Сподели

TruArc Weld 1000 на Trumpf слага край на трудоемкото и опасно за здравето ръчно заваряване в немско предприятие

18 юли 2022 г.

 

 

Отговорността и грижата за здравето на служителите са сред водещите фирмени ценности на немското предприятие Pfannenberg, специализирано в производството на сигнална техника и технологии, както и на компоненти и цялостни решения за климатизация. „Поради естеството на работа и необходимостта от фина моторика и спокойна ръка, добри специалисти за ръчно заваряване на тънките метални листове, от които Pfannenberg произвежда своите компоненти, трудно се намират. Освен това заваряването при големите и тежки корпуси не просто натоварва гърба, но е проблемно от ергономична гледна точка. За да гарантират безопасност и сигурност за своя персонал, от ръководството на дружеството решават да потърсят възможност за автоматизация на работните места за ръчно заваряване. И откриват решението – с помощта на високотехнологичния лидер Trumpf и заваръчната клетка TruArc Weld 1000“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от дъщерното дружество на компанията у нас Трумпф България.

„Заваръчният робот TruArc Weld 1000 е бърз и лесен за управление. Предоставя високо качество, редуцира времето за обработка и като резултат ускорява целия производствен цикъл. А най-хубавото е, че служителите са доволни на 100%, най-вече защото роботът не изисква специални умения за работа с него – програмата се настройва, клетката се активира и операцията по заваряване стартира“, обясняват от Pfannenberg.

Колаборативният робот на Trumpf с шест оси може лесно и удобно да се позиционира отляво или отдясно на детайла посредством линейна направляваща, предлагайки повече свободно пространство при обработката. Високомощният заваръчен източник разполага с много тясна горелка, която позволява да се заваряват безопасно дори труднодостъпни части. Външно телоподаващо устройство и 3D заваръчна маса, включваща гъвкави стягащи механизми, допълват комплекса.

„Интегрираната система за безопасност съответства на най-високите стандарти, на които отговарят всички металообработващи машини на Trumpf. Най-същественото при заваръчния комплекс обаче е лесното му обслужване – операторът не се нуждае от специализиран курс по програмиране, а единственото, което трябва да направи, е да разположи кобота на желаната от него позиция. Определянето на точките на хода, стартирането и спирането на заваръчния шев се извършват директно чрез модула за програмиране посредством обучение на заваръчната горелка“, коментираха от Трумпф.

Наред с всички останали предимства, TruArc Weld 1000 се отличава с лесен и бърз монтаж. „След предварително дадени точни указания за инсталация от специалистите от Trumpf, служителите на Pfannenberg безпроблемно успяват да пуснат в експлоатация заваръчната клетка. Обучението на операторите се осъществява дигитално чрез видеа, които се получават при сканиране на баркода на машината“, разказаха от Трумпф. „Само след няколко часа първите капаци вече минават през комплекса и излизат в завършен вид, а след седмица TruArc Weld 1000 е свързан и към производствената линия“, уточниха още те.

Към момента в Pfannenberg се заваряват около 2000 компонента месечно. Благодарение на TruArc Weld 1000 времето за обработка на детайлите намалява средно с 30%, а качеството е подобрено с 90%.

Повече информация за Трумпф България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Трумпф България, Trumpf

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето