Сподели

Интелигентни мехатронни решения на Bosch Rexroth създават облика на фабриката на бъдещето

20 октомври 2020 г.

 

 

Времената се променят, а с тях и технологичните изисквания към производствените процеси. Тази тенденция се отнася както за отделните компоненти, така и за комплексните системни решения, които позволяват реализацията на елементарни и бързи решения с висока степен на самостоятелност. „През последните три десетилетия портфолиото на Bosch Rexroth от готови за инсталиране линейни оси се развива непрекъснато в отговор на изискванията на потребителите. Фокусът на това развитие е в посока електрификация и свързана работа в мрежа. Наред с актуалните в момента компоненти за линейно преместване и в комбинация със сензори, електроника и софтуер, компанията вече предлага и мехатронни решения за фабриката на бъдещето“, коментираха за Инженер.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth.

„С нашата 30-годишна история и над милион продадени готови за инсталиране линейни оси ние притежаваме богато ноу-хау“, заявява д-р Улф Леман, ръководител на направление „Линейни технологии“ в Bosch Rexroth. „Днес ние предлагаме пълната гама от решения за линейно преместване – от прости компоненти до интелигентни мехатронни решения и подсистеми.“

30 години линейни оси от Bosch Rexroth

В началото на шейсетте години на миналия век Bosch Rexroth започва да разработва прототипи на цилиндрични втулки, оси, плъзгащи направляващи и транспортни маси. През 1990 г. на пазара са пуснати първите два цялостни линейни модула с линейни направляващи в комбинация със задвижване сачмено-винтова двойка и със зъбен ремък. Те са решение, което е готово за инсталиране и представляват качествено нов скок в технологията на линейно преместване, базирана преди това на отделни компоненти. През 1996 г. е обявен пазарния дебют на части за транспортна маса с интегрирана карета, а заедно с това и въвеждането на компактни модули с висока производителност и малко заемано място за монтаж.

През 2007 г. компанията започна да електрифицира задвижващите механизми, като разработи и пусна на пазара електромеханичния цилиндър (EMC), който е алтернатива на дотогавашните пневматичните решения, характеризиращи се с по-висока консумация на енергия. През 2018 г. компанията представи измервателни системи (IMS), интегрирани в линейните оси. Решението е устойчиво на смущения и се отличава с висока прецизност и възможности за интегриране.

„Продуктите обаче не са единствените неща, които са се променили през последните 30 години. Начинът, по който компанията си сътрудничи с потребителите, също се е променил, например чрез въвеждане на CAD системи, 3D моделиране, продуктови конфигуратори и модерните софтуерни инструменти eTools, като LinSelect, разработен през 2016 г. Той позволява интуитивен избор и оразмеряване на оста и води проектантите до оптималното решение само с няколко щраквания на мишката“, поясниха от БР Техника.

Plug & Produce: новият набор от интелигентни функции за по-бързо, по-ефективно и по-умно производство

Направлението за линейни технологии на Bosch Rexroth прави следващата стъпка към фабриката на бъдещето с нови интелигентни решения за автоматизация. „Новият комплект Smart Function Kit на Bosch Rexroth отговаря напълно на браншовите изисквания на производителите на машини и оборудване“, допълниха от БР Техника. Това е бързо, ефективно и комплексно решение за няколко области на приложение. Готовата за инсталиране мехатронна модулна система позволява лесен избор на продукти и конфигуриране на процеса онлайн, като намалява проектантския труд. Принципът Plug & Produce (б.ред. включи и произвеждай) съкращава времето за пускане в експлоатация и потребителят вече не се нуждае от познания по програмиране.

„В най-близко бъдеще се очакват и други пакети с решения, като например Smart Function Kit за манипулиращи операции или компенсационен модул, използващ сензор, който увеличава прецизността на роботизираните манипулатори и декартови системи. Този Smart Flex Effector ще бъде с независима кинематика с шест степени на свобода“, съобщиха още от БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето