Сподели

Мобилност, колаборативност и всестранно ноу-хау, с роботи на Kawasaki

18 септември 2020 г.

 

 

В Institut Chemnitzer Maschinen- und Anlagenbau e. V. (ICM) в Кемниц, Германия, научните изследвания и проектирането на производствени съоръжения вървят ръка за ръка. От 1992 г. институтът е контактен център на малки и средни предприятия за внедряване на иновативни идеи и концепции. В него екип от около 50 служители разработва процеси, производствени съоръжения и продукти за множество промишлени сектори и отрасли. Проектите са в областта на машиностроенето и производственото планиране, електромобилността и медицинските технологии.

„Специален демонстрационен стенд в комплексния център SchAz на ICM показва как може да изглежда оптимално проектирана, бързо приспособима и интуитивно управлявана система. Тя е базирана на робот RS010L на Kawasaki Robotics“, разказаха за Инженер.bg от фирма Бимекс Лимитид, която предлага системите и решенията на Kawasaki Robotics на българския пазар.

ICM от години се е утвърдил като иновативен изследователски партньор на компании от региона на Югозападна Саксония, както и на немалко компании от други части на Германия, които също разчитат на експертния опит на центъра в Кемниц. От механични конструкции до електроника, и от разработка на софтуер до проектиране на изпитвателно оборудване и прототипи - ICM предоставя всички необходими експертни знания при разработването на сложни проекти от първоначалната концепция до пускането им в експлоатация.

Роботика и автоматизация за малки и средни фирми

От години централна роля в дейността на ICM имат проектите със силен акцент върху роботизацията и автоматизацията. В института функционира комплексен обучителен и приложен център (SchAz), а като цяло ICM представлява информационен и обучителен център за всички заинтересовани компании чрез организиране на събития в разнообразни формати.

SchAz разработва индивидуални решения за автоматизация на производството в най-различни индустриални отрасли. Заедно с опитни експерти се установява потенциала и систематично се разработват концепции, които се тестват за техническа осъществимост и ефективност на разходите, за да се приложат на практика. Съвременните концепции за безопасност и експлоатация също играят централна роля. „Освен това заинтересованите потребители имат възможност да изпробват свои идеи и възможни решения на проблемите си директно на място, с помощта на предоставяни квалифицирани професионални съвети и с пряка обратна връзка“, поясниха от фирма Бимекс Лимитид.

Няколко демонстрационни приложения в SchAz показват на посетителите гама от решения за автоматизация, разработени и поддържани там. Те редовно са използвани за тестове и опити.

Гъвкавост на партидите: основно предизвикателство в производството

От години едно от най-големите предизвикателства в автоматизираното производство на малки и средни компании е размерът на партидата. „Бързото и гъвкаво пренастройване за производство за различни по обем партиди, дори такива с единични бройки, трябва да бъде гарантирано, особено ако портфолиото е разнообразно или поръчката е спешна. Специален демонстрационен стенд на SchAz показва как може да изглежда оптимално проектирана, бързо приспособима и интуитивно управлявана система“, коментираха от доказаната българска търговска и инженерингова компания. Тя включва робот RS010L на Kawasaki Robotics, оборудван с няколко прецизни захващащи устройства на Zimmer Group, който е монтиран върху основа, която може да бъде придвижвана ръчно.

Универсалният високоскоростен робот е от серията R многофункционални роботи за малки и средни натоварвания на Kawasaki. Със своя компактен дизайн, висока точност, голям обхват и широк работен диапазон роботите от серията R са подходящи за многобройни задачи в много индустриални отрасли – включително за манипулационни операции и обслужване на обработващи центри. RS010L има полезна товароносимост 10 kg и обхват 1925 mm.

Бързо и лесно адаптиране за гъвкаво производство

„В центъра функционира демонстрационна зона, в която се обработва перфорирана плоча със 146 слота за различно оцветени пластмасови щифтове. След като плочата с празни слотове се подаде в работната зона, роботът RS010L закрепва в желаната конфигурация щифтовете, които се подават от лентово захранващо устройство. Този процес може да бъде променян по всяко време в изключително кратки срокове и без нужда от препрограмиране“, информираха от Бимекс Лимитид.

За допълнителна гъвкавост се използва друг индустриален робот в качеството на мобилно товаро-разтоварно устройство. Този робот вдига празните перфорирани плочи, транспортира ги до RS010L на Kawasaki Robotics, след което подава запълнената плоча за окончателен монтаж в ръчната работна станция.

Предпазните заграждения в комбинация с леки прегради, заедно с модула за безопасност Cubic-S на Kawasaki, гарантират безопасността на съоръженията и присъстващите служители – решаващ фактор предвид колаборативния характер на инсталацията.

„Демонстраторът за партиди с единични бройки илюстрира как на практика се комбинират различни тенденции в съвременната автоматизация като мобилна роботика, колаборативни роботи, както и всестранно ноу-хау. По този начин роботизираните системи и специалните машини се разработват, проектират и тестват на едно място“, допълниха в заключение от Бимекс Лимитид.

Повече информация за Бимекс Лимитид ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Бимекс Лимитид, Kawasaki Robotics

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето