Сподели

Нов компактен хидравличен агрегат CytroPac на Bosch Rexroth, разработен за работа в среда на Industry 4.0

15 март 2019 г.

Световният лидер в областта на хидравликата Bosch Rexroth създаде иновативен компактен хидравличен агрегат CytroPac, който е комплексно решение от хидравлични и електрически компоненти, както и сензори, обединени в един корпус за оптимално функциониране на енергийната част на всяка хидравлична система. „Децентрализираната интелигентна хидравлика на Rexroth увеличава енергийната ефективност и безпроблемно се внедрява в среда на Industry 4.0. Прогресът намира своя израз не на последно място и в елегантния му дизайн. Новият компактен енергиен модул CytroPac на Rexroth е нагледен пример за това колко малко пространство е необходимо за съвременните хидравлични решения“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth.

Rexroth интегрира в един корпус хидравлични компоненти и честотен преобразувател, асинхронен двигател, помпа и сензори, за да създаде енергиен захранващ блок без контролен шкаф. Решението на CytroPac е тип „plug-&-run“, което опростява пускането в експлоатация и намалява консумацията на енергия с до 80%, благодарение на регулирането на скоростта в съответствие с потреблението. В същото време децентрализираният интелигентен хидравличен агрегат разпознава всички експлоатационни състояния и отговаря на концепцията Industry 4.0, като осигурява възможности за мониторинг на състоянието. CytroPac покрива мощностния диапазон до 4 kW и дебити до 35 l/min.

Инсталационното пространство в машините е особено ценно, тъй като заеманото място е важен критерий за операторите при покупка. Хидравличният агрегат CytroPac интегрира всички хидравлични и електрически компоненти в минимално пространство. Размерите на резервоара, чийто капацитет е намален до 20 l, допринасят значително за тези по-компактни размери. Той осигурява ефективна дегазация на маслото и по този начин удължава живота на флуида.

Намалено енергопотребление до 80%

CytroPac използва задвижванията с честотно регулиране Sytronix на Rexroth. Интегрираният честотен преобразувател автоматично контролира скоростта на двигателя според текущото потребление. В сравнение с енергоблоковете с постоянна мощност, това решение намалява енергийните нужди с 30% до 80%, в зависимост от характеристиките на цикъла, като отдаваната мощност остава непроменена. „Решението помага на производителите на машини да спазват Европейската директива за екодизайн 2009/125/EО относно потреблението на енергия и емисиите на CO2, както и отчасти още по-взискателните изисквания на автомобилната индустрия“, коментираха от БР Техника. В същото време контролът на скоростта в съответствие с потреблението намалява поглъщаната от маслото топлина, като по този начин намалява изискванията за охлаждане. Освен това, Rexroth интегрира в корпуса охлаждаща система, използваща технологията на топлинните тръби, което представлява иновативно и компактно решение за водно охлаждане.

В ролята си на децентрализирано интелигентно устройство, честотният преобразувател, който е интегриран в корпуса, се свързва със системата за управление посредством комуникационните Ethernet интерфейси Sercos, Profinet, EtherCAT, EtherNet/IP и Modbus/TCP, както и Profibus. „За пускане в експлоатация трябва само да се направят връзките към електрозахранването и комуникацията със системата за управление, както и с хидравличния и циркулационния кръг на охлаждащата вода“, допълниха от доказаната българска търговска и инженерингова компания.

Работа в мрежа чрез отворени интерфейси

CytroPac е проектиран за работа с големите обеми от данни на Industry 4.0. „Сърцето“ на агрегата е вграденият честотен преобразувател, който е готов за употреба, свързан е към сензорите за налягане, температура, ниво на маслото, запушване и дебит. Устройството осигурява управлението на машината и всички данни през Multi-Ethernet интерфейс. Тъй като работните състояния се следят непрекъснато, износването и дефектите могат да бъдат установени на ранен етап и бързо да бъдат отстранени. Освен това, операторите могат да променят налягането и дебита през Ethernet връзката в реално време, независимо от тяхното местоположение.

„Корпусът изолира всички източници на шум вътре в машината. Машиностроителите вече не се нуждаят от допълнителни и скъпи корпуси, за да се съобразят с международните и отраслови норми по отношение на допустимите емисии на шума. Малкият компактен агрегат CytroPac притежава клас на защита IP 54“, заявиха в заключение от БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето