Сподели

JUMO ще произвежда сензори за температура и налягане във фабрика на бъдещето без въглеродни емисии

01 юли 2023 г.

Производителят на цялостни решения за автоматизация JUMO стартира своята дейност като малка компания с едва шестима служители в немския град Фулда през вече далечната 1948 г. Днес, 75 години по-късно, дружеството има международно присъствие в 24 държави и не спира да инвестира в развитието на своя бизнес модел. „Групата от компании JUMO официално даде старт на изграждането на новия си завод „Sensilo“ с традиционна първа копка в технологичния парк на гр. Фулда. Модерната фабрика е сериозна дългосрочна инвестиция и ангажимент към икономическото развитие не само на града, но и на целия регион Хесен, както и в бъдещето на дружеството“, коментираха пред Инженер.bg от ЮМО България.

13 000 m2 за производството на сензори за температура и налягане от най-ново поколение

По думите на управляващия директор на компанията, д-р Щефен Хосфелд, в последните си финансови отчети JUMO регистрира ръст над средния за продажбите на температурни сензори, както и на датчици за налягане. Отчитайки големия потенциал в тази продуктова ниша през следващите години, компанията взема инвестиционното решение да разшири производствения си капацитет. Планираното бъдещо съоръжение на компанията ще бъде разположено върху площ от около 13 000 m2 и ще бъде изградено с фокус върху устойчивостта, дигитализацията и интелигентното производство. Със заложен бюджет от 48 млн. евро, това ще бъде и най-голямата инвестиция в историята на JUMO.

Новаторски мениджмънт на строителните дейности

Разработчикът си поставя за цел производственото съоръжение да влезе в експлоатация след 3 години – срок, който не би могъл да бъде изпълнен при използването на традиционни методи на работа в строителството. Поради тази причина JUMO избира модел на интегрирано управление на проекти, включващ съвместна работа на всички изпълнители още от фазата на проектиране, което гарантира разработването и прилагането на оптимални и ефективни решения по график и в рамките на заложения бюджет.

С фокус върху устойчивото производство без въглеродни емисии

В бъдещите планове на JUMO е заложено също неизползването на изкопаеми горива. За целта дружеството ще изгради съвременна земносвързана геотермална система за отопление/охлаждане на новия си завод в гр. Фулда. „Това решение ще покрие пиковите нужди от топлинна енергия в предприятието. В нормален режим на работа необходимата енергия ще бъде добивана изцяло чрез оползотворяване на топлината от производствените процеси“, обясниха експертите от ЮМО България.

Също така потребностите от електроенергия на производствените мощности ще се покриват до голяма степен с електроенергия, собствено производство. Системите за охлаждане и вентилация в бъдещото предприятие ще се захранват предимно от електроенергията, генерирана от фотоволтаична система. „Използвайки пълния потенциал за производство на електроенергия чрез утилизация и от възобновяеми енергийни източници, JUMO ще постигне своята цел за намаляване на CO2 отпечатъка си до минимум. В допълнение, собствените интелигентни технологии за измерване и контрол на производителя ще бъдат внедрени в завода, за да гарантират максимално оползотворяване на всички енергийни потоци“, допълниха още от ЮМО България.

Повече информация за ЮМО България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ЮМО България, JUMO, pexels.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето