Сподели

Колаборативният робот BionicCobot на Festo – третата ръка на всеки работник

03 май 2019 г.

Днес много хора, които дори нямат отношение към високите технологии, познават немската компания Festo чрез нейните впечатляващи бионични проекти, които предизвикват възхищение, радост, размисъл, а понякога дори страх. Някои от тях изглеждат просто декоративни, но истината е, че други намират сериозно приложение в практиката. „Колаборативният робот BionicCobot е моделиран по образец на човешка ръка, и то не само по отношение на анатомията. Подобно на биологичния модел, лекият пневматичен робот решава много от задачите си чрез гъвкави и плавни движения. Това осигурява безопасно взаимодействие с хора, без да се налага поставянето на защитни прегради“, разказаха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.

Лек пневматичен робот с динамика на човешка ръка
Когато човек хваща силно даден предмет или пък внимателно го повдига, когато го притиска или нежно го докосва – той съкращава и отпуска съответните мускули.

Създателите на BionicCobot са приложили този естествен механизъм на действие на човешките мускули към всяка от седемте стави на робота. В областта на рамото има три оси, по една в лакътя и в долната част на ръката, както и две оси в китката. Във всяка ос има вградена въртяща се перка с две въздушни камери. Те образуват няколко задвижвания, които могат да бъдат плавно регулирани чрез запълването им със сгъстен въздух.

Безопасни и интуитивни движения
Уникалната концепция за задвижване позволява точно да се определи силовият потенциал и следователно степента на ригидност на ръката. В случай на сблъсък, пневматичното рамо автоматично се изключва и не представлява опасност за хората. Тази присъща гъвкавост на системата и малкото й тегло позволяват да се използва без предпазни заграждения, като осигурява безопасно взаимодействие между човек и машина.

BionicCobot се управлява интуитивно чрез графичен потребителски интерфейс, разработен от Festo. С помощта на таблет потребителят може лесно да зададе действията, които трябва да се изпълнят и да посочи тяхната последователност. „Операционната система на робота ROS (Robot Operating System), която представлява платформа с отворен код, осигурява възможността програмираните последователности за движение да достигат интегрирания Festo Motion Terminal, който управлява и контролира кинематичната траектория“, поясниха от българския офис на Festo.

Безопасно взаимодействие в общите работни пространства във фабриките на бъдещето
Четвъртата индустриална революция изисква нов начин за взаимодействие между хората, машините и данните. Освен свързването на всички съоръжения в цифрови мрежи, ключова роля в това развитие има автоматизацията чрез използване на роботи, които в бъдеще ще могат да работят ръка за ръка с хората.

„Безопасното взаимодействие, естествените механизми на движението и интуитивната работа на BionicCobot разкриват големия му потенциал за широк спектър от индустриални отрасли. BionicCobot на Festo може да се използва като асистиращ робот и да се поеме част от операциите, особено когато става дума за монотонни и дори опасни дейности“, заявиха в заключение от Фесто ЕООД.

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето