Сподели

Г-н Кошков от Шнайдер Електрик: „Индустрията ни е на високо конкурентно ниво по отношение на дигитализацията“

02 юни 2021 г.

 

 

 С конкурса „Стартирай 4.0“ очакваме да се срещнем с амбициозни хора и да осъществим ползотворен обмен

В съвременната бързопроменяща се индустриална среда, дигиталната трансформация в съответствие с повелите на Четвъртата индустриална революция, не са чужди понятия за българския бизнес. Затова, днес спокойно можем да потърсим отговорите на въпроса как да бъдат приложени тези иновативни технологии. Компанията Schneider Electric, която е лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията, е насочила усилията си именно в тази посока. А как смята да осъществи плановете си, както и повече за инициативата „Стартирай 4.0“, ще разберем от г-н Радослав Кошков — управител на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово. Приятно четене! 

Радослав Кошков има магистърска степен от Факултета за френско обучение по електроинженерство към Технически университет — София. Също така, разполага с трето ниво в Лидерската програма на INSEAD — водеща организация в предоставянето на иновативно и вдъхновяващо допълнително образование за бизнес мениджъри по целия свят.

 

Здравейте, г-н Кошков, бихте ли се представили за читателите на ДигиталнаИндустрия.bg? 

Здравейте! Преминал съм през различни позиции в организацията на Schneider Electric и днес съм управител за България, Албания, Северна Македония и Косово. Това бе много важна стъпка не само за мен, но и признание за местния екип, защото за първи път българин води организацията тук. В момента индустриалният бизнес в региона също се ръководи от българин – Петър Дивитаков заема пoзицията вицепрезидент Индустриален бизнес за Югоизточна Европа (VP Industry Business South East Europe). Това са много позитивни знаци за израстването на бизнес средата у нас. 

Разкажете ни повече за Вашия път като експерт: как се разви професионалният Ви път в Schneider Electric? 

В компанията съм вече повече от 20 години и за това време съм бил на различни длъжности не само йерархично, но и като специфика на работа. Едно от много полезните неща в Schneider Electric е, че човек може да се усъвършенства професионално на различни позиции не само вертикално, но и хоризонтално и да открие нови полета, в които да се изявява, без да потъва в рутина. Търговската сцена винаги е била моята страст, така че през повечето време съм бил именно на нея. В работата сега ми е много полезно, че знам точно какви са ежедневните предизвикателства, с които се сблъскват много от моите колеги на терен. 

Вие отговаряте за голям регион със специфични пазари. В тази връзка, какви са особеностите и какво е най-голямото предизвикателства в работата Ви? 

Технологиите са много голям фактор на всички пазари в момента, но най-голямото предизвикателство е и винаги ще бъде човекът. Човешкият фактор е непреодолима сила, с която обаче, е и много интересно да се работи. Това как ще образоваме пазарите и как ще развием нашите партньорства, предопределя успеха ни. За мен е изключително важно да бъдем посветени на нуждите на хората, с които работим. Това е валидно както по отношение на клиентите ни, така и когато говорим за нашия собствен екип.

Какво смятате за нивото на дигитализация на българската индустрия? 

България има дълги традиции в индустрията и автоматизацията, така че имаме на какво да стъпим. Основната задача сега е да продължим да се развиваме с добри темпове и да не допуснем никакво изоставане. Много хора биха били склонни да мислят, че по-развитите икономики имат и много по-дигитализирани предприятия, но това не отговаря на истината. По отношение на най-високите дигитални приложения за индустрия България, както и регионът като цяло стоят много конкурентно. 

Има ли браншове, при които дигитализацията се осъществява по-трудно и кои са те? 

Основните пречки не са технологични. И най-добрата технология съществува, за да е от полза за хората и бизнесите им. В момента сме на етап, в който вече няма нужда да разказваме за дигитализацията в индустрията и да я рекламираме – предприятията са запознати със съществуването на тези решения и основните ползи от тях. Сега сме на етапа, в който трябва да започнат да ги прилагат, и точно над това се концентрираме с инициативите си през тази година. Да комуникираме ефективно и да ни забелязват през цялото време – това е голямото предизвикателство, но колкото по-успешно се справяме с него, толкова повече доверие създаваме! 

Разкажете ни повече за конкурса „Стартирай 4.0“? Каква е неговата цел? 

Точно конкурса имах предвид и в предния въпрос – целта му е да накара повече предприятия да си създадат напълно осъзната представа за ползите от дигиталните решения, да си ги представят внедрени при тях. Желанието ни е общата технологична зрялост на средата да се повишава, както и всички участници да имат достъп до индивидуални консултации, така че да могат да зададат всичките си въпроси. Най-добрите, които направят най-убедителни според журито проекти, ще получат безплатни лицензи и интеграция на архитектура от три наши дигитални приложения за индустрията.

Към големите награди в индустриалния конкурс „Стартирай 4.0“ вече се добави и допълнителен награден фонд. Коника Минолта България се присъедини към организаторите, предоставяйки смарт видеорешението Mobotix за ефективно оползотворяване на наличното производствено оборудване чрез термален скрининг.

 

Какво представляват тези дигитални приложения? 

Това са приложенията Machine Advisor, Machine SCADA Expert и Augmented Operator Advisor. Първите две предоставят данни за работата на машините, а третото е приложение за поддръжка чрез добавена реалност. В резултат, предприятията ще получат визуализация на ефективността на машините в удобен дашборд както машина по машина, така и като цялостна картина. В реално време операторите ще могат да виждат показателите на работата на цялото оборудване, обхванато от системата. Необходимият хардуер като сензори, табла и програмируеми контролери също е част от наградата. Победителите ще получат възможността да следят производителността си в реално време, а в допълнение ще имат стабилна основа за надграждане на дигиталната си инфраструктура. 

Всеки участник в конкурса ще получи професионална безплатна консултация, свързана с дигиталната трансформация. С какво ще им е полезна тя? 

Консултацията е нужна, за да се разберат в детайли ползите от дигитализацията в конкретното производство. Общата информация, която е налична в средата, е факт, но, за да добием по-задълбочена представа, е нужно някой да отговори на всичките ни въпроси. Искаме да посрещнем точно тази нужда. 

Какво е очакването Ви за корпоративния дух на компаниите, които ще вземат участие? 

Най-вече очакваме да имат хъс за развитие и растеж. Въпреки трудностите, които срещаме, времето сега е подходящо за промени и катализиране на растежа. Очакваме, че ще се срещнем с амбициозни хора с идеи и ще осъществим ползотворен обмен.

Източник на снимковия материал: Шнайдер Електрик България

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето