Сподели

БР Техника: ctrlX CORE на Bosch Rexroth е универсално решение за автоматизацията на бъдещето

27 февруари 2023 г.

 

 

Какво прави ctrlX CORE на Bosch Rexroth толкова универсална система за управление, която може да осигури решение в практически почти всяка ситуация? „Това е нейната пълна, отворена и гъвкава архитектура, която ѝ позволява да се адаптира към всякакви изисквания. Базираната на Linux многоядрена технология разрушава границите между платформи, вградени системи и технологии, основани на задвижващи устройства. Системата ctrlX CORE е с модулна структура и се предлага в няколко версии с различни нива на производителност“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска инженерингова и търговска компания Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център на Bosch Rexroth у нас.

ctrlX CORE е доказано решение в областта на индустриалната автоматизация със своята ултракомпактност и висока производителност. Системата е „сърцето“ на платформата за автоматизация ctrlX Automation и ядрото на индустриалните системи за управление на бъдещето. „Тя обаче е способна на много повече. Ако ctrlX CORE управлява високотехнологичен фитнес тренажор, контролира автоматизирана бариерна система или поддържа решение за бързо зареждане за автономни транспортни системи, то тя го прави също толкова добре, колкото и в много други области на приложение”, поясниха специалистите от БР Техника.

Осигурява преместване в различни области на приложение

Свойствата на системата за управление позволяват нейното използване в най-различни области – от специализирани PLC приложения за металообработващи машини и прости задачи за преместване до управление на високодинамични машини.

Съществуват и множество случаи на употреба извън конвенционалните решения за автоматизация, например в сградната автоматизация, управлението на трафика или в сферата на развлеченията.

Висока степен на гъвкавост: приложения с неограничен диапазон на използване

ctrlX CORE се е доказала, благодарение на своята технология, базирана на приложения, която позволява разширен набор от функции и дава на контролера почти неограничени възможности. Проектантите могат да използват пълната гама – просто да изберат необходимите им функции или произволен софтуер с отворен код. Bosch Rexroth непрекъснато разширява платформата ctrlX Automation, като добавя свои собствени приложения и такива на трети страни. Потребителите също така могат да работят със софтуер, който са разработили сами на отворена платформа и да превърнат своите експертни знания под формата на функции на всички често срещани езици за програмиране в приложенията. Те могат лесно да се управляват, да се задават и актуализират от ctrlX CORE. Възможно е различните приложения да се получат от ctrlX Store.

„По този начин ctrlX CORE расте заедно с изискванията на потребителите. Постепенно тя се налага във все повече области на приложение“, заявиха от БР Техника.

Универсално решение за сградната автоматизация

Сградната автоматизация изисква много компактни решения. Това прави ctrlX CORE оптимално решение за този сегмент, предлагащо много възможности за приложение.

Високопроизводителната система за управление намалява натоварването върху хората в много области, където има нужда от автоматизация. ctrlX CORE поема все повече трудоемки и повтарящи се ръчни задачи, като например преброяване на броя хора в сградите. Тя поддържа не само автоматизирани и по този начин по-ефективни процеси, но също така гарантира висока степен на надеждност и прецизност.

Пълна мощност по време на пит-стоп на автономни транспортни средства AGV

ctrlX CORE се използва все повече в електромобилността и в индустрията. Тя доказва своята изключителна пригодност, например, в транспортните средства с автономно управление AGV (Automated Guided Vehicles). Съвременните системи за транспорт без водач се приемат все повече като оптимално решение за по-бързо движение на материали в компаниите. Те обаче следва да се зареждат с енергия възможно най-бързо и удобно, за да могат да работят по възможно най-добрия начин и винаги да са на разположение.

Автоматизираните логистични процеси, които се извършват без човешка намеса, изискват и независимо енергозахранване. Системата за зареждане трябва да е в състояние да се адаптира към съществуващата инфраструктура и среда предвид голямата гъвкавост на процесите с AGV.

Автоматично зарядно устройство помага да се използва пълноценно потенциалът на индустриалната електромобилност. Благодарение на подобни решения транспортните средства, които изискват висока производителност, могат да се зареждат изключително бързо без човешка помощ. Използването на системата за управление ctrlX CORE по време на зареждане носи значителни предимства като осигуряване на висока мощност за възможно най-кратко време. Специалните конектори са проектирани напълно в отговор на изискванията за електрическа мобилност. Например, те позволяват зареждането с висока мощност да бъде осъществено за кратко време, в резултат на което системата за съхранение на енергия се презарежда изключително бързо. Това осигурява безшумно транспортиране без вредни емисии на стоки чрез AGV, премахвайки необходимостта от интегриране на неикономична, голяма и тежка акумулаторна батерия. Благодарение на бързия процес на зареждане количеството енергия, което трябва да се съхранява, може да бъде намалено. Интегрираният ефект на самопочистване по време на всеки процес на свързване отстранява необходимостта от трудоемки дейности по почистване и поддръжка, така че да се осигури постоянно протичане на големи токове.

Системата за автоматично зареждане комуникира не само с транспортното средство, но и със софтуера за контрол и наблюдение на процеса на зареждане от по-високо ниво. Благодарение на готовото решение за автоматизация на Bosch Rexroth, превозното средство се свързва със зарядната станция. За такива задачи се използва системата за управление ctrlX CORE в комбинация с компактния инвертор IndraDrive Cs. С интегрирането на ctrlX CORE, решението за бързо зареждане е в състояние да провери дали компонентите са свързани добре, да управлява аспектите на безопасността и да компенсира всяко движение на транспортното средство.

„Тъй като системата за управление е проектирана да бъде отворена и базирана на приложения, новите функции могат да се добавят към текущото решение по всяко време. Това гарантира модулност и мащабируемост за всички изисквания“, категорични са от БР Техника.

С ултракомпактни размери и в същото време достатъчно мощна система за управление и контрол

„Независимо дали се използва във фитнес уреди, бариерни системи или за зареждане на мобилни телефони – компактното решение ctrlX CORE доказва своите сериозни възможности. Системата за управление намира приложение в много други сектори, благодарение на своята силна адаптивност. В резултат на това тя може да бъде съобразена с всички индивидуални нужди. ctrlX CORE консолидира предимствата на самостоятелните решения в една система, прави ги лесни за използване и по този начин посочва пътя за управленията от ново поколение“, допълниха още от българското дружество.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Град на бъдещето