Сподели

БГ роботи: Строителният мобилен робот KUKA NOX работи през нощта и помага на архитекти, проектанти и строители

21 февруари 2022 г.

 

 

Устойчиво дигитализиране на строителните обекти — това е главната цел пред концептуалния проект KUKA NOX , който корпоративното развойно звено на KUKA е разработило съвместно с швейцарски студент по индустриален дизайн. „Мобилният строителен робот помага при измерване и изчертаване на строителни обекти, предоставяйки цялата необходима информация точно там, където това е необходима. Тази концептуална разработка бе отличена с наградата Red Dot Design Concept 2021 в категорията "Best-of-the-Best" (б.ред: „Най-добър от най-добрите“)“, съобщиха за Инженер.bg от доказаната инженерингова и търговска фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България — нови и втора употреба.

Наградата за концептуален дизайн Red Dot Award: Design Concept се връчва от 2005 г. и отразява стремежа към откриване и отличаване на нови концепции и иновации по отношение на дизайна, като проправя път към решенията на днешните и бъдещите предизвикателства.

Отличеният концептуален проект KUKA NOX е разработен на базата на обширен анализ на строителната индустрия, включително интервюта с експерти, посещения на строителни обекти, анализ на дейностите, определяне на кръга от заинтересованите страни и други изследвания. Зад него стоят умовете на Том Клаудер, проектант в KUKA Corporate Research, Лукас Хилфикер, студент по индустриален дизайн, и д-р Мартин Ридел, ръководител на проектната група и разработчик на концепции в KUKA Corporate Research.

Строителни дейности през нощта?

Това е концептуалната идея, която стои зад KUKA NOX. Строителният робот KUKA NOX работи през нощта и няма нищо против това. В известна степен роботът функционира като 2D принтер. Той автоматично прехвърля всички важни данни от цифровия модел на обекта към строителната площадка чрез отпечатване на маркировки за извършване на пробивни дейности или информация, например инструкции под формата на QR код. По този начин строителите разполагат всяка сутрин с цялата актуална информация директно на обекта. Роботът извършва също и обратната дейност - сканира строителната площадка през нощта и прехвърля информацията за текущото състояние към цифровия модел в компютъра. Моделът е виртуален близнак на строителната площадка. Това дава възможност на инвеститора, архитектите и проектантите да разглеждат строителната площадка виртуално по всяко време, от всяка точка на света. По този начин тромавата и податлива на грешки работа с чертежи, нивелири, ролетки или моливи би се превърнала в метод на работа от миналото.

Моливът остава в миналото на строителството

„Все още няма планове в близко бъдеще KUKA NOX да стане сериен продукт, но несъмнено той може би е основоположник на тенденция и представлява иновативна концептуална идея за строителен робот. А най-важното е, че той е успял да убеди журито на Red Dot Design Concept Award 2021, че е „Най-добър от най-добрите“, допълниха още от БГ Роботи.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Сподели

Още от Град на бъдещето