Сподели

Интелигентни роботи на АББ подпомагат умното производство и устойчивото развитие на концерна Volvo Cars

15 февруари 2024 г.

 

 

„АББ ще достави на Volvo Cars повече от 1300 индустриални робота с включени към тях функционални пакети за изграждане на следващото поколение електрически превозни средства. Това ще помогне шведският автомобилен производител да постигне амбициозните си цели за устойчив растеж и  развитие“, анонсираха за Инженер.bg от АББ България, технологичен лидер в електроснабдяването, електрообзавеждането и автоматизацията.

„Революционната трансформация на автомобилната индустрия, водена от нарастващото потребителско търсене на електромобили и стремежът към устойчивост, създава както нови възможности, така и огромни предизвикателства пред световните автомобилопроизводители“, коментира г-н Марк Сегура, президент на ABB Robotics. „Този най-нов ангажимент към нашия дългогодишен партньор Volvo Cars демонстрира споделените ни намерения за предоставянето на решения на още по-устойчиво производство. Чрез нашето ново, голямо енергийно ефективно семейство роботи и контролери OmniCoreTM, АББ ще спомогне за постигане на до 20% енергийни икономии в предприятията на Volvo Cars по целия свят“, допълва още те.

Освен роботи сделката включва предоставяне и на функционални пакети, покриващи различни производствени задачи – от точково заваряване, занитване и дозиране, до пробиване и ултразвукова инспекция на заваряването. Всеки пакет включва доказана комбинация от хардуерно устройство, софтуерна система и допълнителни услуги, които ще бъдат интегрирани в промишлените съоръжения на Volvo Cars в Торсланда, Швеция, и Дакинг, Китай. Наред с хардуерните и функционалните пакети, най-новата гама контролери за управление на роботи OmniCore на АББ ще осигури понижение на енергийното потребление с до 20%, поради заложената в тях високоефективна силова електроника и опцията за регенеративно спиране.

„По време на фазата на внедряване, от АББ гарантират, че производствените процеси няма да бъдат спирани. Това ще се осъществи благодарение на софтуерната платформа за планиране и програмиране RobotStudio®, която служи за визуализиране и оптимизиране на внедряването, още преди роботите да бъдат инсталирани в завода. Чрез разработка и валидиране на необходимите системи за автоматизация във виртуалното пространство, АББ и Volvo Cars ще създадат решения, които могат да бъдат проектирани веднъж, но интегрирани многократно“, поясниха специалистите от АББ България.

Volvo Cars и АББ споделят дългогодишна съвместна работа върху различни разработки, имащи за цел да направят производството на автомобили по-ефективно и устойчиво, като непрекъснато подобряват възможностите на индустриалните роботи в тази област. „Този най-нов общ проект ще осигури възможност на двете компании да продължат своето сътрудничество и през следващите няколко години, като първите доставки са планирани за началото на 2024 г. Така, посредством най-новите роботизирани решения, АББ подпомага глобалната автомобилна индустрия в постигането на амбициозните ѝ цели за устойчивост и преминаване към масово производство на електрически превозни средства“, допълниха още от АББ.

АББ България е високотехнологична компания, която предлага иновативни и надеждни решения за електроснабдяване, електрообзавеждане, роботика и автоматизация на производствените процеси. Наред с това помага на младите специалисти да изградят своята мечтана кариера.

Ако желаете да научите повече за АББ България и възможностите за професионална реализация, които предлага, можете да разгледате микросайта на компанията в Борса.bg.

Източник на снимковия материалАББ България

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето