанията постави фокуса в своето участие върху уникалната технология ONE FANUC за пълна автоматизация, която осигурява добавена стойност за машиностроители, инсталатори и оператори от една компания — FANUC.

Цялостна автоматизация на решения за „Зелена мобилност“

В зоната на щанда, посветена на ONE FANUC, посетителите видяха CNC машини, различни роботи и софтуерни решения, работещи съвместно, демонстрирайки интеграция, която е по-лесна откогато и да било. Освен това тези решения бяха демонстрирани чрез връзка с приложения за индустриален IoT, работещи на системната платформа FIELD на FANUC. Системата FIELD (FANUC Intelligent Edge Link & Drive system) е отворена индустриална платформа, която е насочена към повишаване на производителността, ефективността и качеството.

Част от секцията за ONE FANUC бе отделена специално за решенията за „зелена мобилност“, като манипулиране на акумулаторни батерии за електрически транспортни средства, при които множество роботизирани приложения ще манипулират частите за тези батерии или напълно готовите акумулаторни блокове. Също така, технологията за машинно зрение на FANUC със сензора 3DV-1600 осигурява допълнително предимство в подобни приложения.

По време на EMO Milano 2021 FANUC показа не само продукти, но и решения за електромобилност, медицински технологии, оптика, металообработка и роботизация на разнообразие от производствени процеси.

Технология за дигитални двойници и изцяло нови продукти

Централно място на щанда на FANUC беше отредено на автоматизацията на съвременните фабрики (FA). Бе показан широк спектър от решения на FANUC FA, включително технология за дигитални двойници. Решението за цифров близнак на FANUC с функция „CNC Guide“ осигурява мост между дигиталния и реалния свят (ONE FANUC).

Като водещ производител на индустриални роботи в света, FANUC показа повечето от най-новите си модели на EMO Milano 2021, тъй като основната тема на изложението бе ефективната автоматизация на машини. Наред с роботите бе представен и калкулатор на възвръщаемост на инвестициите за роботизация (ROI). Това уеб-приложение разполага с контролен панел, който визуализира по лесен и разбираем начин възможните спестявания.

Усъвършенствани модели от трите вида ROBO-машини

FANUC избра EMO Milano 2021 за европейския дебют на три нови машини от серията ROBO. Това са усъвършенствани модели на ROBODRILL, ROBOCUT и ROBOSHOT.

Серията вертикални обработващи центри ROBODRILL α-DiB-Plus, която ще се предлага от началото на 2022 г., продължава успешния ход на тази продуктова гама. „Към днешна дата FANUC е доставила около 270 000 машини ROBODRILL по целия свят. Такива иновации, като усъвършенствани варианти на шпиндела, нови опции за управление, сервозадвижвания и механични подобрения направиха най-новия модел ROBODRILL още по-ефективен, надежден, бърз и лесен за използване. По време на EMO 2021 машината демонстрира своята гъвкавост в специфични сектори като производството на електрически транспортни средства и аерокосмическата индустрия“, поясниха от ФАНУК България.

„Серията електроерозийни машини ROBOCUT α-CiC също впечатли с много нови разработки. Например, компанията е подобрила допълнително нееластичността на машината чрез усилване на механичната конструкция, осигурявайки основа за по-прецизна обработка и още по-висока повторяемост на операциите. Бяха изложени моделите ROBOCUT α-C400iC и C600iC, като по-малкият модел бе демонстриран в комбинация с колаборативен робот CRX на FANUC“, допълниха българските специалисти.

Модернизирани технически решения за леене под налягане

Любопитен факт е, че FANUC ROBOCUT α-CiC произвежда вложките за шприцформите на третата нова роботизирана машина на FANUC - шприцмашината ROBOSHOT α-SiB. Новата серия ROBOSHOT α-SiB на FANUC може да шприцва метали (MIM), като тази технология се използва за производството на медицински изделия и хирургически инструменти.

На изложението бе показана роботизирана клетка, включваща ROBOSHOT α-SiB на FANUC, базирана на концепцията на компанията QSSR (Quick and Simple Start-up of Robotization) и робот FANUC LR Mate. Клетката използва FANUC FL-Net за бърза и лесна комуникация между машината и системата за обработка на материали. Освен това, ROBOSHOT се свързва с LINKi2, система за събиране на производствени данни на компанията, която позволява мониторинг и анализ на технологичните параметри на формоването и производствената ефективност.

За дългия път към индустриалната дигитализация

В зоната за индустриален IoT на FANUC бяха демонстрирани мащабируеми IoT решения, които имат за цел да увеличат ефективността, като по-специално внимание бе обърнато на повишаването на производителността, качеството и времето на безотказна работа на оборудването, което ще осигури на клиентите намаляване на разходите и по-висока рентабилност.

Техническата поддръжка също имаше отделна зона на щанда на FANUC. “Софтуерният инструмент FAR (FANUC Assisted Reality), който бе демонстриран, се използва за дистанционно обслужване. FAR помогна на много клиенти за бързо и безпроблемно обслужване от въвеждането си през 2020 г. в отговор на пандемията. Не на последно място FANUC представи успешната сервизна ефективност, която постига средно време за ремонт (MTTR) от 25 часа и 99.97% наличност на сервизни части, като това са показатели, валидни за всички европейски центрове на нашата компания“, поясниха още от ФАНУК България.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето