Сподели

Индустриални роботи: Коботът Elfin завинтва, сглобява, премества, боядисва, реже и маркира в автомобилостроенето

16 февруари 2023 г.

 

 

Независимо дали една компания произвежда части за автомобилната индустрия или от нейните конвейери слизат самите автомобили, коботите все по-често намират приложение в този индустриален отрасъл, който даде първоначалния тласък на индустриалната роботизация. Те помагат да се увеличи производителността, да се подобри качеството на продукта, да се намалят разходите и да се увеличи печалбата. Коботите помагат също за решаване на предизвикателствата, свързани с намирането на добре обучени специалисти, като им осигуряват по-благоприятна, по-безопасна и по-ергономична работна среда. Това води до намаляване на текучеството и до постигането на по-висока добавена стойност за компанията.

„Шестосният колаборативен робот Elfin намира широко приложение в автоматизирани производствени линии, операции по вземане и поставяне, заваряване, шлайфане, боядисване, както и в линии за асемблиране. Днес коботи Elfin работят в повече от 100 държави по целия свят. Уникалният модулен дизайн на Elfin с две стави образува уникална кинематична структура, която не само се различава от повечето колаборативни роботи на пазара, но също така осигурява повече гъвкавост при работа“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата инженерингова и търговска компания Индустриални роботи, която предлага колаборативните роботи Elfin на Han's Robot у нас.

В автомобилната индустрия коботите Elfin се използват в операции по завинтване, боядисване, зареждане и разтоварване, шлайфане и т.н. „Те имат отлични показатели за безопасност, гъвкавост и висока ефективност, като по този начин гарантират качество и последователност на производството. Също с основание могат да се определят като отличен производствен партньор за повишаване на ефективността в автомобилната индустрия“, поясниха българските специалисти.

Роботите Elfin могат да се използват при подмяна на контролни щифтове на автомобили, и то във формат на двойна работна станция с диапазон на движение от ±360° на всяка става. Той е в състояние да извърши подмяната на щифтовете на три различни модела автомобили.

Използването на Elfin в ремонта на автомобили помага на работниците да избягват тежки работни условия, доколкото това е възможно. В приложения за боядисване на автомобили, внедряването на Elfin може да спести значително количество автомобилна боя по време на процеса на разпръскване и да завърши ремонтната работа на едно превозно средство за почти 1 час.

„Друго възможно приложение на Elfin в автомобилната индустрия е автоматично залепване на уплътнителна лента, с което се постига гъвкава автоматизация на процеса и е иновативно решение за сътрудничество между човек и робот. Това решение може да спести работна ръка и материални ресурси и значително да подобри ефективността на производството“, заявиха от Индустриални роботи.

Моделите на роботите Elfin могат да се използват също за завинтване на крепежните елементи на фаровете, залепване на лампата в купето на автомобила, вземане и поставяне на части от седалките, почистване на автомобилни гуми и отстраняване на ръжда, лазерно рязане на автомобилни интериори, завинтване на решетката на радиатора, вземане и поставяне на компоненти на управлението, система за 3D детекция, маркиране на волани, лазерно маркиране на отлети части и др.

„Колаборативните роботи Elfin с модулен дизайн осигуряват оптимизирана гъвкавост, висока модулност и скорост на инструмента до 2.0 m/s. Освен в автомобилостроенето, тези роботи се използват успешно и в областта на здравеопазването, аерокосмическата промишленост, производството на полупроводници, 3D печат и др.“, допълниха още от Индустриални роботи.

Във видеото можете да се запознаете с примери за иновативни приложения на коботите Elfin в автомобилната индустрия.

Повече информация за Индустриални Роботи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Индустриални роботи, Han`s Robot

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето