Сподели

Още един представител на роботите на FANUC ще работи рамо до рамо с хората

16 юли 2018 г.

Лидерът в индустриалната автоматизация FANUC непрекъснато разширява своята гама от колаборативни роботи за съвместна работа между човек и машина. На изложението Automatica в Мюнхен през юни тази година, компанията представи за първи път робот CR-15iA с товароподемност 15 kg. „Петият модел в серията колаборативни роботи попълва празнината между по-малките модели CR-4iA/CR-7iA и големия CR-35iA”, съобщиха за Инженер.bg от ФАНУК България, дъщерна фирма на FANUC Europe Corp. у нас.

Петнадесеткилограмовият като товароподемност колаборативен робот е предназначен за същите индустриални приложения като M-10iD, а именно - манипулации и логистика на опаковъчни операции. Очаква се първите поръчки да бъдат точно за тази приложна област. "Ние виждаме възможното му използване и при контрола на качеството - област, все още характеризираща се с голям брой ръчни операции, които вече лесно могат да бъдат автоматизирани", допълниха от ФАНУК България.

В серията CR колаборативни роботи доказаната механика е комбинирана с много чувствителен сензор, осигурявайки едновременно мощно и безопасно решение. Новият CR-15iA е разработен на базата на индустриалния робот M-10iD, който също беше показан на щанда на FANUC по време на изложението Automatica. Механиката на двата робота е почти еднаква. Това има няколко предимства за FANUC и потребителите - от една страна, това е същият дизайн на роботизирана работна станция и осигурява опростена номенклатура от резервни части. От друга страна, потребителите ще получат същото ниво на надеждност както при серията промишлени роботи, тъй като базовият модел на CR-15iA е сериен робот. Изпълнението му може да бъде вертикално подово, окачено или монтирано на стената.

За разлика от M-10iD, CR-15iA има ограничение между оси 2 и 3, за да се избегне рискът от аварии. Такъв режим на безопасност е стандартен при колаборативен режим на работа на робота. Въпреки това, той може да бъде изключен чрез софтуера DCS (Dual Check Safety), ако роботът трябва да работи в напълно автоматичен режим. Сензорът за безопасност е калибриран по подразбиране. Освен това, за да се осъществи безопасно взаимодействие между човека и машината, сензорът се регулира след включване. За управление могат да бъдат използвани контролерите R-30iB Plus или R-30iB Mate Plus. Контролерите "Mate Cabinet" са разработени специално за по-малки роботи от серията М и LR Mate.

 

Както при всички роботи CR, сензорът на CR-15iA се намира в основата. Фактът, че роботът е разположен върху нея, оптимизира работното му пространство, например при товарене на опаковки с голяма височина върху палети. В хоризонталната равнина CR-15iA има обхват от 1441 mm, а във вертикалната равнина роботът достига височина 2413 mm. Заедно с товароносимостта, тези параметри са едни от най-търсените при манипулиращи операции.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето