Сподели

Fiat Vimo – хоби проект с професионален подход чрез съвременна TIG-технология на заваряване на Kemppi

08 август 2018 г.

Финландците Теро Комулайнен и Йонас Инанен изработват и ремонтират автомобили от тийнейджърска възраст. Двамата се запознават преди около 10 години чрез общия си интерес към автомобилните аудиосистеми. С течение на годините обаче желанието им да направят кола се засилва все повече и те решават да ремонтират и тунинговат един стар автомобил и да го превърнат във впечатляващ експонат на автомобилна аудиосистема, типичен представител на най-съвременните технологиите от дигиталната ера. „Професиите и на двамата финландци са свързани с металообработката. По тази причина те прилагат индустриалните практики в своето хоби. Всички заварки са извършени с оборудване на Kemppi, а във финалната фаза с MasterTig MLS 2300ACDC за постигане на перфектни заварки“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Кимекс, изключителен представител на Kemppi за България.

За този се проект финландците избират Fiat 600, модел 1972 г., който бащата на Комулайнен е докарал в лятната им вила през 80-те години за забавление на децата. Оттогава насам колата е изоставена на произвола на съдбата. Първата версия на Fiat Vimo, кръстена така на бащата на Комулайнен, вижда бял свят през 2013 г., а настоящият модел е представен през март 2018 г. на европейското изложение за автомобилни аудио системи в Залцбург, Австрия.

Теро Комулайнен и Йонас Инанен възстановяват старата изоставена кола Fiat 600 и я превръщат във висококачествен експонат за автомобилна аудио система.

Какво е основното предизвикателство?

Възстановяването на каросерията на един стар автомобил е достатъчно предизвикателна задача, още повече когато оригиналният дизайн трябва да бъде променен. Работата изисква постоянно измерване и регулиране, а заварчикът трябва да може да контролира изкривяването, причинено от заваръчната дъга.

Силно ръждясалият автомобил Fiat Vimo изисквал многобройни заварки, включително пълна подмяна на пода. Освен това трябвало да бъдат добавени и много държачи и фланци за електрониката, която трябвало да бъде добавена към каросерията. "Целта ни беше да проектираме цялата работа, така че лазерно разкроени листове да съвпаднат точно. Предварителното внимателно обмисляне и планиране на конструкцията улеснява заваряването и спомага за постигане на възможно най-доброто качество на заварките", заяви Теро Комулайнен.

„Заваръчните шевове, направени с традиционно MIG оборудване, винаги се нуждаят от много довършителни работи, което отнема време, затова обикновено те трябва да бъдат скрити. Това ограничава възможностите и по този начин слага спирачки и на нашето въображение“, поясниха от фирма Кимекс.

Какво е решението на Kemppi?

Заваръчното оборудване MasterTig MLS 2300ACDC на Kemppi е използвано във финалната фаза на проекта Fiat Vimo. Както Комулайнен, така и Инанен заявяват, че прилагането на TIG технологията е извело на ново ниво тяхното хоби и е премахнало последните ограничения върху качеството на работа.

„MasterTig прави по-фини заварки от традиционните MIG/MAG заваръчни апарати. Контролът върху дъгата и импулса е много по-прецизен, а контролът върху температурата е по-лесен. С TIG-технологията ние можем да съединяваме прецизно разкроените детайли без филъри", коментира Йонас Инанен, който има бронзов медал в категорията Construction Metal Work (Метални конструкции) на международния конкурс WorldSkills.

„С прецизно контролирана дъга и подходящо количество добавъчен материал, заварката ще бъде значително по-гладка, отколкото например с MAG-технологията. Такова заваряване върви ръка за ръка с нашата цел да направим заварките толкова чисти, че вече да не се нуждаят от довършителни операции и да няма нужда да се скриват. С MasterTig могат да бъдат заварявани много добре и алуминиевите части на двигателя и трансмисията“, допълни той.

 

„В бъдеще планираме да използваме заварките като акценти. Технологията TIG ни дава най-добрата възможност да се ангажираме с нови и още по-предизвикателни проекти", заяви в заключение Комулайнен.

Повече информация за Кимекс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Kemppi, Кимекс

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето