Сподели

За „Свързана маслодобивна фабрика 4.0“ в Андалусия с решения на Rockwell Automation разказват от Ротек

24 февруари 2021 г.

 

 

Разположен в Южна Испания, районът на Андалусия е известен с богатото си културно-историческо наследство, с прекрасните си плажове и с гостоприемното си население. Освен това регионът има славата на гастрономичен център и най-вече на област с рекордно производство на зехтин, в сравнение с която и да е друга част от света. „В източната планинска част на провинция Гранада, в град Беналуа де лас Вияс, се намира кооперативното стопанство San Sebastián – Conde de Benalúa Cooperative, основано през 1954 г. В момента в него членуват 1500 души, а заводът му произвежда и продава зехтин с търговските марки Amarga y Pica, Conde de Benalúa и Olivar del Sur“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска инженерингова и търговска фирма Ротек, официален дистрибутор на Rockwell Automation за България.

От основаването си компанията се стреми да повишава качеството на цялата верига за производство на маслиново масло. Тя е разположила 50 контролни пункта на площ от 14 000 ha, които следят за внимателната обработка на почвата и процедурите на торене. Тази грижа и внимание към детайлите са характерни и за производствения процес, което дава на компанията допълнително предимство и й позволява да постигне производителност от 8.5 милиона литра зехтин в резултат от преработката на 34 милиона килограма маслини.

Цялото производство е съсредоточено в една маслодобивна фабрика, която е разделена на три зони, а именно приемна, в която се доставят маслините за почистване и зареждане на бункерите, производствена, където маслините се превръщат в масло, и хранилище за готовата продукция, където се съхранява зехтинът, преди да бъде доставен на членовете на кооперативното стопанство.

За да управлява тези три зони, в маслодобивната фабрика е функционирала система за автоматизация, състояща се от отделни секции за управление и контрол. Тя е била разработена от системни интегратори, които предлагат специфични решения за автоматизиране на маслодобивни съоръжения чрез инструменти, собствена разработка. „Проблемът се състоеше в това, че при разработката на такива изолирани и не напълно интегрирани системи не могат да се постигнат високи нива на експлоатационна готовност или защита срещу кратковременни прекъсвания в захранването “, пояснява Мариса Гарсия, ръководител на производството в завода Conde de Benalúa. „Това доведе до непланирани престои и неизправности в нашето скъпо оборудване“, допълва тя.

След като компанията идентифицира ясно съществуващите проблеми, тя започва да търси алтернативни технологични решения, които могат да осигурят по-висока степен на надеждност. „Решихме да се свържем с доказани компании с голям опит и в други индустриални отрасли, които са по-сложни от производството на зехтин. От тези компании изискахме да ни предложат стандартни, отворени решения, които биха ни позволили да подобрим контрола на производството в нашите съоръжения “, заявява Гарсия.

Благодарение на пълната дигитална трансформация и внедряването на разпределената система за управление PlantPAx на Rockwell Automation, компанията успява да подобри експлоатационната готовност на съоръженията, ефективността, интеграцията и производството в своята маслодобивна фабрика. Освен платформата за автоматизация, предложеното решение включва още контролери PLC CompactLogix 5380, задвижвания с честотно регулиране PowerFlex 523/525, комутатори Stratix 2000, софтуер FactoryTalk, модули за безопасност POINT I/O, софт стартери SMC-3 и други продукти от портфолиото на Rockwell Automation“, коментираха от фирма Ротек.

 

Избраният интегратор е компанията Ansotec, специализирана в предлагането на решения за индустриална дигитална трансформация, включително всички видове процеси на автоматизация и контрол, главно за хранително-вкусовата, химическата и фармацевтичната индустрия.

За създаването на проекта

Първото решение, взето от Ansotec, е да създаде становище за дигитализация на фабриката, включително и проект, който да бъде изпълнен на два етапа. „Заедно с Ansotec извършихме одит на системите и разработихме план за автоматизация и цифровизация, който би ни позволил да осъществим цялостна дигитална трансформация на завода в рамките на две до три години“, пояснява Гарсия.

За тази цел Ansotec предлага на Conde de Benalúa цялото производство на фабриката да премине към оборудването, системите и технологията за автоматизация на Rockwell Automation, тъй като Ansotec е сертифициран интегратор на Rockwell Automation.

Първият етап включва автоматизация на екстракционния цех, където маслините се превръщат в зехтин. Тук е внедрена платформата за визуализация ThinManager и разпределената система за управление PlantPAx (DCS) за ефективно управление на ядрото на производствения процес. Също така, са извършени и предварителни дейности за интегриране на ERP системата Microsoft (Dynamics NAV), използвана от компанията.

Вторият етап обхваща внедряването на платформата ThinManager в останалата част от завода, както и на системата PlantPAx в други части на фабриката – приемните съоръжения за маслини и хранилището. В същото време е внедрено и решението за управление на производството, разработено от Ansotec, което е наречено „Almazara Conectada 4.0“ или „Connected Oil Mill 4.0“ (б. ред.: „Свързана маслодобивна фабрика 4.0“). Това решение е използвано за контрол на всички технологични процеси и за управление на съоръженията. Чрез комуникационната мрежа EtherNet/IP в решението са интегрирани няколко типа устройства: таблети, смартфони, RFID четци и камери.


По думите на Луис Алберто Гузман, създател на Ansotec, Connected Oil Mill 4.0 позволява всички данни да бъдат интегрирани. „С този инструмент всички устройства и оборудване, които сме избрали, отговарят на стандартите на признати производители, каквато е Rockwell Automation. Ние събираме и съхраняваме цялата информация, която може да бъде показана по няколко начина, за да бъде анализирана по-късно“, казва още той.

С цел управление на всички тези данни, Ansotec проектира контролни панели на основата на интелигентни аналитични системи. „Визуализацията на данните улеснява мониторинга на производствения процес – работещи и неработещи машини, производство в рамките на една смяна и т.н. Показателите могат да бъдат проверени в реално време, за да се оптимизира процеса на вземане на решения“, коментира Гузман. Това се потвърждава от Гарсия от Conde de Benalúa: „Интегрирането на всички данни, генерирани от системата за управление, осигурява достъп до информация в реално време, както и мониторинг на производството и управлението на технологичните линии в нашия бизнес. И всичко това се извършва в удобна работна среда за нашия персонал“, коментира Гарсия.

Предимства на внедреното решение

Дигитализацията предоставя и допълнителни предимства на маслодобивната фабрика Conde de Benalúa. „Решението, внедрено от Ansotec, ни позволи значително да подобрим цялостната експлоатационна готовност на нашите съоръжения, както и да отстраним „тесните“ места и следователно да увеличим ефективността на производството и машините“, казва Гарсия.

По този начин маслодобивната компания успява да обедини всички производствени секции и сега целият завод се поддържа от интегрирана система за контрол на процесите и управление на производството. „В същото време, коментира Гарсия, бяха съкратени престоите и сега разчитаме на система за архивиране на събитията с алармени сигнали, която ни позволява да анализираме тенденциите в производството. Нашата инфраструктура има система за дистанционна поддръжка 24/7 от партньора ни Ansotec в сезона на прибиране на реколтата и това осигурява непрекъсната работа на съоръженията“.

От гледна точка на управлението на бизнеса, компанията може да проверява производствените отчети през Интернет или приложение за смартфони, които осигуряват достъп до контролни панели за мониторинг на производството. Освен това е гарантирана и безпроблемна интеграция на лаборатории, приемни съоръжения, производствени мощности и хранилище, като всички зони са синхронизирани в реално време в рамките на ERP системата.


От Ansotec обобщаващ: „Тази система осигурява надеждност, която е особено важна при производството на маслиново масло, в което компаниите обикновено разчитат на частични, а не интегрирани решения“. И добавя: „Производственият капацитет може да бъде увеличен, без да е необходимо да се инвестира в нови производствени линии, а чрез събиране на информация за оптимизация на процеса по вземане на управленски решения“.

Компанията Conde de Benalúa също гледа оптимистично на финансовите перспективи от внедряването на това решение. „Смятаме, че обемът на производство ще расте, благодарение на тази инвестиция. Високите технологии, предоставяни от производители като Rockwell Automation, ще насърчат нашия бизнес в този отрасъл, който постоянно се сблъсква с нови предизвикателства, сред които повишаване качеството на продукцията, намаляване на разходите и спазване на различни нормативни изисквания“, споделя Гарсия.

„Но не само отделните компании се възползват от ефективното управление на данните и оптимизацията на производствените разходи с помощта на решението Connected Oil Mill 4.0. То е добро и за цялата индустрия, тъй като проектът е привлякъл широко внимание, което от своя страна, е поставило компанията в челните редици на дигиталната трансформация в маслодобивната промишленост“, заявяват в заключение експертите на Ротек.

Повече информация за Ротек ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Ротек, Rockwell Automation, Conde de Benalúa, freepik.com

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето