Сподели

РАИС откри нов завод край Пазарджик с внедрени технологии в синхрон с Индустрия 4.0

18 май 2018 г.

На 17 май 2018 г. водещата машиностроителна компания РАИС тържествено преряза лентата на новата си производствена база край Пазарджик. Събитието събра на едно място множество видни гости и високопоставени лица, колеги и приятели на фирмата, сред които Негово Превъзходителство Посланика на Япония за България г-н Масато Ватанабе, д-р Йошихару Инаба, председател и главен изпълнителен директор на FANUC Corporation – Япония, г-н Клаус Понвайзер, ръководител направление Machine Tool Systems за Австрия и Югоизточна Европа на Siemens AG – Австрия и мн.др.

Сред важните гости бяха още зам. министърът на икономиката г-н Лъчезар Борисов; областният управител на Пазарджик Стефан Мирев; кметът на община Пазарджик г-н Тодор Попов; инж. Илия Келешев, председател на браншовата Камара по машиностроене; г-н Орлин Александров, гл. финансов директор на Сименс ЕООД за България, и арх. Любомир Станиславов, президент и член на Борда на директорите на Аутомотив Клъстер България.


„Радвам се, че РАИС отново е повод да се съберем заедно, 2 години след първата копка на новото ни предприятие“, приветства гостите г-н Нишан Бъздигян, управител на РАИС. „Намираме се на нова територия, но тъй като сме дълбоко концентрирани, ние не сменяме дейността си. Тази инвестиция бе продиктувана от голямото търсене на машините, които ние произвеждаме. През последните 2 години ние утроихме нашето производство, което наложи да изместим целия монтаж на металорежещите машини в нова база и да разширим производството на дребни детайли за металорежещи машини. В старото предприятие остават механичната обработка на корпусни детайли и производството на защити на работните зони“, обясни още той.

 

Господин Бъздигян подчерта, че технологията на организацията на монтажа е значително подобрена с IoT-дейности. „В производството на дребни детайли въведохме два роботизирани комплекса и същевременно е внедрен софтуер, който следи производството от момента на поръчка, по време на работния процес през целия ден, а в същото това време самите металорежещи машини и роботите дават предварителна информация за тяхното техническо състояние. Смело мога да заявя, че това са дейности от така популярната напоследък Индустрия 4.0“, отбеляза той.

Управителят на РАИС с радост съобщи още, че в момента са разкрити 40 работни места и има тенденция техният брой да достигне 100, но с много висока степен на автоматизация.

Своите специални пожелания и благодарности за предприетата инвестиция към фирма РАИС и нейния екип поднесоха: зам.мин. Лъчезар Борисов, г-н Стефан Мирев, г-н Тодор Попов, Негово Превъзходителство Масато Ватанабе, г-н Орлин Александров.

„За мен е голяма чест да бъда тук по този тържествен повод“, заяви председателят и CEO на FANUC Corporation – Япония д-р Йошихару Инаба. „Партньорството между FANUC и РАИС стартира през далечната 1995 г. и оттогава ние създадохме много тесни връзки. РАИС беше пионер в тази нова ера на CNC машиностроенето в България, а днес компанията е вече лидер в бранша. Изключително високо ценим това постижение и сме щастливи да бъдем част от него“, посочи г-н Инаба.

Той изтъкна още, че освен при CNC машините, РАИС имат голям принос и в развитието на роботизацията и индустриалната автоматизация у нас. „Това е моето първо посещение в България, при което се запознах лично с г-н Бъздигян и с активите на фирмата. Убеден съм, че индустриалното производство в България, както и РАИС имат светло бъдеще. Обещавам, че FANUC Япония и FANUC Европа ще задълбочават своята подкрепа към РАИС, както и към всички клиенти на дружеството. Аз съм много щастлив да видя новото производствено предприятие на РАИС и бих искал искрено да поздравя г-н Бъздигян, както и целия екип на РАИС за това постижение“, коментира в заключение г-н Инаба.

Като символ на дълбоките партньорски отношения с двете водещи корпорации – FANUC и Siemens, г-н Бъздигян посади дръвчета в двора на новата база с всеки един от ръководителите – д-р Инаба и г-н Понвайзер.

 

Програмата на събитието включваше още обиколка на производствените халета на новата сграда на РАИС, придружена от демонстрации на иновативна техника за присъстващите, и завърши с празничен коктейл в една от обширните конферентни зали на предприятието.

 

Повече информация за РАИС ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето