Сподели

ABB: Къща с ултрависока енергийна ефективност ни дава предварителна картина какъв ще е домът на бъдещето

09 септември 2021 г.

Съвременните концепции за дома откриват пред нас „завесата“ на това как ще изглежда битът ни в близките години. Всички те обаче гравитират около повишаване на енергийната ефективност. Любопитна представа за футуристичен, но все по-лесно изпълним проект ни дава и десетият епизод от видео поредицата на ABB „Застиналата музика“, в който заедно с АББ България ще посетим една забележителна къща в Аделаида, Австралия.

Национална схема за енергийна оценка на къщите (NatHERS) определя енергийната ефективност на жилищата според дизайна им. Обичайно новопостроена къща получава минималните шест звезди, което се равнява на 83 MJ (около 23 kWh) на квадратен метър. Тази, която ще посетим обаче, е първата в далечния от нас австралийски град с максималните десет. Годишната консумация на енергия в дома е 3 MJ, или близо 1.3 kWh за един квадратен метър.

Проектът 10 Star Home е създаден от архитектите Рут Нордстром и Жералдин Петит от студио SUHO, които си сътрудничат с редица производители, сред които е и ABB.

„В основата на къщата е задържането на топлината предвид сериозните температурни амплитуди в страната. Затова всяка част от жилището е проектирано така, че да се запази температурата постоянна и съответно да се избегне необходимостта от отопляване или охлаждане на пространството“, коментираха от АББ България.

Сградата е със северно изложение, има покрив с голям наклон и пропуска много светлина. Добре изолирана е със съвременни материали. Подовата настилка е от полирана бетонна плоча, която впечатлява с външния си вид и заедно с това съхранява енергия.

За енергийната ефективност на умния дом се грижат още хибридна соларна и вентилационна система. „Медиатор в управлението на автоматизираните системи и обитателите на къщата е технологията ABB free@home. Тя може да се управлява посредством смартфон, контролен панел на стената или гласови команди. Потребителите получават директно обратна връзка за консумираната енергия от всеки домашен уред“, разказаха още от АББ България.

Умният дом има и решение за зареждане на електромобили

Електромобилността отчетливо заяви своето място в ежедневието ни в бъдеще. Ето защо в проекта 10 Star Home е инсталирано и решението за зареждане на електрически превозни средства на ABBTerra AC wallbox, което се вписва в съвременните концепции за устойчивост, благодарение на своята безопасност, компактност и икономичност.

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: АББ БългарияABB, кадри от видеото „Frozen Music Episode #10 10star Home - Adelaide, Australia by SUHO“, 10starhome.com.au (Dan Schultz © Sweet Lime Photos)

Сподели

Още от Град на бъдещето