Сподели

Библиотека от ново поколение в Хелзинки съчетава иновации на ABB и съвременни архитектурни форми

12 октомври 2021 г.

Срещите ни с книгите изискват обстановка, която радва всички наши сетива и носи пълен комфорт. Вече все по-активно наблюдаваме как дръзките архитектурни идеи и новите технологии променят парадигмата за дизайна и функциите на този тип културни институции. Един от примерите за това е Централната библиотека във финландската столица Хелзинки, на която е посветен 11-ти епизод на видеопоредицата на ABB „Застинала музика“. Повече за проекта разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от екипа на АББ България.

„Библиотеката носи името Oodi, което в превод от фински означава ода. Тя се намира в градска част, в която доминират традициите и историята. Със своя модерен дизайн и съвременни технологии сградата е своеобразен контрапункт на заобикалящата среда. Освен това, Oodi надгражда ролята си да съхранява книжното богатство, превръщайки се в културен център, място за срещи и събития“, коментираха от АББ България.

При проектирането на библиотеката тримата партньори на финландското архитектурно студио ALA са водени от страстта си към експериментите. Освен това, те определят откриването на библиотеката като връхна точка в своя професионален живот.

Oodi не се подчинява на духа на миналото със своите съвременни форми и решения – като извитата дървена фасада, позволявайки на архитектите да разгърнат обвивката на сградата. Предвид суровите климатични условия в страната сградата е проектирана като пасивна по отношение на отоплението.

Библиотеката е на три етажа, всеки от които се откроява със свой специфичен стил, в който посетителите могат да се насладят както на типичните за библиотека по-тихи занимания, както и да обядват или да изпият чаша ароматно кафе.

За интериора на библиотеката и какво място заемат решенията на ABB

„Интериорът на първия етаж разкрива гледка към цялото пространство. Той е подчертан от осветлението, за чийто контрол се грижи системата ABB i-bus® KNX. Тя е базирана на утвърдената технология KNX, която е първият отворен световен стандарт за контрол на всички видове интелигентни сгради – търговски, промишлени и жилищни“, обясниха от АББ България.

Друг детайл в иновативния дизайн на Централната библиотека в Хелзинки са електрическите ключове на ABB от серията Impressivo, които се сливат хармонично с интериора.

Изкачвайки се по двойно спираловидно стълбище, стигаме до втория етаж, който предлага мултифункционални кътове за четене, слушане, гледане на съдържание, както и за изработване на разнообразни изделия.

„Третият етаж предлага на посетителите среща с книжните ресурси на библиотеката. Четейки, те могат да се насладят на слънчевата светлина, проникваща щедро през прозорците, които заемат цялата височина на пространството. Освен това, читателите могат да се насладят на посещението си в библиотеката и на обширната извита тераса“, допълниха от АББ България.

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: oodihelsinki.fi

Сподели

Още от Град на бъдещето