Сподели

Киберис: Уникалната кинематика на Kibot R2500 осигурява много широк работен обхват и диапазон на приложение

13 декември 2022 г.

 

 

Kiberys е водеща българска компания, специализирана в разработването на роботизирани системи, персонализирани според нуждите на клиента. Основният ѝ стремеж е да създава напълно оборудвани автоматизирани системи за строителната и автомобилната индустрия, машиностроенето и краностроенето. „Ние съсредоточаваме усилията си в разработването на интелигентни роботизирани и CNC контролирани системи за заваряване и рязане. През 2022 г. създадохме напълно нов шестосен индустриален робот Kibot HD6 R2500, който се отличава с подобрен работен обхват на заваряване“, информираха за Инженер.bg от фирма Киберис, която е дъщерна фирма на доказаната българска производствена, инженерингова и търговска компания Кимекс.

HD6 R2500 е първия робот от серията Kibot на Kiberys и представлява комбинация от декартов и антропоморфен робот. В роботиката този тип роботи е познат като SCARA робот (Selective Compliance Articulated Robot Arm). Новият робот има 5 ротационни оси и една линейна ос на движение, осигуряваща преместване по вертикалната ос. „Kibot R2500 разполага с две успоредни ротационни оси, които движат две рамена в хоризонтална равнина, а вертикалното движение се изпълнява от линейна ос с ход 1500 mm. На долния край са монтирани две или три ротационни оси за ротация и наклон на инструмента“, поясниха от Киберис.

Работната зона на робота е с цилиндрична форма, което означава, че всички точки в пространството на цилиндър с радиус 2500 mm и височина 1500 mm са еднакво достижими. Това дава възможност за обработка на едрогабаритни детайли с размери до 2000х1400х1400 mm и от петте страни, включително и отвътре, без необходимост от ротация или друга манипулация на детайла. Роботът няма сляпа зона в задната си част (б.ред. зона, където инструментът не може да достигне заради ограничения в ротацията на първа ротационна ос).

„Kibot R2500 е много компактен, като таблото за управление е вътре в корпуса на робота. Програмирането на новия заваръчен робот Kibot R2500 се извършва изцяло във виртуална среда със специализиран софтуер, който се отличава с отлични показатели по отношение възможностите за следене на заваръчните шевове“, коментираха специалистите от Киберис. Той осигурява следните важни функции:

  • Откриване на заваръчното съединение с електрически контакт на заваръчния тел/ газова дюза с материала;
  • Следене на траекторията на заваръчното съединение по време на заваряване на базата на обратна връзка от тока на заваръчната дъга и колебателно движение на горелката напречно на посоката на движение. Специфичното предимство е възможността за последяване на заваръчни шевове в долно и вертикално положение, без ограничение за дебелината на материала и ампеража на процеса. Възможно е проследяване на вътрешни и външни ъглови съединения, припокриващи шевове, както шевове при многопроходно заваряване;
  • Колебателно движение на горелката с участието само на една ротационна ос на робота (б.ред. максимално облекчаващо конструкцията и даващо възможност за високи честоти на колебателните движения до 10 Hz, без това да натоварва конструкцията на робота);
  • Вградени параметрични програми за заваряване на детайли с еднаква конструкция и разлика в размерите. Програмирането, извършвано от оператора на робота се свежда до въвеждане на основни параметри на изделието (размери, големина на катета на шева, позиция на заваряване и други параметри). Цялата траектория се изчислява динамично от робота и се изпълнява.

„По време на изложението MachTech & InnoTech тази година показахме вариант на робота, който може да бъде преместван безпроблемно с мотокар или с друго подемно съоръжение навсякъде в производствените помещения. Той се позиционира само с помощта на нивелиращи крака, поставя се работна маса и потребителят може да започне да програмира и да заварява“, допълниха от Киберис. Това мобилно изпълнение решава проблеми в производството, когато заваряваните детайли са едрогабаритни и транспортирането им до роботизираната станция за заваряване е трудоемка операция. Kibot HD6 R2500 има и стационарно изпълнение, при което може да бъде фиксиран неподвижно към пода на производственото помещение.

„Роботът може да бъде поставен също така върху релсов път, като е окомплектован и със съответните периферни устройства, например почистваща станция, заваръчен апарат и телоподаващо устройство. Той може да работи с бъндели 250 kg или 400 kg. По този начин се избягва честото презареждане и спирането на машината“, поясниха още от фирма Кимекс.

Kibot R2500 ще продължи да бъде усъвършенстван, като той е само първият модел от напълно новата серия роботи на Киберис.

Повече информация за Кимекс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Повече информация за Киберис ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Киберис, Кимекс

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето