Сподели

Содибул: Новите електроерозийни машини AL40G/AL60G на Sodick са със софтуер, базиран на изкуствен интелект

11 ноември 2020 г.

 

 

Sodick Europe представи нова серия високопрецизни EDM машини за електроерозийна обработка AL40G/AL60G. „Новите модели обемни електроерозийни машини се базират на последно поколение технология за контрол на електрическия разряд, поддържат функции за изкуствен интелект и разполагат със система за прецизна термична компенсация. Освен това в тях е внедрена и водещата технология за задвижване с линейни двигатели, която е собствена разработка на Sodick. Двата нови модела AL40G/AL60G заместват съществуващите до момента модели AG40L/AG60L. Те са с еднакви габаритни размери, но с различни функционални възможности, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Содибул, официален представител на Sodick за България.

„За 20-те години откакто Sodick пусна първата в света EDM машина, задвижвана от линейни двигатели, компанията е произвела и доставила на своите клиенти повече от 50 000 такива машини, които са си спечелили международно признание за своето техническо превъзходство“, допълниха експертите на Содибул.

Новите модели електроерозийни машини осигуряват подобрена точност на обработката, по-голяма скорост и постоянно високо качество. С тях може да се извършва от груба, полуфина до фина механична обработка благодарение на използваните нови технологии, включително най-новите EDM контролери и верижни схеми на електроерозия.

Освен това машините се отличават с изключително стабилна конструкция с температурни сензори, инсталирани по нея, които следят и минимизират ефекта от температурните колебания по време на високоскоростната обработка.

Стандартното изпълнение на новите AL40G и AL60G е с 19-инчов сензорен панел, който гарантира лесно използване, а софтуерът LN Professional Artificial Intelligence осигурява оптимални условия на обработка по всяко време, осигурявайки лесно управление на AL40G и AL60G както от начинаещи, така и от опитни потребители.

Лесният достъп от три страни до автоматизирания вертикален резервоар позволява различни технологични възможности за автоматизация.

Усъвършенстван машинен дизайн плюс линейни двигатели

Моделите AL40G и AL60G са оборудвани с високопроизводителни линейни двигатели на Sodick по осите XYZ, които осигуряват отлични механични характеристики и поддържат висока прецизност на движението за дълги периоди от време. Линейните двигатели се задвижват от новоразработения SP генератор. Това позволява позициониране с висока степен на точност и удвоява серво реакцията в сравнение с конвенционалната технология.

Изключително стабилната конструкция на машината е оптимизирана с помощта на най-съвременната технология за CAE анализ, а интегрирането на нова функция за прецизна корекция „TH COM“ минимизира ефекта от температурните промени в машината, намалявайки термичното изместване с 50% в сравнение с конвенционална машина.

Линейно движение и керамични компоненти

Керамичните плъзгачи на новите модели AL40G/AL60G са леки, изключително стабилни и не се влияят от топлинно разширение в зоната на плъзгане. Този комбиниран ефект, съчетан с изключително бързия и динамично реагиращ линеен двигател, постига значително подобрено праволинейно и плавно задвижване. Това означава, че дълбоките ребра могат да бъдат обработвани чрез бърз и стабилен процес. Свръхбързото движение нагоре и надолу наподобява помпено движение и ефективно премахва абразивните частици от ерозионния процеп, като противодейства срещу неточности на дъгата и възникването на дефекти при обработката, дължащи се на вторични разряди. Като резултат това значително намалява времето за обработка.

Стабилен процес на електроерозия чрез SGF4

Вграждането на усъвършенстваната технология SGF4 на Sodick за управление на електрическия разряд, при която „не възниква волтова дъга“, значително подобрява производителността на електроерозийната обработка, увеличава скоростта и намалява износването на електродите. Също така дава възможност за постигане на повърхност с различни характеристики – от полуматови до огледални благодарение на автоматичното оптимизиране на параметрите на обработката.

Тази оптимизация за постигане на висока степен на прецизност и скорост е възможна благодарение на комбинирането на интегрирани технологии, включително детектиране на състоянието на разряда, импулсния контрол и динамичната, прецизна технология на линейните двигатели.

Новият SP генератор подобрява производителността на обработка

Новият генератор, модел SP, удвоява скоростта на реакция на управлението на двигателя, като качеството и скоростта на електроерозийната обработка се постигат от нови контролери и електрически вериги, включително до 50% по-голямо електроерозийно напрежение за груба обработка (TMM4 circuit), увеличена скорост при полуобработка (TPC4 control) и подобрено качество и скорост на финишна обработка чрез точен импулсен контрол (BSN4 circuit).

Готови за автоматизация

В отговор на нарастващото търсене на автоматизирани системи, новата серия AL40G/AL60G е проектирана да поддържа различни решения за автоматизация. „Новите модели включват автоматизиран вертикален резервоар за механична обработка с достъп от три страни и подвижен контролен панел, които позволяват инсталирането от обикновено устройство за автоматична смяна на инструмента до цялостна роботизирана система“, заявиха от фирма Содибул.

Изкуствен интелект и други интелигентни функции

Допълнително предимство на новата серия е софтуерът „LN Professional AI“ на Sodick, базиран на изкуствен интелект с широк спектър от готови модели за обработка, с които могат да се извършват най-разнообразни задачи. За всеки модел на обработка могат да бъдат извикани оптималните условия и траектории на оста. NC програмите се генерират автоматично от AI базата данни.

Софтуерът, който е интегриран в стандартното изпълнение, позволява на генератора SP да направи заявка и да импортира данни от 3D модела. Информацията за позиционирането се прехвърля в плана за обработка, като просто се кликва върху модела, показан на екрана. Това предотвратява човешките грешки и значително увеличава оперативната ефективност.

Базата данни за технологиите на електроерозийна обработка в AG40L/AG60L е съвместима с новите машини, като към нея са добавени новите функции на генератора за серията AL-G. Базата данни не е съвместима с по-ранните модели.

Екологични, енергоефективни и надеждни

„Един от основните критерии при проектирането на AL40G/AL60G включва разработването на решение, което е енергоефективно, рециклируемо, устойчиво, лесно за ползване, намаляващо отпадъците, без поддръжка и екологично. Всичко това отговаря изцяло на философията на Sodick за създаването на машини с подобрено въздействие върху околната среда. Тази визия е в центъра и на по-нататъшното развитие на водещата японска компания“, коментираха още от Содибул.

Повече информация за Содибул ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Содибул, Sodick, freepik.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето