Сподели

ФАНУК България: „Хората и идеите са важните фактори, които формират концепцията за Индустрия 4.0“

15 юли 2021 г.

„Инженерната професия е преди всичко творческа и ще бъде все по-търсена“

Инж. Христо Гилищаров

Иновативна лаборатория, оборудвана с робот FANUC, отвори врати в Технически университет – Габрово, а официалното ѝ откриване се проведе вчера, 14 юли 2021 г., в присъствието на редица официални гости, партньори и студенти в учебното заведение. Японският робот е дарение от ФАНУК България, а специален гост на събитието бе инж. Христо Гилищаров, управител на дружеството на японския технологичен лидер в България. Екип на Инженер.bg също присъства на церемонията, а днес ще ви разкажем какво заявиха официалните лице за най-новите тенденции в образованието и ДигиталнаИндустрия.bg. 

„При създаването на тази лаборатория изминахме дълъг път. Тя е първата стъпка от един много по-мащабен проект на ТУ Габрово, включващ изграждане на работещ учебен център по Индустрия 4.0. Целта ни е той да включва компютри, обработващи машини, роботи, трикоординатни системи и софтуер“, заяви ректорът на университета проф. д-р инж. Илия Железаров.Благодарим на г-н Гилищаров за дарението на робота, който ние впоследствие куплирахме с още една машина, за да могат нашите студенти да се обучават на инсталацията и да виждат реалните резултати от своята работа. Партньорството ни с ФАНУК България е дългосрочно и устойчиво това е втората ни лаборатория, оборудвана с техен робот“, допълни още проф. Железаров по време на речта си.

Инж. Гилищаров благодари за поканата от името на ФАНУК България: „Този робот най-накрая намери своето място, защото при нас беше доста самотен. В момента виждаме как той ще служи за нещо важно и красиво. ТУ Габрово е сред университетите, които се опитват да изградят стабилна връзка между бизнеса и академичните среди, и се справят с това много успешно. В тази връзка бих искал да използвам случая, за да формулирам нова теза относно Индустрия 4.0 технологиите са технологии, но хората и идеите са важните фактори, които формират концепцията за Индустрия 4.0“.

След като всички гости и присъстващите студенти имаха възможност да наблюдават работата на роботизираната система и да зададат своите въпроси на домакините и на колегите от ФАНУК България, събитието продължи с кратка презентация на най-новото поколение колаборативни роботи FANUC от серията CRX. „През последните години темата за колаборативните роботи е широко дискутирана, защото те могат да предложат съвместна работа с хората с други думи, позволяват дистанцията между робот и работник да бъде съкратена до минимум“, обясни инж. Гилищаров.

Ето и думите, с които той се обърна към бъдещите инженери: „Инженерната професия ще става все по-търсена, особено когато се касае за иновативни идеи. Това е преди всичко изключително творческа професия. Надявам се в бъдеще тя да Ви донесе удовлетворение“.

Денят продължи с обиколка на технологичния парк на ТУ Габрово, част от който ще бъде и бъдещия център за Индустрия 4.0.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето