Сподели

Алмекс-БГ: Технология с AI и дигитални близнаци в ПСОВ в Германия спестява енергия за 64 жилища годишно

10 май 2021 г.

Освен надеждно оборудване за обработка на води, като помпи, UV стерилизатори, аератори, цялостни системи за пречистване и т.н., датският технологичен лидер Xylem разработва и решения за оптимизация на различни процеси според конкретните нужди на своите клиенти. Днес ще Ви разкажем именно за един такъв проект, при който пречиствателна станция за отпадъчни води в Германия успява да намали потреблението на енергия за аерационните си процеси с 26%, благодарение на технология на Xylem, включваща изкуствен интелект. Повече за проекта ДигиталнаИндустрия.bg научи от българския партньор на производителя – доказаната инженерингова и търговска фирма Алмекс-БГ.

Пречиствателната станция за отпадъчни води в Куксхафен, Германия, вече разполага с оптимизацията за пречиствателни станции BLU-X ™ на Xylem, която използва изкуствен интелект (AI) за анализ на данните в съществуващата SCADA система за мониторинг, контрол и управление на станцията. Системата BLU-X прогнозира най-добрите работни точки на аераторите, осигурявайки намаляване потреблението на енергия за аерация с 26%, което съответства на 1.1 млн. kWh годишно – достатъчно количество енергия за захранване на 64 жилища за една година”, поясниха от Алмекс БГ.

Пречиствателната станция на морския град Куксхафен има капацитета да пречиства отпадъчните води от близо 400 000 жители. Там, както и в повечето градове, процесите на изпомпване и пречистване са най-големите консуматори на енергия във водния цикъл. И обикновено аерацията формила повече от 50% от потреблението на енергия за пречистване на отпадъчни води. Това се дължи на енергоемки технологии като механични аератори, миксери и дифузори.

ПСОВ Куксхафен се управлява от EWE WASSER (EWE) – една от най-големите компании за третиране на отпадъчни води в Северозападна Германия, отговорна за транспортирането и пречистването на отпадъчните води чрез 23 модерни пречиствателни станции. Целта на оператора е да оптимизира разхода на енергия и химикали, като същевременно отговори на всички нормативни изисквания. Така, през 2017 г. стартира съвместната работа на EWE и Xylem по разработването и внедряването на BLU-X – решение за оптимизация на пречиствателни станции, базирано на моделиране на процесите, свързани с отстраняване на въглерод, азот и фосфор въз основа на данни от SCADA системата. „BLU-X функционира на базата на цифров близнак в реално време на цялата инсталация, така че всеки процес получава оптимална аерация и дозиране на химикали в съответствие с необходимото химическо и биологично потребление на кислород“, обясниха от българското дружество.

Тъй като EWE не разполага с онлайн сензори, които да извършват измервания в реално време на концентрациите на входящите вещества, са разработени няколко „виртуални сензора“, за да се изчислят приблизително входящите натоварвания от въглерод, азот и фосфор. При липсата на традиционни данни от сензорите, тези виртуални сензори помагат на инженерния екип на EWE да оцени входящата концентрация и да управлява процеса на аерация по най-ефективния начин.

„През август 2017 г. Xylem активира BLU-X, за да прогнозира и изчисли оптималните работни точки на аераторите на пет паралелни биобасейна. В края на същата година вече се наблюдават резултатите от тази първа фаза на оптимизация“, уточниха от Алмекс-БГ.

„Цифровите решения на Xylem могат да помогнат на дружествата, специализирани в предоставяне на комунални услуги, да оптимизират паричния поток и достъпността на услугите, да осигурят съответствие със съответните законодателни изисквания и експлоатационни характеристики, като подобрят устойчивостта на системата“, коментираха в заключение от водещата българска компания.

Повече информация за Алмекс-БГ ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Алмекс-БГ, Xylem

Сподели

Още от Град на бъдещето