Сподели

Да поиграем на мини футбол срещу изкуствен интелект с треньор от Bosch Rexroth

21 януари 2020 г.

    

Човек срещу машина: този двубой се пренесе и на масата за мини футбол. С джагата на Bosch човекът се състезава с изкуствен интелект за отбелязване на повече голове, а с всяка игра изкуственият интелект става все по-добър. „Това не е просто забавление, придобитите знания от този проект ще бъдат използвани на последващ етап в индустрията“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth.

Дали тук има пръст Богът на футбола?

В изследователската лаборатория за иновации InnovationLab на Bosch Rexroth има маса за мини футбол, от едната страна на която малките фигурки се въртят напълно самостоятелно. Пасове, изстрели към вратата, отбрана – всичко това се случва без човешка намеса. От другата страна на масата стоят двама играчи, които се състезават срещу невидимата ръка.

Но това няма нищо общо с магия! Зад самостоятелно въртящите се фигури на футболните играчи се крие интелигентно инженерно изкуство. На страната на малките футболни джуджета играят четири електродвигателя и мощен компютър. Те са тези, които придават физическата сила на пластмасовите фигурки. Отстрани стои Ханс Михаел Краузе, който преживява играта като истински футболен фен. Той е разработил компютъра, или по-точно казано: той е неговият треньор.

Няма почивка за футболистите с изкуствен интелект

Никога не е съществувало нещо подобно във футбола на маса“, коментира г-н Краузе, който е маркетингов и продуктов мениджър в Bosch Rexroth за направленията PLC контролери и Интернет на нещата (IoT). „Някои маси за мини футбол вече са автоматизирани, но те функционират на принципа на класическото програмиране“, допълва г-н Краузе. Недостатък на такова оборудване е, че програмата не се усъвършенства. За разлика от тях футболният тим на Краузе се отличава с голям потенциал и става по-добър с всяка игра. Технологията се основава на използването на изкуствен интелект (AI) и машинно обучение. В процеса на разработване на системата инженерите на Bosch Rexroth са работили съвместно с TNG Technology Consulting.

InnovationLab на Bosch Rexroth в Лор на Майн, Германия, е превърната в тренировъчен лагер за футболистите с изкуствен интелект. Машината се обучава от Краузе, използвайки алгоритми. Процесът работи по следния начин - камера снима игралното поле отгоре и изпраща изображения към компютъра, който ги съхранява в облак. Тези данни се анализират с помощта на алгоритми. Движенията, които водят до отбелязване на голове, се отбелязват като „правилни“, а автоголовете като „грешни“. Това отговаря напълно на реалния живот, където отборите отиграват положения, а играчите подобряват техниката си на стрелба.

Ето защо в InnovationLab се играе много, машината се нуждае от практика. Колкото по-умели са човешките противници, толкова по-добре е това за футболния отбор с изкуствен интелект. Той всъщност може да наблюдава ходовете на противника и да оптимизира алгоритмите си въз основа на наблюдението. Най-голямото предимство на изкуствения интелект скоро ще донесе реална полза. Докато и най-добрите футболисти се нуждаят от почивка, компютърът може да продължи да се самообучава с помощта на симулации. В това отношение Краузе е безпощадно взискателен треньор.

След играта идва ред на индустриалното приложение

Колкото по-добри стават футболистите с изкуствен интелект, толкова повече екипът на Краузе се доближава до поставената цел. „Разбира се, че придобитите знания от този проект ще бъдат използвани на последващ етап в индустрията“, заявява той. Например, една машина може да се научи как да се управлява сама, за да избегне аварии, или да сигнализира за нужда от поддръжка, ако не може да реши проблема сама.

Това ще отнеме още няколко години“, допълва Краузе. „Изкуственият интелект в играта на футбол на маса определено има всичко необходимо, за да играе срещу най-добрите играчи в света. Той ще се научи как да печели. Всичко, от което има нужда, са още и още игри“, категоричен е Краузе.

И екипът на Bosch Rexroth ще му ги осигури.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето