Сподели

Съвременната инструментална екипировка разкрива нови технологични хоризонти в ерата на Industry 4.0

30 ноември 2020 г.

 

 

Днес развитието на инструменталната екипировка върви ръка за ръка с металообработващата индустрия в условията на концепцията за Industry 4.0 и нейното въздействие върху съвременното производство и разкриването на нови технологични хоризонти. „Внедряването на нови технологии във високоскоростната обработка изисква и ново ниво на балансиране на инструмента, за да се осигури производителност и надеждност в значително разширения диапазон от работни обороти с цел подобряване на якостта, твърдостта, точността и други технически параметри на държачите на инструменти. Високоефективното фрезоване на трудно обработваеми материали, например титанови сплави, увеличи необходимостта от надеждни държачи на инструментите, от които се очаква да имат дълъг експлоатационен живот, въпреки че ще работят в тежки условия“, коментираха за Инженер.bg от Искар България.

Държачите на металообработващите инструменти имат ролята на интерфейс между режещия инструмент и машината. Тяхната задача е да осигурят правилното фиксиране на режещия инструмент, както и подходящото монтиране към магазин за смяна на инструментите на обработващия център. „Металообработващата индустрия се съобразява със задължителни стандарти, които стриктно определят изискванията към повърхнините, за да бъдат изпълнени тези две задачи. В стандартите се дефинира широка гама от съществуващи системи за инструментално оборудване, които да отговорят на различни потребности на машиностроителите. Например, обикновени държачи за ръчна смяна на инструмента при конвенционални машини с ръчно управление, прецизно балансирани адаптери за високоскоростни обработващи центрове и др.“, поясниха специалистите на Искар.

Термично затягане на инструмента и охлаждане

Продуктовата гама от дорници, държачи, адаптери, блокове, термо- и силови патронници на Iscar са проектирани за ефективно затягане на инструмента. Например, патронниците от серията SHRINKIN за термично затягане на инструмента с опашка HSK 100 се отличават с точност на балансирането G2.5 и остатъчен дисбаланс по-малък от 1.0 gmm при скорост от 20 000 min-1. Силовите патронници MAXIN 32 осигуряват момент на затягане до 1760 Nm, а серията цангови патронници FINEFIT за радиално и ъглово регулиране при високоскоростно зенкероване осигуряват точност в радиално и аксиално направление до 0.001 mm.

Охлаждането е от решаващо значение при обработката на титанови сплави или редки високотемпературни суперсплави (HTSA), които са често срещани в аерокосмическата индустрия. Новата продуктова гама инструменти, които осигуряват ефективно и прецизно подаване на охлаждаща течност, включва термопатронниците X-STREAM SHRINKIN, чиито канали за охлаждащата течност са разположени по отвора в стеблото. Патентованият дизайн съчетава предимствата на високопрецизното термично затягане с поток от охлаждаща течност, насочен към режещите ръбове.

Нова концепция за подаване на охлаждаща течност

Iscar разработи нова концепция за подаване на охлаждаща течност под високо налягане за системи за бърза смяна на инструментите VDI DIN 69880, предназначени за стругови центри. Концепцията JETCUT се основава на канали за охлаждаща течност под високо налягане, които я подават към вътрешността на държача през фланеца. Охлаждащата течност може да действа като отличен инструмент и в коренно различно направление, увеличавайки скоростта на въртене на инструмента. „Гамата SPINJET от високоскоростни компактни шпиндели за инструменти с малък диаметър на Iscar, които се задвижват от охлаждаща течност, спомага за надграждане на съществуващи конвенционални машини до такива за високоскоростна обработка. Шпинделите SPINJET се препоръчват за инструменти с диаметър до 7 mm, като оптималният диапазон на диаметъра е от 0.5 до 4 mm. В зависимост от налягането и дебита на охлаждащата течност, шпинделите поддържат скорост на въртене до 55 000 min-1 “, поясниха от Искар България.

Обработка на отвори с висока прецизност

Плаващите патронници се използват при обработката на отвори с висока прецизност на размерите при операции като зенкероване и райбероване. Това позволява коригиране на несъосността на централната ос на инструмента и отвора. Прецизното съосяване е от съществено значение за оптимална производителност и точност на отвора. За тази цел към продуктовата линия патронници ER COLLET Iscar добави серията плаващите патронници с нов дизайн GFIS за високоскоростно зенкероване и райбероване.

Информация за фирма Искар България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Искар България, Iscar

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето