Сподели

В дома на морската история в Талин миналото се среща с върхови технологии за сградна автоматизация на АВВ

08 септември 2020 г.

Време е за поредното пътешествие от видеопоредицата на ABB „Застинала музика“! В третия епизод ще отплаваме към град Талин, където с помощта на иновативни архитектурни и технически решения ще се потопим в морската история на Естония. Ще посетим Естонския морски музей, разположен в построената през 16-ти век кула „Дебелата Маргарет“. Виртуалната разходка реализирахме с екипа на АББ България.

 

През 2015 г. откритите останки от корабокруширал средновековен кораб поставят въпроса за обособяването на архитектурно решение, в което плавателният съд да бъде показан на публиката. Музейният проект е реализиран от архитектите от местното студио KOKO Architects. Основателите му са Андрус Кьоресаар и Раиво Котов, чийто професионален опит включва сложни реконструкции, в които се срещат съвремието и историята. Кулата, която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, днес разполага с 1000 mизложбено пространство.

Някои теории сочат, че кулата носи името на голямо оръдие, а според други тя е кръстена на готвачка на име Маргарет, която е работила там.

Основната идея е обособяването на пространство, което да бъде съобразено с архитектурата на Стария град на Талин, споделя Кьоресаар. „За целта екипът на KOKO Architects разширява подземното пространство на кулата. В хода на строителните дейности обаче специалистите откриват средновековен тунел за съхранение на вода, павирана улица и проход – находки, които впоследствие умело имплементират в музея. Триъгълните форми на тавана в подземната зала илюстрират бурното море, а специални визуални ефекти пресъздават звездното нощно небе“, допълниха от АББ България.

 

Да разкажем историята с помощта на иновациите

Естонският морски музей отговаря на съвременните изисквания за автоматизация на осветлението, температурата, влажността и др. Иновативните технологии имат за цел да поддържат устойчив климат и да осигурят енергийна ефективност в културната локация.

За гарантиране на благоприятни условия, домът на морската история на Естония разчита на системата ABB i-bus® KNX, която автоматизира вътрешното и външното осветление на сградата. Всички функционални подсистеми в сградата са интегрирани посредством шинна връзка към единна комуникационна система за оптимално и енергийно ефективно взаимодействие на подсистемите.

 

„ABB i-bus® KNX се основава на доказаната технология KNX, която е първият отворен световен стандарт за контрол на всички видове интелигентни сгради – промишлени, търговски и жилищни. Системата на ABB включва компоненти, покриващи пълния спектър от приложения - осветление и управление на заключването на сградата, отопление, вентилация, сигурност, енергия и др.“, коментираха от българското дружество.

Запознайте се с предходните две дестинации от поредицата – вижте иновативните решения на ABB в хотел AC Hotel Stockholm Ulriksdal в гр. Стокхолм, Швеция и модернизираните къщи на Лондон в уличките „mews“!

Интелигентните системи за контрол на сградите на ABB позволяват реализирането на проекти според индивидуалните изисквания на клиента и осигуряват максимални нива на безопасност и защита.

 

Линейната тополология на KNX дава възможност за свързване на устройствата чрез разклонители според размера на мрежата. Системата може да бъде конфигурирана с повече от 50 000 устройства. Софтуерното приложение на KNX – ETS, предоставя възможност за лесно параметризиране, както и за свързване на сензорите и задействащите елементи. След инсталиране на системата KNX, ETS подпомага и създаването на проектната документация“, коментираха в заключение от АББ България.

Видеоклиповете от поредицата „Застинала музика“ на ABB можете да гледате в официалния YouTube канал на АББ България.

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: АББ БългарияABBvisitestonia.com

Сподели

Още от Град на бъдещето