Сподели

Кимекс: Прозрачност, качество и ефективност на заваръчния процес чрез облачното решение WeldEye на Kemppi

03 август 2022 г.

 

 

Мобилните повдигащи се работни платформи (MEWP) на финландската компания Dinolift следва да отговарят на високите изисквания за качество както на европейския стандарт за заваряване EN ISO 3834, така и на американските норми AWS. „Чрез интегриране на роботизираните клетки A7 MIG Welder на Kemppi със софтуера WeldEye, Dinolift може да проверява съответствието със спецификациите на заваръчната процедура и да постигне 100% проследимост при роботизираното заваряване“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска търговска и инженерингова фирма Кимекс, изключителен представител на Kemppi за България.

Компанията Dinolift Oy произвежда мобилни повдигащи се работни платформи DINO MEWP в трите си производствени обекта в Лойма, Финландия, в които работят общо около 200 човека. Освен със заварчици, компанията разполага и с три роботизирани заваръчни клетки, интегрирани със заваръчни роботи Yaskawa и ABB.

Основните клиенти на Dinolift са фирми за отдаване под наем, но платформите DINO MEWP се купуват и от малки предприемачи. Компанията изнася в повече от 40 държави чрез местни представителства. Производственият мениджър Туомас Хейлала заявява, че вместо с цена компанията Dinolift се конкурира с издръжливостта, надеждността и добрата остатъчна стойност на своите изделия.

„С WeldEye ние знаем какво е заварено и кога, какво оборудване е използвано и кой е заварявал. Нашият опит със софтуера е много положителен. Заварчиците също се радват най-после да видят, че реалните параметри, използвани при заваряване, отговарят на подадените инструкции“, пояснява Туомас Хейлала.

Предизвикателства, свързани с качеството и качествения контрол

Компанията Dinolift отбелязва силен растеж през последното десетилетие и сега компанията търси допълнителни пазари в САЩ. Поради навлизането на нов пазар, компанията стартира голям проект за квалификационни тестове на заваръчните процеси. До този момент крайните продукти следва да отговарят на изискванията за качество на заварките в съответствие със стандарта EN ISO 3834, а сега вече е необходимо да съответстват и на малко по-строгия стандарт AWS.

„Едновременното спазване на американските и европейските изисквания налага много ограничения върху подготовката на спецификациите на заваръчната процедура. Необходимостта да се спазват праговите стойности и на двата стандарта ограничава свободата на процесите“, обяснява специалистът по заваряване Мария Ламентауста (Q-Test Oy), която участва в проекта за квалификационни тестове на заваръчната процедура и работи като външен координатор по процесите на заваряване в Dinolift.

„Мониторингът на качеството на заваряване е важен и при роботизираното заваряване, тъй като стандартите за заваряване изискват проверка на точното съответствие. По отношение на крайния продукт е важно да могат да се откриват всякакви критични отклонения при заваряването в производствената фаза. Безопасността на платформите MEWP следва да бъде надеждно гарантирана, дори на височини до 28 m“, поясниха от Кимекс.

Универсалният софтуер WeldEye като гаранция за качество

За да осигури проследимост на заваръчните шевове, изисквана от стандартите за заваряване, Dinolift започва да наблюдава качеството на роботизираното заваряване със софтуера за управление на заварките WeldEye на Kemppi. Базираният в облак, лесен за използване софтуер е интегриран с източниците на захранване на заваръчния апарат A7 MIG Welder в роботизираните клетки. Това дава възможност за автоматично събиране на данните за заварките директно от роботите. WeldEye проверява съответствието със спецификациите на процедурата за заваряване въз основа на данните, които събира, което подобрява проследяването на отклоненията и улеснява значително контрола върху качеството.

„Проследимостта е от решаващо значение за откриване на потенциално дефектни части още по време на производствената фаза. Можем да сме сигурни в използваните параметри, като наблюдаваме данните, събрани от софтуера WeldEye“, заявява Хану Раколайнен, координатор и ръководител на заваръчния процес.

WeldEye и дигиталните спецификации на заваръчната процедура (dWPS) също са интегрирани с петте X8 MIG заваръчни апарата на Dinolift , които се използват за заваряване на части от стомана с висока якост. X8 MIG на Kemppi осигуряват така необходимия контрол върху управлението на подаваната топлина при ръчно заваряване. Допълнителната обработка на заваръчните шевове също е намалена поради минималните заваръчни пръски.

„X8 MIG Welder е страхотен заваръчен апарат за нашите процеси, подобно на роботизираните клетки A7 MIG Welder, които са наистина отлично решение за роботизирано заваряване“, казва със задоволство Хану Раколайнен.

В допълнение към контрола на качеството, Dinolift използва универсалния софтуер WeldEye за управление на спецификациите на заваръчната процедура и сертификатите за квалификация на заварчиците. „WeldEye определено подобри значително моята работа. Мога да направя спецификациите на заваръчната процедура по-бързо, като ги копирам във вид на шаблони, за да използвам същата основна информация. Той също така улесни управлението на квалификационните сертификати“, казва още Ламентауста.

Повече информация за Кимекс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Кимекс, Kemppi

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето