Сподели

АББ България: Умната ни система ABB i-bus® e част от амбициозния архитектурен шедьовър 22 Bishopsgate в Лондонското Сити

19 септември 2023 г.

 

 

Вероятно сте чували понятието „вертикално селище“ в контекста на многолюдните азиатски градове и авангардните архитектурни решения. В такава сграда от бъдещето ни кани една от най-вдъхновяващите и визуално въздействащи видеопоредици, наречена „Застинала музика“, на международния технологичен лидер AББEпизод 19 от нея ни повежда отново към пример за симбиоза на архитектурно-инженерна мисъл и високи технологии, а адресът е в Лондонското Сити. С богата функционалност, технологично гостоприемство и капацитет от 12 000 обитатели и гости, 22 Bishopsgate действително покрива разбирането за селище от ново поколение, развито във вертикален план. „Комфортът и естетиката не са единствените амбиции на архитектите и проектантите в този проект. Те са комбинирани със съвременните тенденции за устойчивост и енергийна ефективност на един небостъргач“, разказаха за читателите на ДигиталнаИндустрия.bg от АББ България.

В ерата на т.нар. Home office и дигиталните платформи за човешко общуване, градските офис пространства се трансформират от места, на които трябва да отидем по задължение, в такива, които ни привличат и за които мечтаем. Стандарт и качество на изживяването е съвкупният израз на комбинацията от функционалност, безопасност, уют, разнообразие, елегантност и стил. „Архитектурата е движещата сила в новото преосмисляне на сградите, а във финансовата зона на Лондон съвсем естествено намира място именно такъв пример. Мегаполисът е известен с историческите си забележителности, съчетани по удивителен начин с модерни архитектурни творения“, продължиха коментара си от АББ България. Но има ли нещо, което този пъстър микс от стилове и култури все още не познава?

Отговорът е 22 Bishopsgate

Нека обрърнем поглед към участниците в този впечатляващ проект. Известната с иновативността си архитектурна компания РLР/Аrсhіtесturе отново измества границите на конвенционалното чрез нови подходи и технологични въведения. Целта е подобряване на качеството на живот. Сред знаменитите ѝ проекти е The Edge в Амстердам, приеман като една от най-зелените и интелигентни офис сгради в света към момента на своето откриване преди няколко години.

През 2015 г., компанията АХА Investments придобива парцела в Лондон и избира PLP за изпълнител на архитектурния проект. Сградата е завършена през 2020 г. „Времето се счита за изключително рисково в пазарната конюнктура за офис сгради. Пандемията промени света с часове, а градските центрове опустяха. Общуването, престоят в офиса, дългото пазаруване – всичко това изчезна в дните на локдаун, а 22 Bishopsgate се превърна във въплъщениe на далновидността и креативността на своите създатели“, коментираха от българското дружество. Архитектът Ейми Холц, която участва в ръководния екип от страна на PLP, обобщава концепцията на сградата като вертикално селище, което цели да „приюти“ 12 000 човека и да ги накара да се чувстват по-добре, когато си тръгват, отколкото при пристигането си.

Какво се случва между тези два момента?

Велопаркове, зони за учене, спортна зала с двойна височина, огромно заведение за храна и напитки, зони за отдих, здравословни занимания, културни и други събития създават усещането за пълен комфорт и разнообразие. Макар сградата да е втора по височина в Лондон, усещането, което създава, е на уют и обогатяване на човешкото ежедневие. Изкуството се среща навсякъде – от стъклените навеси на Александър Белезченко до творенията на Брус МакЛин във всеки асансьор.

„Ползвателите на сградата могат да прескочат опашката при рецепцията, защото лицевото разпознаване на обитателите и QR кодовете за достъп осигуряват моментален достъп, а специално приложение управлява ползването на стаите и параметрите на средата“, допълниха с технологични щрихи от АББ България.

Впечатление правят множеството иновативни решения в проекта 22 Bishopsgate в посока устойчивост, като например енергоспестяващата фасада от тип Closed Cavity Façade, а смарт системите играят съществена роля в цялостния енергиен контрол. Умната система за сградна автоматизация, включваща ABB i-bus® KNX, свързва осветлението, вентилацията, контролът на слънцегреенето и други елементи от сградната среда, като дават възможност за регулиране на параметрите в реално време, с което се спестяват допълнителни 10% от енергоемкостта на сградата. Енергията се генерира само от възобновяеми източници, а разпределителните системи на АВВ осигуряват стабилността на параметрите и комфорта във всяко помещение.

Очаквано, сградата съответства на високите изисквания на редица сертификации сред които WіrеdЅсоrе Рlаtіnum – зa oĸaбeлявaнe, ycтoйчивocт, бeзжични ĸoмyниĸaции и др. „Това не е просто място за работа. Това е място, на което искаш да бъдеш, което надхвърля всички предварителни очаквания и очертава новия облик на небостъргачите днес“, допълниха още от АББ България.

АББ България е високотехнологична компания, която предлага иновативни и надеждни решения за електроснабдяване, електрообзавеждане, роботика и автоматизация на производствените процеси. Наред с това помага на младите специалисти да изградят своята мечтана кариера.

Ако желаете да научите повече за АББ България и възможностите за професионална реализация, които предлага, можете да разгледате микросайта на компанията в Борса.bg.

Източник на снимковия материалАББ България, АВВ, 22 Bishopsgate.com, canva.com

Сподели

Още от Град на бъдещето