Сподели

Шнайдер Електрик България: В момента „берем“ плодовете от „умната“ фабрика, която създадохме в Пловдив

27 октомври 2020 г.

Шнайдер Електрик България от Robotics Strategy Forum 2020: Разглеждайте дигиталното производство като коридор, на който е добре да оставите възможно най-много отворени врати.

Участник във второто издание на Robotics Strategy Forum, който се проведе на 22 октомври 2020 г., бе Шнайдер Електрик България, а целта на компанията – пределно ясна: да покаже как чрез дигиталните решения на Schneider могат да се оптимизират производствените процеси. „В момента „берем“ плодовете от „умната“ фабрика, която създадохме в Пловдив“, заявиха от българското дружество пред Инженер.bg по време на събитието.

Решенията, внедрени в „умната“ фабрика на Шнайдер Електрик България, са и покупни, като тяхното интегриране може да става стъпка по стъпка, според нуждите на всяко производство. „Не е задължително всичко да става на един „транш“. Нека си представим пътя към дигитализирана работа като коридор. Нашият съвет е на този коридор да се оставят възможно повече врати  това ще позволи поетапно надграждане на системата и по-бързо преминаване към дигитални процеси. Ако приемем, че обичайният период за внедряване на подобна система е около 2.5-3 години, с концепцията на Schneider това може да се случи за около година“, посочиха от компанията.

Основната идея на внедряването на такава система е всеки да извлече максимума от това, за което плаща. „Ако до този момент сме използвали смартфоните си само за лични нужди –  да си платим сметките, да си купим нещо и т.н., сега вече можем да ги прилагаме и в работата. Всеки, който има регистриран акаунт към производствената мрежа, може да сканира QR кода на дадена машина и незабавно да получи цялата информация за нейното състояние и работа“, поясниха от Шнайдер Електрик България.

Шоурумът в пловдивската фабрика, който онагледява цялата концепция за дигитализация, се радва на изключителен интерес. Посещават го както производители, които търсят оптимизация на дейността си, така и много студенти и ученици от технически специалности. „Важно е да отбележим, че при нас идват и много чужденци, решили да инвестират в България, за да видят на какво технологично ниво е бизнесът в страната. Добрата новина е, че остават приятно изненадани“, подчертаха от българското дружество.

Фабриката на Schneider в Пловдив е единствената в глобалната група, която произвежда уникален прекъсвач, предназначен за френския пазар. А вътрешнофирмената битка е спечелена именно благодарение на компетентността и високите технологии, внедрени в производствената линия у нас.

„Заради високото ниво на автоматизация и дигитализация, по време на извънредното положение заради COVID-19, ние не забавихме нито една поръчка даже с ден, въпреки че по-голямата част от техническия екип работеше от вкъщи. Дори поехме част от работата на други фабрики от групата, чиято дейност бе възпрепятствана, тъй като условията не позволяваха на работниците да отидат на работа“, разказаха от Шнайдер Електрик България.

Инженерният екип на българското дружество продължава да се разраства и отворени работни позиции има и в момента. „Не съкращаваме хора нито заради пандемията, нито заради автоматизацията. Никой не си е тръгнал от Шнайдер, защото сме сложили робот на негово място. Напротив, даваме шанс за повишаване на квалификацията на всеки, който иска, и търсим още млади специалисти, които да присъединим към техническия ни състав. Имаме целогодишна активна стажантска програма и вратите ни са отворени за всеки, който иска да се развива заедно с нас“, заявиха още от компанията.

Източник на снимковия материал: Инженер.bg, Шнайдер Електрик България

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето