Сподели

БГ Роботи: Па̀-дьо-дьо̀ за човек и машина — балет и виртуална реалност в 360-градусов спектакъл с участието на робот KUKA

22 юли 2021 г.

 

 

Звучи предизвикателно, невероятно и страшно интригуващо! Точно както Рей Бредбъри ни накара да се вълнуваме от разказа му „Възпявам електрическото тяло“, написан преди повече от 50 години, така и днес оставаме без думи от танца на индустриалния робот на KUKA, който е един от основните актьори в тази необичайна постановка на Staatstheater Augsburg, наречена „Кинесфера“*. Продукцията може да бъде гледана и вкъщи в 360-градусова визия с очила за виртуална реалност.

„Роботът KR IONTEC на един от лидерите в роботизираната автоматизация KUKA , чиято европейска централа се намира в Аугсбург, обикновено намира приложение в индустриалното производство за задачи, свързани със заваряване, палетизиране или сглобяване. Но този път роботът, даден под наем на Staatstheater Augsburg (б.ред. Държавен театър на Аугсбург), играе съвместно със 17 танцьори на театралната сцена. Фокусът на продукцията е върху темата за взаимодействието между човек-машина, като съпоставя техническото програмиране с човешкото съзнание“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната инженерингова и търговска фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

Премиерата на постановката ще бъде на 10 септември 2021 г. От тази дата зрителите ще могат да си поръчват „Кинесфера“*. Иновативната балетна постановка е част от продукциите за виртуална реалност на Staatstheater Augsburg. VR очилата за гледане на спектаклите ще бъдат доставяни в домовете на публиката в цяла Германия, а зрителите ще могат да се потопят в 360-градусовия спектакъл, настанени комфортно на дивана у дома.

Комбинация от технология и изкуство – мисията възможна

Това не е първият случай, когато индустриални роботи KUKA се използват на културна сцена извън производствените халета. Например, фестивалът Ars Electronica в Линц, Австрия, обединява тематичните области на изкуството, технологиите и обществото. Наред с практични приложни области, изложението "Creative Robotics" (б. ред. Креативна роботика), което се организира в сътрудничество с KUKA, демонстрира промишлените роботи извън заводските цехове и ги изследва като инструмент за творческо себеизразяване.

Също така, през 2019 г. хореографът и танцьор Хуанг Йи танцува с робот KR CYBERTECH по време на фестивал в Дюселдорф. А в Jewish Museum в Берлин арт инсталация включва робот KUKA, който използва перо и мастило, за да пише ивритски букви на приблизително 80-метрова ролка хартия със скоростта на човешки почерк.

*Личното пространство, или т.нар. Кинесфера, е пространството около нас в рамките на движението на нашите крайници, без да променяме местоположението си.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA, Staatstheater Augsburg, Jan Pieter Fuhr

Сподели

Още от Град на бъдещето