Сподели

Ритбул: Festo CPX-AP-I е система от следващо поколение за дистанционни I/O модули за пневматични инсталации

07 юли 2024 г.

 

 

Отдалечените и децентрализирани входно/изходни (I/O) системи намират приложение за пренос на данни от машинно оборудване в реално време, увеличавайки достъпността на информацията и видимостта на процеса. „С помощта на отдалечените I/O системи CPX-AP-I и CPX-AP-A можете лесно да интегрирате съществуващи цифрови I/O, аналогови I/O, IO-Link® устройства и вентилни острови на Festo. Тези гъвкави системи за автоматизация предават данни към шлюзовете за Индустриалния интернет на нещата (IIoT), което позволява безпроблемен обмен на данни с облачни и периферни сървъри“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска търговска и инженерингова фирма Ритбул, която е партньор на Festo у нас.

Както CPX-AP-I, така и CPX-AP-A, са базирани на платформата за автоматизация AP на Festo, която представлява системна комуникационна платформа, проектирана да постигне най-високо ниво на интеграция и функционалност на устройствата.

Системи за автоматизация CPX-AP-I и CPX-AP-A

„CPX-AP-I е децентрализирана входно/изходна система, в която входно-изходните модули и вентилните острови могат лесно да бъдат интегрирани в индустриалните Ethernet мрежи, включително PROFINET, EtherNet/IP, EtherCAT, Modbus TCP и PROFIBUS. Модулите CPX-AP-I са със степен на защита IP65/67 и могат да бъдат разположени извън шкафовете или в групи около работната клетка“, коментираха от Ритбул. Всеки модул в системата комуникира с индустриалната Ethernet мрежа посредством CPX-AP интерфейс чрез пренос на данни в режим „пълен дуплекс“ с висока системна скорост от 200 Mbps в реално време.

Системата поддържа също и следните функции:

 • Свързване от край до край с разширена опция за диагностика;
 • Гъвкаво свързване в мрежа с до 80 модула на интерфейс;
 • Дължина на кабелите между съседни модули до 50 метра;
 • Софтуер IO-Link® masters и Festo Automation Suite за лесно интегриране на IO-Link устройства;
 • Лесно интегриране в индустриална мрежа по избор на потребителя: PROFINET, PROFIBUS, EtherCAT, EtherNet/IP или Modbus TCP.

„Новата разпределена I/O система CPX-AP-A е конфигурируемо дистанционно I/O устройство, което позволява отделните I/O модули, IO-Link® главни устройства и интерфейси на пневматичните вентили да се комбинират в един терминал. Тези терминали са здрави, леки и могат да включват до 15 модула на терминал“, заявиха от Ритбул. CPX-AP-A също така е съвместима с модулите CPX-AP-I. Това означава, че терминалите и модулите могат да бъдат свързани чрез AP кабелите за данни и захранване във всякаква последователност или брой, за да бъдат изградени системни топологии, които точно отговарят на нуждите на машината.

Други функционални специфики:

 • Степен на защита IP65/IP67;
 • Интегриран уеб сървър за лесно и бързо пускане в експлоатация;
 • Безпроблемна интеграция с вентилни острови на Festo;
 • Лесна интеграция в стандартни хост системи;
 • Основни модули IO-Link® V1.1 с механизъм за съхранение на данни;
 • Пускане в експлоатация с помощта на софтуерните инструменти на производителите на PLC контролери или Festo Automation Suite;
 • Разширени възможности за диагностика и прогнозна техническа поддръжка, например отброяване на циклите на превключване на вентилите и мониторинг на състоянието на кабелите.

Гъвкава топология с Festo CPX-AP

„Системите за автоматизация CPX-AP-I и CPX-AP-A са базирани на комуникационната технология Festo AP, която дава свободата машинното оборудване или работната клетка да бъдат оптимизирани посредством добавяне на I/O модули и вентили. Независимо дали са физически свързани към един терминал или чрез кабели, всички CPX-AP модули представляват интелигентна система с един IP адрес“, допълниха още от Ритбул.

Използването на цялата разпределена топология с един IP адрес намалява разходите за хардуер и сложността на системата. Тъй като много контролери са с ограничен брой IP адреси, това решение отключва повече техните възможности.

Информация за фирма Ритбул ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.

Източник на снимковия материал: Ритбул, Festo

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето