Сподели

Добре дошли в бъдещето: Високотехнологичните решения на АВВ Ви посрещат в училището от ново поколение

03 март 2023 г.

 

 

Ако биографията Ви включва мигове пред черна дъска с тебеширени числа, игра на ластик в двор без корково покритие и сериала „Синьо лято“ на много малък екран, вероятно мислите, че дните на днешните деца са лишени от очарование. Вярно, детството днес се случва под знака на новите технологии, но всяко поколение „изобретява“ свои модели на щастие, получава своите възможности и предизвикателства, а технологичните новости неминуемо удрят ярък печат върху всичко това. Какво променят комплексните сградни технологични решения в училища и университети, как сриват границите на познатото и какви възможности откриват пред образователната система, за читателите на ДигиталнаИндустрия.bg разказаха от АББ България.

„Готови ли сме за училището на бъдещето?“ е въпрос с два отговора. Компанията ABB е “двигател” за трансформацията в позитивен план, като предлага многобройни технологични и технически възможности в посока повече сигурност, безопасност, ефективност и комфорт в училищния живот. Решенията за сградите от образователната инфраструктура извеждат като приоритети безопасността и удобствата. На училищните власти се дава възможност да наблюдават, контролират централизирано, управляват и осигуряват безопасна и благоприятна среда за учене, забавления и спорт.

Ето няколко от многобройните основания за прилагането на новите технологии в училище: „Сградите от образователната инфраструктура функционират при специфични условия – сезонност в натовареността на системите, различни нива на достъп, провеждане на мащабни събития и др. Като повод за сградни нововъведения са дори най-новите санитарни изисквания спрямо епидемиологичната обстановка, които принуждават училища и университети да приспособяват базите си към новите реалности“, поясниха от АББ България.

Оптимизиране на енергийните разходи в образователната инфраструктура

В тази посока гъвкавостта и адаптивността на сградните системи в посока удовлетворяване на новите изисквания е ключово съображение. По света образователните институции често поемат ролята на пионери, особено по отношение на приложението на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). С бюджети, които имат определени ограничения, възприемането на икономически обоснованите технически решения за генериране и складиране на възобновяема енергия на ABB носи категорични ползи.

Ефективността и мониторингът на енергопотреблението са свързани с планирането на разходите в училищата. От друга страна технологичните решения на ABB помагат в идентифицирането на рискове от технически характер, дори преди те да станат факт. Това води до икономии на разходи и избягване на вредното влияние върху околната среда. 

„Енергийните предизвикателства, ограничените бюджети и увеличаващите се разходи за стопанисване на сградите винаги са били фактор за ръководствата на  училищата. Оптимизирането на текущото потребление остава приоритет, а системите на ABB дават отлични възможности в това отношение“, коментираха от българското дружество.

Поддържане на здравословна среда, стимулираща максимална концентрация

В образованието комфортът, условията за работа и концентрацията на вниманието са важни за качеството на образователния процес.

„Системите за поддържане на оптимални стойности на температурата, осветеността, шума, достъпа до конкретни помещения са изключително удобство в училищната среда“, поясниха от компанията.

Свързаност и облачни технологии

Свързаността е друг важен фактор. Защитената и надеждна мрежа е от голямо значение за комплексните сградни приложения. Тя може да се контролира на централно ниво. В ерата на облачните решения и големите интеграционни сградни системи в ръцете на операторите са концентрирани огромни възможности.

„Приложенията ни, подходящи за образователната инфраструктура обхващат сградни решения за разпределение на електрозахранването, контрол на осветеността, аварийно осветление, надеждни решения за микроклимата в класните стаи, включително за икономия на енергия при отсъствие на учениците, контрол на отоплението и вентилацията, системи за генерирате и управление на енергията, зарядни станции за електромобили и др.“, допълниха още от АББ България.

Ако желаете да научите повече за АББ България и възможностите за професионална реализация, които предлага, можете да разгледате микросайта на компанията в Инженерингова борса на Борса.bg.

Източник на снимковия материал: АББ България (АВВ), canva.com

Сподели

Още от Град на бъдещето