Сподели

Маунт прес: Новият колаборативен робот CoWelder на Migatronic твори качествени заварки заедно с колегите си хора

17 февруари 2021 г.

 

 

CoWelder е сред най-интелигентните и малки решения за автоматизирано заваряване на пазара. Той е разработка на утвърдената датска компания Migatronic и представлява рентабилно решение за първи стъпки в автоматизацията на заваръчните процеси. „Комбинацията от високоефективен заваръчен апарат Migatronic и CoWelder осигурява отлични възможности за оптимизация на производството на заваръчни детайли. Това решение е толкова гъвкаво, че се изплаща бързо, без значение дали заварявате по един детайл или хиляда наведнъж. CoWelder Ви осигурява максимална гъвкавост, лесно програмиране и постоянно високо качество на продукцията“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Маунт прес, официален представител за България на датската компания Migatronic.

CoWelder е оптимално решение за всяка едно производство, в което има заваряване. Това е колаборативен робот, или т.нар. „кобот“, който е създаден да работи съвместно с хора в споделено работно пространство, без да са необходими защитни бариери за осигуряване безопасността на персонала и оборудването. Коботът е с набор от вградени функции за контрол на безопасността, като се доставя с CE маркировка.

Как функционира CoWelder?

Стъпка 1: Избор на работен радиус

Конфигуриране на CoWelder с помощта на робот UR5 с работен обхват 850 mm или робот UR10 с работен обхват 1300 mm.

Стъпка 2: Избор на заваръчен апарат

Свързване на CoWelder с персонализирани заваръчни апарати Sigma Select, Pi 350 AC/DC или Omega 300 Advanced.

Стъпка 3: Конфигуриране на заваръчния апарат

Заваръчните апарати Sigma Select имат няколко предварително зададени конфигурации, които отговарят на различни потребителски нужди, докато Pi 350 и Omega 300 са само с една предварително зададена конфигурация.

„Основните предимства на CoWelder са лесен монтаж, висока производителност, оптимално качество и кратък период на изплащане на инвестицията“, допълниха от Маунт прес.

Предварително конфигурираните продуктови пакети на CoWelder са проектирани да отговарят на различни изисквания за оптимално изпълнение на заварките – от просто заваряване до високотехнологично импулсно MIG/MAG или TIG заваряване (със или без телоподаване). Потребителите могат да избират измежду 18 различни конфигурации.

Оптимизация на заваряването при различни размери на партидите и освобождаване на производствен капацитет

Искате да спестите ресурси при малки партиди с ръчно заваряване? Използването на CoWelder оптимизира заваръчните процеси, като гарантира постоянно високо качество в серийното производство. Всичко, което се изисква от оператора, е да постави детайла в приспособлението, да избере правилната програма и да натисне стартовия бутон. Докато CoWelder заварява, операторът може да подготви следващия детайл, пестейки ресурси, дори при малки партиди.

Благодарение на CoWelder, който изпълнява рутинни заварки, опитът и знанията на квалифицираните заварчици могат да бъдат използвани много по-целесъобразно. CoWelder е изключително лесен за програмиране, което оправдава роботизираното заваряване, дори на малки партиди, като носи ползи както за заварчика, така и за компанията.

Лесна инсталация и програмиране

Внедряването на CoWelder в съществуващо производство отнема малко време, позволявайки заваряване още от първия ден. За целта е нужно CoWelder да бъде монтиран върху работната маса, след това да се включи и може да започнете да програмирате.

„Програмирането е лесно и интуитивно, дори за неопитни оператори. След като бъде създаден каталог от детайли, всеки със съответната програма, операторът може да превключва между тях безброй пъти в рамките на работния ден“, поясниха от Маунт прес.

Програмиране чрез шаблони

CoWelder има функция за обучение и може да запомни вашите движения, като ги повтаря произволен брой пъти. След като се натисне бутонът за свободно движение на роботизираното рамо, операторът може да го премества по желаната траектория на заварката от самото начало до края. Коботът има обучителен панел с 12-инчов сензорен екран и уникални, лесни за употреба шаблони за допълнително програмиране и настройки. Програмирането на един детайл отнема около половин час, в зависимост от сложността му.

Висока степен на безопасност

CoWelder е проектиран с фокус върху безопасността на съвместната работа с хора. Той не изисква физически предпазни прегради, тъй като разполага с вградено виртуално заграждение, което ограничава триизмерния работен обхват.

Функции за контрол на безопасността

Вградената функция за безопасност на дъгата ARC Safety Control гарантира, че роботът работи само когато дъгата е възбудена.

Функцията за безопасност на движението на робота ROBOT Motion Safety Control гарантира, че процесът на заваряване и възбуждане на дъгата не се инициират, докато роботът не е в правилния режим на изпълнение.

Резистивен сензор автоматично спира кобота при съпротивление от 8 kg m/s. Като допълнителна предпазна мярка CoWelder е снабден с авариен бутон, разположен до бутона за включване. Това позволява на оператора да спре процеса по всяко време.

Комплексна CE маркировка

Пакетното решение CoWelder включва и CE маркировка, което означава, че не се изискват допълнителни процедури по обезопасяване на работното място.

Обем на пакетната доставка CoWelder:

 • UR робот;

 • Източник на захранване (заваръчен апарат);

 • Бутон за свободно задаване на траектория, разположен върху 6-ата става на рамото на робота за лесно програмиране;

 • Контролер, включително обучителен панел с авариен бутон и кабел с дължина 5 m;

 • Функция за безопасност на дъгата ARC Safety Control. Тя гарантира, че роботът ще обработва/заварява само когато дъгата е възбудена;

 • Функция за безопасност на движението ROBOT Motion Safety Control. Гарантира, че процесът на заваряване и възбуждане на дъгата не се инициират, докато роботът не е в правилния работен режим;

 • Старт/стоп устройство с кабел 5 m;

 • Бренер с дължина 4 m;

 • Стандартен държач на бренера;

 • Подвижна стойка за маса, система за автоматично балансиране;

 • Програмни шаблони на Migatronic;

 • Функция за оптимизирано използване на защитния газ IGC (Intelligent Gas Control);

 • Сертификат за калибриране;

 • СЕ маркировка;

 • Инструкция за експлоатация.

Повече информация за Маунт прес ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Маунт пресMigatronic

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето