Сподели

Festo с широкомащабно внедряване на Industry 4.0 решение с елементи на изкуствен интелект в завод за автомобили

11 август 2021 г.

 

 

От много години водещ производител на автомобили разчита на високата прецизност и ефективност на сервопневматичните заваръчни пистолети на Festo. На поточните линии за асемблиране на каросериите в компанията са инсталирани над 2500 заваръчни робота, базирани на решенията на Festo. По този начин производителят на автомобили e успял да намали престоите с 25% благодарение на системата за прогнозна поддръжка на Festo, в която са интегрирани алгоритми с изкуствен интелект.

„За автомобилните заводи Festo вече прилага на практика това, за което други компании от областта на автоматизацията все още само говорят. Реализирали сме много проекти в различни приложения на автомобилната индустрия и в заводите на нейните доставчиците от първи ранг, в металообработването, както и в хранително-вкусовата промишленост. В тези проекти прогнозната поддръжка, която в обозримо бъдеще все повече ще използва изкуствен интелект, гарантира, че отклоненията в процеса ще бъдат откривани своевременно, а техническото обслужване ще бъде оптимизирано и ще води до намаляване на използваната енергия“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Фесто ЕООД.

Създаване на решения с висока добавена стойност

Решенията, които са ориентирани към конкретни клиентски изисквания, в комбинация с натрупаните знания за приложението позволяват реализирането на гъвкави и иновативни подходи. Този опит от своя страна осигурява потенциал за стандартизиране на такъв тип решения. Предизвикателството се състои в това да се използват данните от устройствата и от средата на конкретното приложение, като се комбинират с познаване на процесите за генериране на реална добавена стойност за крайния клиент.

„Предимствата са очевидни: производителите на автомобили могат да планират ремонта на заваръчни пистолети по време на престои на производството и по този начин да увеличат експлоатационната готовност на своите системи. Състоянието на заваръчния пистолет е възможно да се моделира в системата за управление. По този начин лесно се генерират автоматизирани поръчки за ремонт и се създава пълно досие за жизнения цикъл на заваръчните пистолети. Филтриращите функции позволяват да се правят сравнения. Ранното откриване на нарушения в херметичността води до енергийни икономии, тъй като разходите за електроенергия и поддръжка имат особено важна роля в конвейерните линии за монтаж на каросериите“, поясниха българските експерти.

Прогнозна поддръжка с използване на изкуствен интелект

Продуктите за мехатронни системи на Festo, предназначени за контактно точково заваряване, имат способността да обработват много данни и ги компресират, така че да могат да се използват за целите на диагностиката. „Простото предоставяне и визуализацията на данните обаче не е достатъчно. В бъдеще прогнозната поддръжка с използване на изкуствен интелект ще предлага допълнителни възможности в сравнение с традиционните подходи за мониторинг на състоянието. Данните от устройствата ще бъдат обединени с тези от процеса и ще бъдат оценявани с помощта на аналитични модели и базирани на облак решения“, допълниха от Фесто ЕООД.

В конкретното приложение специалистите на Festo са разширили възможностите на съществуващите системни компютри на роботизираната клетка със софтуер. Благодарение на това, диагностичните данни от заваръчния пистолет се събират и се изпращат към облака. В него е базирано приложение за поддръжка, което освен визуализацията на данните в браузъра, също така ги оценява с цел изготвяне на прогнози за експлоатационния живот на оборудването.

За предизвикателствата с мрежовия трафик и сигурността на данните

„Първото предизвикателство беше да прехвърлим данните от заваръчния пистолет към облака. Теми, като мрежови трафик, натоварване на процесорите и сигурност на данните бяха от изключителна важност“, обяснява д-р Ян Бредау, ръководител на отдела за приложен софтуер, предназначен за системните решения във Festo.

Механичната конструкция на сервопневматичния заваръчен пистолет е разработена от Festo в тясно сътрудничество с експерти от автомобилната индустрия. Това позволява на проектантите на Festo да вземат под внимание много от функциите, които се изискват в този индустриален отрасъл, включително намаляване на габаритните размери. Като резултат сервопневматичната система е значително по-компактна от сравними решения за заваряване от други производители. Потребителите вече могат да инсталират и контролират електронните и пневматичните секции на системата за управление или като блок, или поотделно, в съответствие със собствените си изисквания и конкретното приложение. Това прави системата значително по-гъвкава и води до различни концепции за монтаж на пистолетите върху роботи.

При свързване към заводската система за техническа поддръжка „прогнозните“ поръчки за техническо обслужване се генерират в обичайната им среда и при желание се изпращат чрез SMS на мобилния телефон на техника по поддръжката.

„Имаме десетилетия практически опит и информация за сензори и задвижвания, които можем  да комбинираме със знанията ни в областта на науката и информационните технологии. Това ще отвори вратата за изкуствения интелект в реалните приложения“, допълва още г-н Бредау.

Повече информация за Фесто Производство ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето