Сподели

Ефектвен, по-ефективен, най-ефективен... EDGE Amsterdam West – с помощта на иновативно ОВК решение от Danfoss

29 април 2021 г.

Нова, устойчива архитектурна забележителност изгрява в Амстердам. EDGE Amsterdam West се очаква да се превърне в една от най-енергийно ефективните офис сгради в света, вписвайки се изцяло в ерата на дигитализацията. Част от концепцията е и иновативно решение за отопление и охлаждане, в което задвижващите устройства Danfoss NovoCon® гарантират на наемателите безпроблемен, оптимизиран за здравето климат. Повече за проекта пред ДигиталнаИндустрия.bg разказаха специалистите от Данфосс, Climate Solutions.

Разположена в западната част на града с площ от 47 000 m2, EDGE Amsterdam West е място, където историята, технологиите и модерната архитектура се сливат, за да създадат биофилна и устойчива офис среда. Освен че впечатлява с архитектурата си, сградата има за цел да се превърне в пространство, в което хората могат да си сътрудничат, да се развиват и да се вдъхновяват ежедневно.

 

„Едно от важните изисквания към сградата бе да получи BREEAM сертификат чрез енергиен мониторинг, който свидетелства за постигането на висока енергийна ефективност. Разпределението на площите изисква максимална гъвкавост, за да се изпълнят желанията на бъдещите наематели. Но това се оказва нелеко предизвикателство за инсталатора на проекта. В сътрудничество с Danfoss бе намерено оптимално решение“, обясниха от Данфосс, сегмент Climate Solutions.

Новата офис сграда е оборудвана със Система за сградна автоматизация (BMS) и 1100 таванни панела, осигуряващи отоплението и охлаждането на офисите чрез 4-тръбна система. За да балансира системата хидравлично, панелите са оборудвани с независими от налягането балансиращи и регулиращи вентили (PICV).

За контрол на температурата в отделните помещения, вентилите са оборудвани с цифрови задвижващи устройства NovoCon® S IoT, директно свързани към BMS, управлявана от BACnet, което осигурява редица предимства. Но може би най-важното сред тях е, че се гарантира необходимата гъвкавост при проектирането на ОВК системата. В случай на промяна на офис пространството, задвижванията могат да бъдат отдалечено пренасочени към друга зона. Освен това системните данни, които стават достъпни за BMS, предоставят подробен поглед върху състоянието и дават възможност за реализацията на предсказуема поддръжка.

„В сградата е интегриран Digital Hydronics NovoCon® ChangeOver6 Energy  решение на Danfoss, което оптимизира последователността на нагряване и охлаждане с 6-пътен вентил и специален задвижващ механизъм. Освен това към NovoCon® S са свързани и два температурни сензора, които осигуряват на BMS допълнителни данни за температурата на подаване и температурата на връщане от всеки отделен климатичен панел. Така, в комбинация с отчитане на точния дебит през клапаните AB-QM, действителната консумация на енергия може да бъде прецизно оценена“, поясниха още от българското дружество.

Edge Amsterdam West интегрира множество интелигентни технологии, които позволяват на крайния потребител и на оператора да получат информация в реално време за потреблението на енергия от всеки климатичен панел, както и за разходите, неизправностите или неочакваните загуби на енергия. „Иновативният цифров IoT задвижващ механизъм NovoCon® и концепцията Digital Hydronics се вписват изключително добре в амбициите на EDGE Amsterdam West, свързани с иновативните технологии за осигуряване на оптимални нива на комфорт, здраве и устойчивост“, коментираха в заключение от Данфосс, сегмент Climate Solutions.

Повече информация за Данфосс ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: https://edge.tech, Danfoss, Данфосс, сегмент Climate Solutions

Сподели

Още от Град на бъдещето