Сподели

ДМ Арматурен: Салдана, Южна Африка, се превръща в истински „умна“ община благодарение на система за отчитане на вода Kamstrup

27 октомври 2021 г.

През 2017 г. районът на залива Салдана, разположен северно от Кейптаун, Южна Африка, е изправен пред една от най-тежките суши в своята история. Тогава от общинското ръководство решават, че е настъпил моментът да започнат да пестят и управляват по различен начин водните ресурси, за да гарантират устойчиво водоснабдяване на жителите. Наред със спешна програма за управление на налягането и строги ограничения на водата, е взето и решение за инвестиция в интелигентна система за измерване на водата. Решението идва с холистичната мрежа на Kamstrup, а повече за проекта за ДигиталнаИндустрия.bg разказаха от доказаната българска търговска компания ДМ Арматурен – партньор на Kamstrup у нас.

Община Салдана, провинция Западен Кейп, следва специално разработена стратегия, чрез която тя да се превърне в един от първите интелигентни и иновативни общини в Южна Африка – модел за подражание в своята страна. Част от стратегията включва да се комбинират данните за водопотреблението на местното ютилити дружество с информационната система на общината, за да се анализират по-добре стойностите. „С тази цел през 2017 г. са инсталирани интелигентни водомери Kamstrup, чиито показания се отчитат автоматично чрез радиомрежа. Фокусът на общината е троен: ограничаване на загубите на вода, осигуряване на справедливо фактуриране с точни данни и намаляване на разходите за отчитане на водомерите, като се използват данни в реално време“, посочиха от ДМ Арматурен.

Днес, при възникване на течове в разпределителната мрежа, ВиК операторът получава известие чрез алармите в измервателните уреди и може да информира потребителите преди инцидентът да се превърне в критичен. С новите водомери с дистанционно отчитане не само се подобрява обслужването на клиентите, но и получените в реално време данни за потреблението и водния баланс осигуряват ценна информация за водопроводната мрежа.

Пилотен обект за целия проект е гр. Вреденбург, където е инсталиран един концентратор и мрежа от 2558 водомера, модел Multical® 21. В рамките на първите 30 дни от операцията, 317 информационни кода (аларми) за теч, сух и обратен поток са идентифицирани от системата за управление на данни READy Manager на Kamstrup. Уведомленията за течове и спуквания са изпратени до общината, откъдето се свързват директно с жителите или изпращат екип на място, в резултат на което авариите са отстранени само часове след регистрирането им.

„Интелигентната система на Kamstrup дава възможност на общината лесно да повиши и прецизността на фактурирането. Освен това подобрената точност на измервателните уреди увеличава приходите. Тези подобрения, както и наблюдението в реално време на потреблението и водния баланс позволяват да се намалят загубите на вода с повече от 4 милиона литра“, коментираха от българското дружество.

За отличните резултати, постигнати с пилотния проект, Община Салдана е наградена със сертификат за изключително постижение в „Състезанието за най-зелена община“ през ноември 2019 г. Сертификатът е доказателство за това как, заедно с Kamstrup, общината се превръща в наистина интелигентен град, подкрепяйки и целта на ООН за устойчиво развитие номер 6, която включва „да се осигури наличността и устойчивото управление на водата и канализацията за всички“.

„Изпълнението на проекта продължава, като до финала му са инсталирани общо 30 000 водомера с дистанционно отчитане Kamstrup“, допълниха още от ДМ Арматурен.

Повече информация за ДМ Арматурен ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: ДМ Арматурен, Kamstrup, sbm.gov.za

Сподели

Още от Град на бъдещето