Сподели

БГ Роботи: „Едно питие, Тони!“ – робот на KUKA приготвя напитки и коктейли в престижен хотел в Милано

12 април 2020 г.

 

 

Някак бързо и изведнъж, с COVID-19 светът стана все по-дигитален и физически дистанциран. И колкото повече време минава, толкова по-горещи стават мечтите ни скоро отново да можем да се качим на самолетите и да отлетим към онази прекрасна, слънчева и неустоима Италия. А днес, докато сме в домовете ни, ще ви разкажем една история за силата на автоматизацията... и Милано, където прецизно, бързо и надеждно – напълно автоматизираната система „Toni” на италианската компания Makr Shakr използва робот KR AGILUS, за да ви накара да усетите вкуса на „dolce vita“. Посетителите могат да си поръчат напитки на робота-барман чрез приложение и не след дълго да се насладят на току що направения коктейл.

На покрива на хотел TownHouse Duomo в Милано е разположен бар, откъдето посетителите могат да се насладят на прекрасна гледка към известната Миланска катедрала, както и на класни напитки, които се предлагат там. Какво е различното от много други подобни барове? Това, че напитките се приготвят от напълно автоматизираната система „Toni“, която е разработена от Makr Shakr, италианска компания, базирана в Торино.

В Милано – градът, който задава модните тенденции, роботът-барман се намира непосредствено до световноизвестната катедрала

„Всичко започнало с идеята посетителите на баровете да се доближат до възможностите, които предлагат цифровизацията и автоматизацията“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

„Искахме да съчетаем страстта си към коктейлите и дизайна с модерните технологии“, заяви Алесандро Инчиза, главен технологичен директор в Makr Shakr.

„Toni“ е напълно автоматизиран робот-барман,

в който са съчетани иновативни компоненти, базирани на Интернет на нещата (IoT) и компоненти за автоматизация. Два робота KUKA, тип KR 10 R1100 и KR 6 R900-2 от серия KR AGILUS са монтирани на бар плот. Единият робот смесва напитките и коктейлите, докато другият съдейства по време на процеса на наливане. Над тях са монтирани стойки за приблизително 150 бутилки. След това роботът-барман избира коя от тях да използва за приготвянето на питието. Освен дозатор за лед, задната стена на роботната клетка е оборудвана и с кран за бира, вино и сода. Тук е инсталиран също умивалник, в който роботът за коктейли изплаква шейкъра след всяка завършена поръчка.

При смесването на напитките коктейлният робот избира правилните съставки от повече от 150 бутилки

Лесно и бързо: поръчка до робота-барман през приложение

Роботизираният бар се управлява чрез контролер KUKA KR C4, както и посредством PLC контролери. Процесът на поръчка обаче е много лесен за гостите - те просто избират напитката си от приложението. След това информацията се изпраща до робота-барман. Гостът е информиран веднага, щом напитката е готова да бъде взета. Възможно е също да създадете своя собствена рецепта с помощта на приложението. „Ние предлагаме на посетителите да поиграят с роботите по един изключително прост начин“, разказва Алесандро Инчиза.

Интуитивен метод: гостите изпращат поръчките си на робота през приложение

Напълно автоматизираният бар съчетава различни технологии

Компанията Makr Shakr е разработила контролера за роботите и приложението за напълно автоматизираната бар система. В същото време е установена и комуникационна връзка с облачната платформа Kubernetes, управлявана от Google. Истинско предизвикателство са били движенията на роботите. Роботът, който замества бармана в системата, не трябва да разлива напитките, дори когато работи на максимална скорост. Основни фактори в полза на използването на роботи KUKA са тяхната бързина, интуитивна работа и надеждност. Не на последно място е и техният естетичен външен вид. „KUKA въведе нашата компания в света на автоматизацията и беше нашият главен партньор по време на разработката“, категоричен е Алесандро Инчиза.

Бърз, надежден и прецизен – роботът-барман е екстравагантен и привличащ вниманието

С бармана „Toni“ компанията Makr Shakr разширява границите на взаимодействие между хората и роботите. Въпреки това, Алесандро Инчиза уверява: „Целта ни не е роботът да замени бармана. При „Тони“ акцентът е върху гостите - да изживеят технология, която иначе не е част от ежедневието им“.

Да си поиграеш с дигитализацията: Makr Shakr използва два KUKA робота в качеството на бармани

„Да направиш поръчка на „Toni“, роботът-барман, предоставя на потребителите възможност за социално взаимодействие. Те могат да използват приложението за споделяне на рецепти или публикуване на снимки в социалните мрежи“, споделя още Алесандро Инчиза.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Сподели

Още от Град на бъдещето