Сподели

Солтех: Адаптирайте служителите си към промените, свързани с интегрирането на роботи във Вашия завод

16 ноември 2022 г.

 

 

В съвременния все по-дигитализиран свят съществуват изключителни възможности за повишаване ефективността на предприятията. Внедряването на нови технологии в производствата с цел оптимизация е фундаментална тенденция, която съпътства човешкото и индустриалното развитие. Понастоящем роботизираните технологии представляват силен интерес за индустрията поради възможностите им, които са пряко свързани с нейния прогрес. Въпреки това, когато дадена компания предприеме начални действия за интегрирането на роботи, е възможно да се сблъска с някои погрешни разбирания. В резултат от недостатъчна информираност по темата могат да възникнат пречки, като съпротива от страна на служителите, притеснения относно действителните възможности и потенциала на роботизираната техника, както и такива, свързани с липсата на достатъчна компетентност за опериране с новите технологии. Именно поради тази причина от екипа на фирма Солтех, доказан системен интегратор на роботи и роботизирани системи, коментираха пред ДигиталнаИндустрия.bg подробности по темата ­ на базата на своето историческо ноу-хау и практическия си опит. Защо и как да убедите своите служители, че роботизираните им „колеги” всъщност са източник на множество ползи, а не пряка конкуренция, предстои да Ви разкажем.

Роботизирана автоматизация на работното място: Историческа справка и настояща ситуация

Дебатът за етичния аспект от интеграцията на роботи в производствата се заражда още през 50-те години на миналия век, когато за първи път се внедряват роботи в автомобилните заводи. Поради непрекъснатото развитие на технологиите, роботизираната автоматизация генерира все по-засилен интерес. Въпреки вълнението, което предизвиква тогава, и вече дългогодишния опит в прилагането ѝ, тя все още всява съмнения и страх от страна на служителите, породени от въпроса какво ще се случи с работните им места.

„За да се възползват от значителните подобрения, които роботите са способни да постигнат – от ръст в производителността, до повишена удовлетвореност от работата, собствениците на компаниите трябва да вземат предвид опасенията на своите служители и да ги адаптират към „новото нормално”, като ги запознаят с действителното предназначение на роботите и ползите за самите тях”, категорични са от Солтех.

Как роботите могат да стимулират заетостта и удовлетвореността на служителите?

Според Изследване от 2021 г. роботите не само че не заместват човешкия фактор, но и създават повече работни места. В заключение на проучването канадският производител на крайни устройства за роботизирани ръце Robotiq установява, че фирмите, които са внедрили роботи, отбелязват общо увеличение на производителността и броя на наетите служители.

От друга страна при фирмите, които са избягвали автоматизацията, се наблюдават финансови загуби в следствие от понижената производителност, откъдето и склонност към съкращения на персонала. „Изводът от информацията е достатъчно красноречив, а именно: внедряването на роботи в оперативните процеси е пряко свързано с конкурентоспособността на компаниите”, поясниха от екипа на Солтех.

Роботизираните „помощници” създават предпоставки за фирмен „разцвет“

„Повишените производителност и качество благоприятстват разширяването на дейността и достигането до нови пазари. Респективно приходите на компанията нарастват и се появява необходимостта от назначаване на още специалисти.  Важно е да споделите това предимство с Вашите служители при въвеждането на роботи на работното място. След интеграцията, в дългосрочен план притесненията на персонала се заменят от ръст в общото ниво на щастие и удовлетвореност от работния процес, тъй като роботът е поел скучните, повтарящи се и опасни задачи”, допълниха българските интегратори.

Предимствата, които роботите осигуряват на служителите

Някои от ползите, които можете да споделите, са:

  • Повишена производителност и системност – роботите изпълняват задачите точно и последователно, което позволява на служителите да насочват времето и енергията си към по-интересни и сложни задачи. Рискът от грешки и времето за тяхното коригиране намаляват;
  • Понижаване на трудовите злополуки – роботите могат да изпълняват повтарящи се и физически трудни за изпълнение задачи, които са рискови за хората. Това подобрява работната среда за Вашите служители;
  • По-добро обслужване на клиентите – прецизността на роботите спомага за редуциране на възможните дефекти в продукцията, обичайно дължащи се на човешка грешка. Също така роботите оптимизират времето за доставка и увеличат гъвкавостта на производството.

 

„Всеки служител има различни приоритети и изисквания към работа си. Важно е да разберете кои са персонално важните ползи за всеки човек и да изтъкнете именно тях при представяне на роботиката като решение. Директният отговор на притесненията, характерни за Вашия екип, както и осигурените подходящо обучение и подкрепа помагат на хората да се адаптират към промяната”, посъветваха експертите.

5 стъпки, с които ще намалите притесненията на Вашите служители

Професионалистите от Солтех споделиха 5 прости стъпки, с които да успокоите своите служители относно инсталирането на роботи на работното място. Ето какви са те:

  1. Разберете какво е важно за тях – това е от съществено значение за представянето на роботите по правилния начин;
  2. Обяснете как роботите ще бъдат от полза за компанията – не трябва да се фокусирате изключително върху това, но все пак е полезно да покажете на хората, че имате основателни причини за действията си;
  3. Обяснете ползите, които са важни за Вашите служители – „Ако те са изразили загриженост относно липсата на безопасност при текущата операция за ръчно палетизиране, споменете това, когато говорите за ползите от роботизираното палетизиране”, дадоха пример от доказаното българско дружество;
  4. Споделяйте успешни истории на други екипи, които са внедрили роботи на работното си място – практически примери можете да отриете в сайта на Robotiq;
  5. Направете служителите си активни участници във внедряването на робота.

 

 Въвеждането на роботизирана автоматизация на работното място е възможно да се окаже трудна задача. С правилния подход обаче служителите Ви могат да възприемат роботите като ценен инструмент за подобряване на собствената им работа. Като споделите ползите и обърнете внимание на техните притеснения, Вие и Вашият екип можете да направите роботите едно успешно решение”, допълниха още от Солтех.

Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.

Източник на снимковия материал: Солтех (Soltec)

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето